1. 2. 2021
Cheesecake je oblíbený a lahodný moučník, který chutná dětem i dospělým. Originální recept na dezert se typicky skládá ze dvou vrstev, ale novější recepty počítají i s třetí vrstvou, která z tradičního cheesecaku dělá moučník mnoha podob.
Pojďte si s námi upéct zdánlivě jednoduchý cheesecake, jehož příprava však vyžaduje dodržení důležitých pravidel.
Sušenkový korpus pořádně upěchujte
Základem tradičního cheesecaku je korpus z rozpuštěného másla a ze sušenek, které rozmixujete nebo pořádně podrtíte válečkem. Obvykle postačí 150 až 250 gramů oblíbených sušenek a zhruba 50 gramů másla na každých 100 gramů sušenek.
Pamatujte však, že každé sušenky obsahují rozdílné množství tuku, proto berte množství másla jako orientační a řiďte se hlavně konzistencí sušenkové drti, která by měla být sypká, ale při zmáčknutí v dlani by měla držet tvar.
Sušenkovou drť upěchujte na dno důkladně vymazané dortové formy a korpus dejte chladit do lednice nebo ho vložte na 8 až 10 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Docílíte tak větší křupavosti.
Na druhou vrstvu použijte vždy tučný sýr
Druhá vrstva, která se připravuje ze smetanového sýru, dala cheesecaku jméno. Obavy, ze slané chuti krému a sladkého korpusu, jsou zbytečné!
Tradičně připravovaný cheesecake je z vysokotučného sýra Philadelphie, ale nahradit ho můžete lučinou, mascarpone, ricottou, cottage nebo dokonce tučným měkkým tvarohem. Jednoduchý krém pak můžete doladit dření z vanilkového lusku, citronovou kůrou nebo dokonce křupavými zrníčky máku. Zkrátka vaší fantazii a chuti se meze nekladou. Vždy však dodržte správný postup přípravy!
Krém nemíchejte déle, než je zbytečně nutné
U cheesecaku pamatujte na to, že všechny vstupní suroviny musí mít při přípravě pokojovou teplotu a do krému musí přijít postupně. Nejprve vyšlehejte sýr s cukrem, poté přidejte smetanu i ostatní ingredience a na úplný závěr vmíchejte vejce. Jedno po druhém.
Krém míchejte ručně nebo na nízké otáčky, abyste do něj nevmíchali i vzduchové bubliny.
Dortovou formu vložte do pekáče s vodou
Cheesecake vložte do vyhřáté trouby a pečte ho velmi pozvolna ve vodní lázni, která zajistí, že cheesecake nepopraská a zůstane vláčný. Prvních 20 minut troubu neotevírejte, aby se cheesecake uprostřed nepropadl.
Tip: Spodek dortové formy obalte alobalem, aby vám do formy nenatekla voda.
Cheesecake z trouby vyndejte ještě nedopečený. Ztuhne chladnutím!
Hotový cheesecake poznáte poklepáním lžící na bok formy. Sýrová vrstva by se měla chvět jako rosol.
Cheesecake nechte ve vypnuté a pootevřené troubě dojít. Zhruba po hodině cheesecake opatrně přeneste do ledničky a nechte ho minimálně ještě 4 hodiny vychladit.
Vtiskněte cheesecaku slavnostní ráz
Třetí vrstva cheesecaku už je jakousi pomyslnou třešničkou na dortu. Čerstvé ovoce, ušlehaná šlehačka, vrstva čokolády nebo ovocný rozvar cheesecake doladí nebo pomůže se zamaskováním nedokonalostí.
Recepty na cheesecake jsou ve své podstatě stejné a nabízejí možnost rozvinout svou fantazii. Tak vzhůru do toho!