6. 1. 2023
Zimní závin se švestkami
Zbytky vánočního cukroví vám můžou dost dobře posloužit jako základ tohoto lahodného závinu. Přidat do něj můžete švestky, jablka nebo jakékoliv jiné ovoce, které vám doma přebývá. Příprava závinu je nesmírně jednoduchá a nezabere vám víc než půl hodinky.
Co budete potřebovat?
- Zbylé vánoční cukroví
- Švestky nebo jiné ovoce
- 1 balíček listového těsta
- 1 vejce
- cukr moučka
- mletou skořici
Jak na to?
Ovoce nakrájejte na malé kousky a nechte ho v cedníku vykapat. Cukroví rozdrťte a listové těsto vyválejte na tenký plát. Posypejte ho nadrceným vánočním cukrovím, rovnoměrně poklaďte ovocem a zasypejte cukrem a skořicí.
Zaviňte, potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte deset minut v troubě vyhřáté na 220 až 230 °C. Hotový závin můžete po vytažení z trouby pocukrovat.
Nepečený dezert do skleničky
Tuhle dobrotu ocení zejména nejmenší strávníci. Příprava dezertu, který připomíná oblíbený cheesecake, vám opět nezabere víc než pár minut a výsledek bude jednoduše neodolatelný. Počítejte ale s další cca hodinkou k nachlazení.
Co budete potřebovat?
- 100 g suchého cukroví (např. vanilkové rohlíčky a perníčky)
- 40 g mandlí
- 350 g tučného tvarohu
- 150 g zakysané smetany
- 70 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100 g malin
- 1 lžíce medu
- semínka granátového jablka
Jak na to?
Cukroví a mandle rozdrťte v mixéru. V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a citronovou šťávu. Maliny a med dejte do kastrůlku a svařte. Připravte si cca čtyři menší skleničky, na jejichž dno nasypejte rozdrcené cukroví a mandle. Přidejte krém a svařené maliny, nakonec zasypte semínky granátového jablka.
Náš tip: Nadrcené cukroví můžete použít taky jako posypku na jiné druhy dezertů. Využití najde i jako strouhanka, kterou si vysypete formu na pečení nebo plech.
Cake pops si děti zamilují
Že jste ještě o cake pops nikdy neslyšeli? Chyba! Obzvláště děti tuhle dobrotu jednoduše milují! Ve své podstatě nejde o nic jiného, než o malá sladká lízátka přelitá čokoládou a posypaná cukrářským zdobením.
Co budete potřebovat?
- Zbytky suchého cukroví
- Krém na spojení
- Hořkou nebo mléčnou čokoládu
- Vlašské oříšky, strouhaný kokos nebo cukrářské zdobení na posypání
Jak na to?
Cukroví nadrťte v mixéru, smíchejte ho s krémem a vytvořte hutnou hmotu. Z ní tvarujte menší kuličky, do kterých napícháte špejle a necháte je v lednici odpočinout do druhého dne. Kuličky namáčejte v rozehřáté čokoládě a zdobte je nadrcenými vlašskými oříšky, kokosem nebo cukrářským zdobením. Nechte okapat a zatuhnout.
Použité zdroje:
- https://litomericky.denik.cz/z-regionu/upecte-ze-zbytku-vanocniho-cukrovi-jedinecny-zavin-nebo-kolac-20150106-inq0.html
- https://tchiboblog.cz/vyuziti-cukrovi-po-vanocich/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/5485-jak-zuzitkovat-zbytky-cukrovi