19. 11. 2023
I když cottage z angličtiny překládáme (kromě chalupy) taky jako tvaroh, nespletli jsme se – cottage je taky lahodný čerstvý sýr s jemnou a lehce nasládlou chutí. V kelímku s ním najdete více či méně smetany, seženete ho v různých hutnějších i odlehčených variantách a vybírat si můžete i z příchutí. V kuchyni se s ním dá pracovat do aleluja a pokaždé nějak jinak. Zkrátka se vyplatí vést ho v patrnosti.
Cottage: Původ poměrně neznámý, obliba velká
Cottage, sýr vyráběný z odstředěného mléka, vznikl v Anglii. Není to jisté, ale podle všeho ho tu vyráběli už na začátku 17. století, a to na venkově, nejdřív na farmách a později prakticky v každé chalupě – odsud vzešel i jeho přiléhavý název (akorát až ve 2. pol. 19. století). Od venkovanů se postupně dostal i na stoly vyšších vrstev, kterým náramně zachutnal. A navíc byl zdravý a dámy ocenily, že jim nezkazí postavu.
K jeho výrobě se nejdřív používalo neošetřené mléko – kravské, ovčí i kozí. To postupem času nahradilo ošetřené mléko, dneska jde o kvalitní odtučněné. Cottage tak vzniká procesem jeho střídavého sladkého a kyselého srážení. Mléko kvasí do jakési ušlechtilé podoby díky bakteriím Lactococcus a Luconostoc, které jsou pro lidské zažívání naprostým požehnáním.
Na vzhledu a chuti záleží!
Dneska se dá sýr cottage sehnat snad v každém větším i menším obchodě. Není ale výrobek jako výrobek. Zatímco některé jsou hutnější, jiné jsou řidší a hrudky doprovází smetana (hrudky v ní ale v žádném případě nemají úplně plavat). Jde ale taky o to, aby byl sýr pěkně zářivě bílý. Jakmile bílý není, nebude vám chutnat a může vám způsobit potíže. Je totiž zkažený.
Roli hraje i chuť. Ta nemá být jiná než jemná a jen mírně nasládlá a nakyslá. Jakmile cítíte v ústech hořkost nebo přílišnou kyselost, v konzumaci nepokračujte, ať si nezaděláte na problémy.
Proč jíst sýr cottage? Důvodů je celá řada
Sýr cottage může být jednou z těch nejzdravějších potravin, které budete v jídelníčku mít, když se ho rozhodnete do něj zařadit.
- Dodá vám bílkoviny. Ve 100 g sýru je 11 g bílkovin, které nám obecně v jídelníčku spíš chybí. Zároveň v tomhle množství najdete jen 6 g tuku a 3 g sacharidů. V odtučněných výrobcích se pak můžete těšit třeba na 2 g tuku na 100 g.
- Díky zmíněným výživovým hodnotám se hodí i do diety. Perfektně zasytí (především proto, že obsahuje hodně kaseinových bílkovin) a chutná i samotný (ale níž se dozvíte i to, s čím ho kombinovat).
- Těm, kdo se snaží hubnout (i dalším konzumentům), vyhovuje, že cottage má nízký glykemický index. Není tak v jeho moci znatelně rozkolísat hladinu krevního cukru. Proto po něm nebudete mít za chvíli hlad a nehrozí ani chutě na sladké.
- Obsahuje některé vitamíny a minerály. Nejvíc z něj načerpáme vápníku, za což nám poděkují hlavně kosti a zuby.
- Díky prospěšným bakteriím cottage napomáhá správnému fungování zažívací soustavy. To se nakonec odráží i na celkové imunitě!
- Jde o bezlepkovou potravinu, na trhu jsou navíc i bezlaktózové varianty.
Jen pozor! Cottage sýr si dobře vybírejte, některé výrobky totiž obsahují víc soli (ty lepší začínají na 0,5 g na 100 g) a větší množství tuku.
Jak na extra křupavé domácí hranolky? Stačí jedna surovina, kterou máte určitě doma!
Cottage sýr je hvězda teplé i studené kuchyně
Cottage sýr si můžete dát samotný, pěkně na lžičce. Servírovat si k němu můžete i oblíbené pečivo a zeleninu, tak získáte skvělou večeři.
Kombinovat se ale dá i s ořechy, kokosem nebo ovocem – pak rázem vzniká bezva svačinka nejen do školy a do práce, ale i na domácí mlsání (absolutně neodolatelnou kombinaci tvoří s hroznovým vínem!).
Jednoduše z něj vytvoříte i pomazánku na sto způsobů a stejně tak v pohodě nahradí dresink do salátu nebo dip k masu (a výsledek pak bude dietnější). Ať už ho budete chtít zpracovat jakkoli, stačí do něj přidat trochu soli, pepře nebo bylinek podle aktuálních chutí. Ty nejlepší věci jsou prostě takhle jednoduché.
Ze sýru cottage taky můžete upéct lehké pečivo, po kterém se jen zapráší – na cottage bulky vám stačí jen tenhle sýr, špaldová mouka, kypřicí prášek, vejce a sůl.
Snadno z něj vzniknou i lívanečky (sýr, vejce, mleté ovesné vločky, banán, mléko, skořice a kypřicí prášek), sladké i slané muffiny a pochutnáte si na něm i tehdy, když s ním zapečete těstoviny. Možná se tomu těžko věří, ale cottage může být i zdravou surovinou pro výrobu dortového krému.
V kuchyni se s cottage sýrem vážně nudit nebudete. Zaexperimentujte s ním a zamilujte se jako my!
Použité zdroje:
- https://www.stobklub.cz/clanek/cottage-na-100-zpusobu/
- https://jimezdrave.cz/recepty/potraviny/cottage-syr/
- https://meggle.cz/cottage-cheese/vyroba/
- https://www.stobklub.cz/clanek/vyjimecny-syr-jmenem-cottage/