Jste zde

Domácí flapjack: Připravte si na letní výlety bezva svačinu, která dodá energii

flapjack s dýňovými semínky Zdroj: Shutterstock
Už jste o flapjacku slyšeli, nebo jste se s ním ještě nesetkali? Jde o potravinu, jež je v posledních letech hodně oblíbená zejména u těch, kteří potřebují rychlou svačinku nabitou energií.

28. 6. 2023

Flapjack je tyčinka, jejíž základ tvoří ovesné vločky. Ty jsou doplněny sušeným ovocem, oříšky, semínky, medem a někdy i polevou. U flapjacku se dbá především na vyvážené složení oproti müsli tyčinkám, které bývají k prasknutí nacpané jednoduchými cukry.

Flapjack má dodat energii z komplexních sacharidů (tedy na delší dobu) a zasytit. Oproti müsli tyčinkám taky bývá větší – kupovaný flapjack má zhruba 80–100 g. 

Jak se k nám flapjack dostal?

O původu pečené ovesné tyčinky, která se rozsýpá na jazyku, se toho moc neví. Snad jen to, že pochází z Anglie. Pojem flapjack se údajně používal už v 16. století, i když v té době označoval plochý koláč. 

shutterstock_1076168045.jpg

musli tyčinky
Zdroj: 
Shutterstock
Flapjack má blízko k müsli tyčinkám. Je ale kaloričtější a energie z něj déle vydrží.

Bezva svačinka pro aktivní

Kvalitní flapjack si zamiluje kdekdo. V oblibě ho mají hlavně sportovci i ostatní strávníci, kteří během dne vydávají dost energie. Brilantní nápad je přibalit ho do batohu na výlet. Jakmile
i vám zapadne do denního kalorického příjmu, s radostí si na něm pochutnejte. Vězte ale, že je značně kalorický a pro spoustu lidí je lepší rozdělit si ho na polovinu (na 2 dny).

Ze 100 g flapjacku načerpáte (zhruba, v závislosti na tom, který si vyberete) 1950 kJ, 7 g bílkovin, 50 g sacharidů (z toho 27 g cukrů), 25 g tuku a 5 g vlákniny. Právě obsah vlákniny, jejíž denní příjem by měl být okolo 28 g, je na flapjacku velmi ceněný.

3krát domácí flapjack, na kterém si zaručeně pochutnáte

Pokud už jste nějakou tu ovesnou tyčinku ochutnali, možná vás napadlo, že byste si ji mohli upéct sami doma, levněji a vyšperkovat si ji tím, na co máte zrovna chuť. Jasně, jde to! Máme pro vás tři tipy, kterými se můžete inspirovat nebo přímo řídit.

shutterstock_271265384.jpg

domácí flapjack
Zdroj: 
Shutterstock
Flapjack si můžete ochutit podle toho, co máte rádi.

Domácí flapjack pro čokoholiky

Co potřebujete: 180 g ovesných vloček rozmixovaných nadrobno, 140 g vysokoprocentní čokolády, 100 g másla, špetku soli, 50 g nastrouhaného kokosu a 50 g cukru (použít můžete med nebo některý z cukerných alkoholů – pak ušetříte kalorie i dopad cukru na zdraví!)

Jak na to?

  • Ve vodní lázni rozpusťte a smíchejte máslo, čokoládu a sladidlo.
  • Do směsi přimíchejte ovesné vločky, kokos a špetku soli.
  • Jakmile budete mít pořádně rozmícháno, vylijte směs na plech vyložený pečicím papírem.
  • Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a za téhle teploty pečte flapjack 15–20 minut, než zhnědnou okraje.
  • Jakmile bude upečeno a flapjack vychladne, rozkrájejte ho na menší tyčinky. Hotovo!

Domácí mléčná rýže: Připravte si sami oblíbenou pochoutku

Oříškový domácí flapjack

Co potřebujete: 250 g ovesných vloček, 60 g másla, hrst nadrcených ořechů (můžete použít i víc druhů). 2 lžíce medu, 20 g cukru nebo odpovídající množství alternativního sladidla, vejce a špetku soli

Jak na to?

  • V míse smíchejte ovesné vločky s cukrem, vejcem a rozpuštěným máslem.
  • Potom vmíchejte nadrcené oříšky.
  • Směs vylijte na plech, předehřejte si troubu a pečte na 180 °C po dobu 15–20 minut, než zhnědnou okraje.
  • Po vychladnutí naporcujte flapjack na menší tyčinky.

Recepty na levné snídaně: 5 tipů, které uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky

Domácí flapjack s kokosem a brusinkami

Flapjack je neskutečně variabilní, proto do něj můžete přidat sušené ovoce podle svého gusta. My jsme na ukázku vzali ten s brusinkami. V tomhle receptu jsou taky hlavním sladidlem datle a pozor, nepeče se!

Co potřebujete: 80 g ovesných vloček, 50 g sušených brusinek, 25 g sušených datlí bez pecky, 2 lžíce medu, 50 g strouhaného kokosu, 2 lžičky kokosového oleje, menší hrstičku oblíbených oříšků a trošku vody

Jak na to?

  • Všechny suché suroviny rozmixujte najemno, promíchejte je a přidejte datle a brusinky, med a kokosový olej.
  • Znovu všechno pořádně promixujte.
  • Pak přidejte trochu vody, aby vznikla lepkavá směs, která bude držet pohromadě.
  • Směs přemístěte na pekáček a vložte ho na 2 hodiny do ledničky.
  • Jakmile flapjack ztuhne, nakrájejte ho na menší části. Ty pak můžete ještě vyšperkovat podle svého gusta, třeba čokoládou.

Připravte si domácí flapjack podle toho, na co máte zrovna chuť. Se surovinami můžete experimentovat, fantazii se v tomhle případě meze rozhodně nekladou!

Použité zdroje:

  • https://www.daringgourmet.com/british-flapjacks/   
  • https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/flapjack-tycinka-z-ovesnych-vlocek-vznikla-ve-velke-britanii-a-je-hitem-fitness-sveta
  • https://www.jsmekocky.cz/clanek/tereza-kvapilova/zajimavosti/recept-na-super-domaci-flapjack-budes-ho-zboznovat