29. 12. 2021
Je jím datlová pasta – přírodní sladidlo vyrobené z vypeckovaných sušených datlí, které můžete směle použít jako zdravou náhradu cukru. Rozmixované datle skvěle suplují i nejrůznější čokoládové pomazánky, džemy nebo marmelády. Jsou navíc přirozeně bezlepkové, takže si na nich pochutnají i celiaci.
Datlová pasta: Bohatá zásobárna vitamínů
Co všechno datlová pasta obsahuje? Kromě vitamínů A, B, C a D i spoustu železa, hořčíku, draslíku, fosforu, chloru, vápníku, mědi i zinku. Nechybí v ní ani mangan, který přispívá ke správné funkci nervové soustavy.
Slaďoučká superpotravina má navíc potenciál chránit naše cévy a srdce, snižovat krevní tlak, pomáhat při chudokrevnosti nebo upravovat trávení. K tomu všemu též působí protizánětlivě a antibakteriálně.
Jak si připravit domácí datlovou pastu?
Datlovou pastu samozřejmě pořídíte v obchodě (cena se pohybuje okolo 60 korun za kilogram), vyrobit si ji ale můžete celkem snadno doma. Potřebovat budete:
- 250 g sušených vypeckovaných datlí
- 100 ml čisté vody
- špetku himalájské soli
- čtvrť lžičky mleté vanilky nebo skořice na dochucení
Vypeckované datle naskládejte do sklenice a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Sklenici uzavřete a nechte odstát přes noc. Datle během ní nasáknu vodu a změknou.
Ráno přebytečnou vodu slijte (část vody odložte bokem pro budoucí použití) a datle rozmixujte. Pokud bude pasta příliš hustá, nařeďte ji datlovou vodou. Mixujte zhruba pět minut a na závěr ochuťte špetkou soli, skořicí nebo vanilkou.
Hotovou pastu uložte do čisté a uzavíratelné sklenice, kde vám v lednici vydrží klidně i dva měsíce. Pastu můžete používat místo cukru, marmelád, džemů nebo čokoládových pomazánek.
Kde najde datlová pasta uplatnění?
Kromě toho, že může skvěle suplovat výše uvedené (džemy, marmelády, cukr, pomazánky), ji můžete přidat i do těsta na cukroví, moučníky, koláče i buchty. Skvěle se hodí i jako přísada nepečených raw tyčinek a jako náplň nebo krém do raw koláčů, dortů a jiných zákusků.
Ochutit jí můžete i kaše, smoothies, jogurty, proteinové nápoje nebo koktejly. Datlová pasta ale najde uplatnění i ve slané kuchyni. Skvěle se totiž hodí do dipů, omáček nebo dressingů. Přidat ji můžete i do domácího kečupu nebo hořčice.
Použité zdroje:
- http://tvorime-domov.cz/domains/tvorime-domov.cz/datlova-pasta/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/5216-datlova-pasta-jako-nahrada-cukru-tipy-na-zdrave-a-bezlepkove-mlsani
- https://superpotraviny.webnode.cz/prirodni-sladidla/datlova-pasta/