Jste zde

Domácí bujon: Chce to dlouhý pomalý var a pak formičky na led

domácí masový vývar Zdroj: Bigstockphoto
Zapomeňte na kupované bujonové kostky, které jsou plné soli a nezdravých látek. Raději si je vyrobte doma! Máme pro vás jednoduchý recept na jejich zdravou domácí alternativu.

2. 4. 2022

Bujonová kostka je velmi populární polotovar, který šetří v kuchyni čas a nejen polévkám dodá tu správnou chuť. Drtivá většina průmyslově vyráběných bujónů však obsahuje spoustu látek, které jsou pro naše tělo nevhodné a při dlouhodobé konzumaci mohou mít negativní dopad na zdraví. Pojďte si proto s námi připravit zeleninový nebo masový bujón, jehož složení budete mít vždy pod kontrolou!

Složení kupovaných bujónů mnohdy neodpovídá jejich názvu!

Kupované bujónové kostky obsahují řadu látek, které škodí našemu zdraví. Jsou plné nejrůznějších "zlepšujících" přísad, soli, cukru a tuků, které drží tyto šmakulády pohromadě. Podíl zeleniny, případně masa, je v bujonových kostkách mizivý

bigstock-a-close-up-image-of-three-chic-447347044.jpg

bujonové kostky z obchodu
Zdroj: 
Bigstockphoto
Bujonové kostky jsou z velké části tvořeny levným palmovým tukem, který může být příčinou mnoha zdravotních problémů. 

Velmi častou ingrediencí při výrobě bujonových kostek je také nechvalně proslulý glutaman sodný, který se používá ke zvýraznění chutě i vůně a jehož nadměrná konzumace může mít negativní dopad na zdraví. 

Základem je pomalé několikahodinové vaření

Domácí příprava bujonových kostek není vůbec složitá, zabere však více času, neboť poctivý domácí bujón získáte pouze pomalým a dlouhým varem

bigstock-boiling-a-piece-of-meat-boili-444955925.jpg

pomalý var
Zdroj: 
Bigstockphoto
Při přípravě domácího bujonu se vyvarujte prudkému vaření. Vývar nechte několik hodin probublávat na mírném plameni. 

Postup při přípravě zeleninového nebo masového bujónu je v podstatě stejný. Rozdíl je pouze v surovinách

Čím pestřejší skladba, tím lepší chuť

K přípravě zeleninového bujonu můžete použít čerstvou zeleninu, ale i různé zeleninové odřezky, slupky a odkrojky. Ne však shnilé, ani plesnivé! 

Použít můžete téměř všechny druhy zeleniny s výjimkou listové. Nikdy by však neměla chybět kořenová zelenina a cibule. Včetně její slupky, která vývaru dodá barvu. Tento zeleninový základ pak zalijte studenou vodou, dolaďte vhodným kořením i bylinkami a dejte vařit. Jakmile vývar začne vařit, stáhněte plamen na minimum a nechte ho zhruba 45 minut probublávat

bigstock-a-metal-saucepan-filled-with-b-430899806.jpg

masový vývar
Zdroj: 
Bigstockphoto
Správně zredukovaný masový vývar se táhne jako sirup a po vychladnutí má rosolovitou konzistenci. 

Až bude vývar dostatečně silný, přeceďte ho přes velmi jemné sítko a dejte ho znovu pozvolna vařit, aby se zredukoval. Vychladlý zredukovaný vývar přelijte do formiček nebo do sáčků na led a máte hotovo. 

Chuť masového vývaru můžete podpořit kořením i zeleninou

Stejně postupujte i při přípravě masového vývaru, potažmo bujonu. Maso a kosti však nechte vařit podstatně déle. Přední hovězí, kližku či hovězí oháňku je dobré vařit minimálně dvě a půl hodiny, kuřecí skelety, kůži a maso zase minimálně hodinu a půl.

Zdroje:

  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/16987-masox-co-tahle-rychlovka-udela-s-vasim-zdravim
  • https://www.dtest.cz/clanek-4812/bujony-v-kostce
  • https://www.korenioddavidka.cz/kucharka/domaci-bujon-x-1230
  • https://www.prostreno.cz/krok-za-krokem/clanky/30751/Pripravte-si-vlastni-bujonovou-kostku
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/14008-pripravte-si-domaci-bujon-je-zdravejsi-levnejsi-a-poctivejsi