Jste zde

Domácí cheesecake: Máme tipy, jak ho připravit naprosto perfektní

domácí cheesecake Zdroj: www.bigstockphoto.com
Vyvarujte se častým chybám a upečte si s námi dokonalý cheesecake! Lahodný a vláčný dezert, který si hned zamilujete.

1. 2. 2021

Cheesecake je oblíbený a lahodný moučník, který chutná dětem i dospělým. Originální recept na dezert se typicky skládá ze dvou vrstev, ale novější recepty počítají i s třetí vrstvou, která z tradičního cheesecaku dělá moučník mnoha podob. 

Pojďte si s námi upéct zdánlivě jednoduchý cheesecake, jehož příprava však vyžaduje dodržení důležitých pravidel. 

bigstock-homemade-cheesecake-with-fresh-385544126.jpg

cheesecake s jahodami
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Na přípravu osvěžujícího cheesecaku si připravte 250 gramů Bebe sušenek, 125 gramů másla, 600 gramů smetanového sýra, 250 gramů moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, lžičku citronové šťávy, 3 celá vejce, 1 žloutek a 250 gramů zakysané smetany.

Sušenkový korpus pořádně upěchujte

Základem tradičního cheesecaku je korpus z rozpuštěného másla a ze sušenek, které rozmixujete nebo pořádně podrtíte válečkem. Obvykle postačí 150 až 250 gramů oblíbených sušenek a zhruba 50 gramů másla na každých 100 gramů sušenek.

Pamatujte však, že každé sušenky obsahují rozdílné množství tuku, proto berte množství másla jako orientační a řiďte se hlavně konzistencí sušenkové drti, která by měla být sypká, ale při zmáčknutí v dlani by měla držet tvar

Sušenkovou drť upěchujte na dno důkladně vymazané dortové formy a korpus dejte chladit do lednice nebo ho vložte na 8 až 10 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Docílíte tak větší křupavosti. 

bigstock-homemade-poppy-seed-cheese-cak-370784767.jpg

makový cheesecake
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Na makový cheesecake, který vás překvapí svou chutí, si klasicky připravte sušenkový korpus a krém z 500 gramů plnotučného tvarohu ve vaničce, 120 gramů Lučiny, 120 gramů moučkového cukru, 50 gramů mletého máku, 20 gramů celého máku,3 celá vejce a trochu

Na druhou vrstvu použijte vždy tučný sýr

Druhá vrstva, která se připravuje ze smetanového sýru, dala cheesecaku jméno. Obavy, ze slané chuti krému a sladkého korpusu, jsou zbytečné! 

Tradičně připravovaný cheesecake je z vysokotučného sýra Philadelphie, ale nahradit ho můžete lučinou, mascarpone, ricottou, cottage nebo dokonce tučným měkkým tvarohem. Jednoduchý krém pak můžete doladit dření z vanilkového lusku, citronovou kůrou nebo dokonce křupavými zrníčky máku. Zkrátka vaší fantazii a chuti se meze nekladou. Vždy však dodržte správný postup přípravy! 

Krém nemíchejte déle, než je zbytečně nutné

U cheesecaku pamatujte na to, že všechny vstupní suroviny musí mít při přípravě pokojovou teplotu a do krému musí přijít postupně. Nejprve vyšlehejte sýr s cukrem, poté přidejte smetanu i ostatní ingredience a na úplný závěr vmíchejte vejce. Jedno po druhém. 

Krém míchejte ručně nebo na nízké otáčky, abyste do něj nevmíchali i vzduchové bubliny. 

Dortovou formu vložte do pekáče s vodou

Cheesecake vložte do vyhřáté trouby a pečte ho velmi pozvolna ve vodní lázni, která zajistí, že cheesecake nepopraská a zůstane vláčný. Prvních 20 minut troubu neotevírejte, aby se cheesecake uprostřed nepropadl. 

Tip: Spodek dortové formy obalte alobalem, aby vám do formy nenatekla voda. 

Cheesecake z trouby vyndejte ještě nedopečený. Ztuhne chladnutím! 

Hotový cheesecake poznáte poklepáním lžící na bok formy. Sýrová vrstva by se měla chvět jako rosol.

bigstock-chocolate-cheesecake-with-salt-405390125.jpg

čokoládový cheesecake
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Čokoládový cheesecake ocení každý čokoholik. K jeho přípravě si připravte zhruba 200 gramů čokoládových sušenek, 60 gramů másla, 175 gramů rozpuštěné minimálně 70% čokolády, 500 gramů smetanového sýra, 200 gramů zakysané smetany, 100 ml smetany ke šlehání

Cheesecake nechte ve vypnuté a pootevřené troubě dojít. Zhruba po hodině cheesecake opatrně přeneste do ledničky a nechte ho minimálně ještě 4 hodiny vychladit. 

Vtiskněte cheesecaku slavnostní ráz

Třetí vrstva cheesecaku už je jakousi pomyslnou třešničkou na dortu. Čerstvé ovoce, ušlehaná šlehačka, vrstva čokolády nebo ovocný rozvar cheesecake doladí nebo pomůže se zamaskováním nedokonalostí. 

Recepty na cheesecake jsou ve své podstatě stejné a nabízejí možnost rozvinout svou fantazii. Tak vzhůru do toho!