26. 4. 2024
Pokud rádi pečete, připravíte si „krtinec“ levou zadní. Zvládne to totiž i úplný začátečník a amatér. Stačí troška trpělivosti a výsledek bude skvostný. Mimochodem – jestli se nechcete stresovat s hromádkou, domácí Krtkův dort si klidně můžete udělat i na plech nebo do skleničky.
Jak k nám „Krtek“ přicestoval
Krtkův dort (v originálním znění Maulwurfkuchen) se k nám během 90. let dostal z Německa, kde byl nesmírně oblíbený na oslavách. U nás tomu najednou bylo taky tak. Děti milovaly jeho vzezření i chuť, dospělí minimálně to druhé. Spojení lahodného krému, čokoládového korpusu a slaďoučkých banánů se snad ani nedalo odolat.
Recept na domácí Krtkův dort, který se neztratí
U tohohle dortu jsou důležité tři věci – korpus, krém a banány (budete-li chtít zaexperimentovat, můžete zkusit i jiné ovoce). Jakmile je budete mít, bude víceméně jedno, jestli si nakonec uděláte hromádku, nebo dobrotu upečete na plechu (nebo ji efektně rozdělíte do skleniček).
Co potřebujete: 320 g hladké mouky, 3 vejce, 180 g cukru krupice, 200 ml oleje, 3 lžíce vysokoprocentního kakaa, 200 ml mléka, prášek do pečiva a špetku soli; na krém pak ještě 250 g smetany ke šlehání, 250 g mascarpone, lžičku vanilkového extraktu, 130 g moučkového cukru, 250 g tučného tvarohu, 60 g vysokoprocentní čokolády, 200 g zakysané smetany a 2–3 banány
Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Oddělte žloutky a bílky, žloutky vyšlehejte s polovinou připraveného cukru. Jakmile vznikne pěna, přidejte olej a mléko.
- Smíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva. Tuhle směs pomalu a opatrně vmíchejte do směsi ze žloutků.
- Bílky a špetku soli vyšlehejte do polotuhého sněhu. Přisypte do něj druhou polovinu cukru a pak vyšlehejte tuhý sníh (aby dělal špičky).
- Sníh potom přidejte do těsta a poctivě promíchejte.
- Vymažte si kraje dortové formy a dno vyložte pečicím papírem.
- Do formy vlijte těsto a dejte ho péct na 40–50 minut. To, jestli je hotové, poznáte obligátním testem špejlí.
- Potom si připravte krém. Nechte si mascarpone a smetanu ke šlehání „zteplat“ na stejnou teplotu. Obojí dejte do mísy a pořádně vymíchejte s cukrem.
- Jakmile bude promícháno, ještě krém pořádně vyšlehejte, aby byl pěkně pevný.
- Nepřestávejte míchat, přidejte vanilkový extrakt a po lžících přidávejte tvaroh a zakysanou smetanu.
- Nastrouhejte si čokoládu a do krému ji vmíchejte.
- Upečený korpus nechte vychladnout a odkrojte spodek (tloušťka by měla být asi 1,5 cm). Ten vydlabejte, aby dno zůstalo neporušené.
- Podélně rozkrojte banány a narovnejte je na dno korpusu.
- Na banány navrstvěte krém a vytvarujte hromádku.
- Tu pak posypte tím korpusem, který jste vydlabali ze dna, a lehounce ho přimáčkněte. Hotovo!
Náš tip: Část cukru můžete nahradit některým z přírodních alternativních sladidel. Snížíte tím kalorickou hodnotu i nálož jednoduchých sacharidů, která tělu neprospívá.
Jak na Krtkův dort na plech a do skleničky
Postup na Krtkův dort na plech a do skleničky se liší jen v práci s korpusem. Tak jako tak ho musíte upéct – v obou případech je to asi jednodušší právě na plechu.
Chcete-li verzi na plech, nechte upečený korpus vychladnout, vydlabejte ho, aby dno zůstalo neporušené, naskládejte do něj banány, navrstvěte krém a pak ho posypte vydlabanými „drobky“.
V případě skleniček pak nadrobte vychladlý korpus do nich, přidejte malé kousky banánů, krém a navrch zase nadrobený korpus. Surovin vám nejspíš bude stačit míň, abyste nakonec neměli kuchyň plnou skleniček… I když komu by to vadilo?
Který bude ten váš?
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Krtk%C5%AFv_dort
- https://fresh.iprima.cz/recepty/krtkuv-dort
- https://www.apetitonline.cz/recept/krtkuv-dort-na-plech
- https://aktin.cz/krtkuv-dort-do-sklenicky