Jste zde

Čočková polévka podle retro norem: Bez sádla a polévkového koření se neobejdete

čočková s chlebem Zdroj: Shutterstock
Asi každý z nás má ten svůj zaručeně „nejlepší“ recept na oblíbenou luštěninovou polévku. Pokud ale chcete zavzpomínat na doby dávno minulé a připomenout si, jak chutnala čočková polévka podle závazných norem, máme pro vás původní recept!

25. 1. 2025

Pokud si pamatujete doby, kdy se v mléčných barech, ale i školních jídelnách nebo restauracích a kantýnách vařilo podle závazných československých státních norem, pak nám dáte jistě za pravdu, že ať už jste čočkovou polévku ochutnali v pražské, nebo brněnské restauraci, chutnala vždycky stejně

Normy totiž stanovovaly nejen suroviny, ale i jejich množství a samotnou úpravu. Dále obsahovaly i pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích.  

shutterstock_747954196.jpg

polévka z červené čočky
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud nemáte chuť na klasickou čočku, zkuste alternativu z čočky červené.

To pro to, aby zajistily konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů. Chcete si připomenout, jak chutnala čočková polévka kdysi? Našli jsme pro vás původní recept podle ČSN!

Přečtěte si také: Segedínský guláš podle ČSN normy: Jak na českou "retro" klasiku? Poradíme

Co budete potřebovat na čočkovou polévku podle ČSN?

Mohlo by vám zachutnat: Socialistické vzpomínání: Uvařte si dršťkovou polévku, královnu nádražek, podle státní normy

shutterstock_2039328488.jpg

čočková polévka s bylinkami
Zdroj: 
Shutterstock
Hotovou polévku zasypejte bohatou vrstvou bylinek.

Jak na to?

V první řadě čočku důkladně přeberte (pozor na drobné kamínky!) a propláchněte. Z cedníku ji nasypejte do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody. Přiveďte k varu a vařte do měkka (pozor na rozvaření). Během vaření vodu průběžně dolévejte.

Vedle si na sádle osmahněte cibuli nakrájenou na malé kostičky. Jakmile cibule zesklovatí, zasypejte ji prosátou moukou a sladkou paprikou, čímž připravíte světlou zásmažku. Tu zalijte vývarem, přiveďte k varu, důkladně rozmíchejte metličkou a vařte alespoň hodinu. 

Ke konci varu přidejte do základu polévky česnek utřený se solí, uvařenou a scezenou čočku, na malé kousky nakrájené párky a dochuťte pepřem a polévkovým kořením. Krátce povařte a servírujte třeba s čerstvým chlebem a nasekanou petrželkou.

Použité zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/clanky/7914-novorocni-cockova-polevka-podle-csn-krasne-voni-cesnekem-dominuji-v-ni-parky-a-chybet-nesmi-ani-polevkove-koreni/
  • https://in.pinterest.com/pin/1079526973182163297/
  • https://www.normarecepty.cz/recipe/cockova-polevka