6. 4. 2024
Ještě před tím, než se vrhnete na konzumaci vykoledovaných vajec, ujistěte se, že vám nepřivodí nepříjemné zažívací komplikace. Pokud jsou uvařená vejce skladována v lednici, vydrží tady klidně i 14 dnů. Při pokojové teplotě je ale potřeba je zkonzumovat do 3 dnů.
Pokud při konzumaci zjistíte, že se uvnitř nachází nazelenalý žloutek, rozhodně nejde o známku zkažení. Vejce se v tomhle případě jen dlouho vařilo a pomalu ochladilo. Zkažená vajíčka poznáte podle čichu. Pokud páchnou jako síra nebo nahnile, měli byste je okamžitě vyhodit. V opačném případě je klidně proměňte na některou z následujících delikates.
Mohlo by vám zachutnat: Ruská vejce jako z legendárního automatu Koruna: Jak si tohle retro připravit doma?
Nakládaná vejce s řepou
Potřebovat budete 8 vajec, 1 červenou řepu, ½ hrnku octa, ½ hrnku cukru krupice, ½ vody a 1 lžičku mleté skořice. Do vody s octem vložte oloupanou a nakrájenou červenou řepu (aby vám neobarvila ruce, vezměte si rukavice), přidejte cukr, skořici a vařte zhruba 20 minut. Poté sceďte.
Vejce oloupejte, vložte do sklenice a zalijte připraveným odvarem z řepy. Uzavřete a nechejte nejméně 5 hodin louhovat. Takto upravené vejce můžete použít třeba do domácího ramenu nebo oblíbené, ale poměrně dost pikantní polévky laksa.
Pštrosí vejce
Na pštrosí vejce si připravte 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí), 5 vařených vajec, 1 vejce syrové, 2 stroužky česneku, strouhanku, sůl, pepř, rostlinný olej, petrželku a pažitku, či jiné čerstvé bylinky.
Mleté maso smíchejte se syrovým vajíčkem, prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, solí, pepřem a podle potřeby přidejte na zahuštění strouhanku.
Masovou směs rozdělte na pět částí a s vodou navlhčenýma rukama z nich udělejte placičky. Vařená vejce oloupejte, do placiček z masa je pečlivě zabalte, uhlaďte a maso ze všech stran spojte.
Takto připravená vejce obalte ve strouhance, mašlovačkou potřete olejem a pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 20 minut dozlatova. Podávat je můžete s bramborovou kaší nebo čerstvým jarním salátkem.
Připravte si také: Velikonoční sekaná slaví návrat: Zkuste recepty se šalvějí nebo brokolicí
Vajíčkové jednohubky
Na tyhle netradiční chuťovky budete potřebovat 12 uvařených vajec, 1 svazek ředkviček, 1 lžíce pažitky, zakysanou smetanu, malou tatarskou omáčku, lístky bazalky, kuličky mozzarelly, plátky okurky nebo rozmarýn, či jinou bylinku.
Jako první si připravte větší misku, do které nastrouháte ředkvičky. Přidejte k nim nasekanou pažitku, smetanu a tatarskou omáčku. Důkladně promíchejte.
Vedle si připravte vajíčka, která rozkrojíte na poloviny. Ozdobte je řekvičkovo-bylinkovou pomazánkou a okurkou, či bylinkami nebo kuličkami mozzarelly, které napícháte na párátka.
Salát s medvědím česnekem
Potřebovat budete 6 uvařených vajec, menší svazek medvědího česneku, lžičku plnotučné hořčice, 150 g majonézy, sůl a čerstvě namletý pepř. Na odlehčení můžete přidat i půl kelímku bílého jogurtu.
Oloupaná vejce nakrájejte na menší kostičky a v misce je promíchejte s nasekaným medvědím česnekem a na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Přidejte bílý jogurt, majonézu, hořčici a dochuťte solí a pepřem.
Podávat můžete s čerstvým chlebem nebo touhle pomazánkou ochutit chlebíčky, případně jednohubky.
Mohlo by vám zachutnat: Netradiční recepty z medvědího česneku: Zkuste medvědí víno nebo falešné kapary
Vaječný dresink
Připravte si jedno natvrdo uvařené vejce, trochu hořčice, olej, sůl, lžičku vinného octa a lžíci medu. Přidat můžete i posekanou cibulovou nať nebo pažitku, či několik ředkviček.
Jako první zpracujte bílek, který nasekáte na malé kostičky (případně nastrouháte na jemném struhadle). Vařený žloutek rozetřete s trochou hořčice a olejem, osolte a ochuťte trochou octa, případně zjemněte lžící medu. Důležité je vyšlehat vše do stejnorodé hmoty.
Vzniklý žloutkový krém spojte s bílky, přidejte posekanou cibulovou nať nebo pažitku a na závěr přistrouhejte i několik ředkviček. Dresink je výtečný na listový salát nebo k ochucení uvařených brambor.
Kari Ou Hin
Na tradiční barmský recept budete potřebovat 4 kusy šalotek, arašídový olej, špetku kurkumy, 4 vejce natvrdo, 4 stroužky nadrceného česneku, 1 chilli papričku, 4 kusy jemně posekaných rajčat, 1 lžíci rybí omáčky, 3 kusy zelených chilli papriček, koriandrovou nať a jasmínovou rýži.
Jako první rozmixujte šalotky na jemnou pastu. Připravte si hlubší pánev nebo kastrůlek, který naplníte vyšší vrstvou oleje. Olej rozehřejte na střední teplotu a vsypte do něj kurkumu. Smažte asi 30 sekund, než se koření rozvoní.
Následně vložte vejce a smažte je dozlatova. Hotová vajíčka osušte na papírovém ubrousku a překrojte je napůl. Slijte olej z pánve, vyjma cca dvou lžic, na kterých osmažíte rozmixované šalotky a česnek.
Přidejte rajčata a panáka vody. Vařte 8 minut, míchejte. Vmíchejte rybí omáčku a zelené chilli papričky. Dochuťte solí. Vložte vejce a pomalu vařte 3 minuty. Posypte koriandrovou natí a podávejte s rýží.
Použité zdroje:
- https://budejovice.rozhlas.cz/vejce-na-stovky-zpusobu-plnena-varena-zastrena-michana-v-salatu-v-kelimku-i-do-7050164
- https://fresh.iprima.cz/magazin/novinky/18-napadu-jak-pouzit-vejce-natvrdo
- https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/vajickovy-salat-s-medvedim-cesnekem
- https://www.apetitonline.cz/menu/nejlepsi-recepty-jak-zpracovat-varena-vejce
- https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/recepty-z-vajec-10-napadu-jak-zuzitkovat-vejce-nejen-z-velikonoc
- https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-jak-zuzitkovat-vykoledovana-vajicka-40030399