25. 6. 2023
Granola versus müsli, to není na rozlousknutí nic moc složitého. Zatímco základem müsli jsou nepečené ovesné vločky s čokoládou, oříšky, sušeným ovocem a dalšími surovinami, granola obsahuje ovesné vločky zapékané s tukem. Výsledkem je lepší chuť a uším lahodící křupání. S tím jde ale samozřejmě ruku v ruce i vyšší kalorická nálož, tak pozor na dávkování.
Granolu seženete superzdravou i tu „výživově odbytou“. Jde hlavně o to, s jakým tukem byly ovesné vločky zapečené (měl by být nerafinovaný) a kolik cukru (a dalších „lahůdek“) k ní pak ještě přišlo. Neméně důležitý je i obsah vlákniny a bílkovin (některé granoly obsahují i extra protein a mají ho ve 100 g třeba tolik co kuřecí maso).
Abyste nad tím vším nemuseli dlouze dumat, připravte si domácí granolu, která uspokojí vaše chutě a vyhoví vašim stravovacím návykům. Máme pro vás 3+1 tip na to, co by vám mohlo chutnat!
Granola s ořechy a ovocem – klasika, která neomrzí
Pokud si nepotrpíte na chuťové výstřelky, domácí granola s ořechy a ovocem pro vás bude to pravé… Ořechové!
Co potřebujete: 300 g ovesných vloček, 8 lžic medu, ořechy a semínka (můžou to být mandle, vlašské oříšky, sezamová nebo slunečnicová semínka), sušené ovoce podle chuti (švestky, datle i cokoli jiného)
Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Oříšky si nastrouhejte nahrubo. Pak je smíchejte se semínky, vločkami a medem.
- Všechnu směs rovnoměrně rozvrstvěte na plech s pečicím papírem.
- Pečte asi 10 minut, pak přidejte sušené ovoce a pečte dalších 10 minut.
- Od granoly neodcházejte. Jakmile zezlátne, vyndejte ji. Pozor, snadno se připálí!
Granola s čokoládou – pro čokoholiky přímo stvořená
Milujete čokoládu a všechno čokoládové? Připravte si luxusní čokoládovou granolu. Garantujeme vám, že to nebude poslední várka, kterou upečete!
Co potřebujete: 2 hrnky ovesných vloček, 4 lžíce holandského kakaa, 2 lžíce chia semínek, ½ hrnku kvalitní hořké čokolády, hrnek mandlí, ½ hrnku slunečnicových semínek, 2 banány, 4 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce kokosového oleje a špetku soli
Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Nasekejte si čokoládu nahrubo a smíchejte ji s ostatními suchými ingrediencemi.
- Rozmixujte banány s javorovým sirupem a kokosovým olejem.
- Obě směsi pořádně promíchejte dohromady a rozprostřete na plech s pečicím papírem.
- Pečte granolu plus mínus 20 minut, ale hlídejte ji. Hotová je, když zezlátne.
Abeceda ořechů: Které jsou nejzdravější, které můžou otrávit a co nepatří mezi oříšky?
Granola s jablky a skořicí – pro milovníky vánočních chutí
Jablko v kombinaci se skořicí připomíná Vánoce, granolu s touhle dvojkou si ale můžete připravit během celého roku. Klidně v tom nejparnějším létě.
Co potřebujete: 200 g ovesných vloček, 2 jablka (nebo jablečné pyré), 50 g pekanových ořechů, 20 g medu, 10 g lněných semínek a lžíci skořice
Jak na to?
- Rozehřejte si troubu na 160 °C.
- Jablka pokrájejte a rozmixujte mixérem. Místo jablek můžete použít i hotové pyré.
- Smíchejte vločky se skořicí, semínky, ořechy a medem.
- Směs rozprostřete na plech s pečicím papírem a dejte péct.
- Může to trvat zhruba 30 minut, granolu ale občas zkontrolujte, ať se nepřipálí.
Bonusový tip: Slaná granola do salátů a polévek
Zelenina je zdravá, jenže jak ji do sebe dostat, když na ni zrovna nemáme chuť? A jak ji dostat do dětí? Pomoct může slaná granola, která udělá ze zeleninového salátu nevídanou dobrotu! A stejně tak vyladí k dokonalosti jakoukoli krémovou polévku.
Co potřebujete: 200 g ovesných vloček, 150 g ořechů (přidejte ty, které máte rádi), 2 lžíce sezamových semínek, lžíci máku, 60 g slunečnicových semínek, 60 g dýňových semínek, bílek, 3 lžíce olivového oleje, koření a bylinky podle chuti (může to být sůl a pepř, muškátový oříšek, kmín, sušený česnek, tymián, rozmarýn aj.)
Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Smíchejte suché ingredience, potom přidejte olej a rozšlehaný bílek a znovu promíchejte.
- Směs dejte na plech s pečicím papírem a ten pak vložte do trouby.
- Po 15 minutách směs promíchejte a pečte ještě dalších 15 minut, dokud granola nezezlátne.
Dobrá zpráva je, že granola, ať už sladká, nebo slaná, vám při správném skladování (v chladu a temnu v uzavřené nádobě) vydrží i měsíc. Ta horší zpráva je, že vám nejspíš nikdy měsíc nevydrží…
Použité zdroje:
- https://www.jsmekocky.cz/clanek/redakce/zajimavosti/domaci-granola-5-receptu-na-neodolatelnou-dobrotu-nejen-k-snidani
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/slana-granola-10-tisic-let-stary-pokrm-novinkou-na-vasem-stole
- https://fresh.iprima.cz/pripravte-si-domaci-krupavou-granolu-podle-nasich-receptu