4. 12. 2020
Čokoládová pomazánka z lískových oříšků je velmi oblíbená pochoutka. Její skvělou chuť milují děti i dospělí. Ovšem přiznejme si, že ta z obchodu není zrovna nejzdravější!
Nedávné studie, které zkoumali složení oblíbené Nutelly, odhalily, že se v podstatě jedná o krém plný bílého cukru a palmového oleje, který může být příčinou mnoha zdravotních problémů. Jeho nadměrné množství může vést k tvorbě škodlivého cholesterolu, k ucpání cév, k problémům se srdcem i k rozvoji rakoviny. Nemluvě o tom,že se palmový olej získává bezohledným způsobem.
A obdobné pomazánky od jiných výrobců na tom nejsou o nic lépe! Cukr a tuk tvoří většinu obsahu. Zatímco zdravé lískové oříšky a kvalitní kakao zaujímají dohromady nepatrnou část obsahu.
Mlsejte bez výčitek!
Výroba domácí nutelly je velmi jednoduchá. Zvládnete ji připravit za pár minut a výsledek stojí opravdu za to! Domácí lískooříšková pomazánka je lahodnější i zdravější.
Hlavní složkou domácí nutelly není cukr ani palmový tuk, ale lískové oříšky, které jsou zdrojem kvalitních tuků a jsou plné vitamínů, minerálních látek, bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Důležité je však dbát na to, aby oříšky byly kvalitní a nebyly plesnivé! I jeden plesnivý oříšek vám může pokazit celou várku pomazánky.
Co potřebujete: 2 šálky vyloupaných lískových oříšků, 1-2 lžíce kokosového oleje, 4 lžíce kvalitního kakaa, špetka soli, sladidlo podle chuti
Jak na to?
- Vyloupané lískové oříšky opražte na pánvi nebo v troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia zhruba 10 až 12 minut. Oříšky lehce zhnědnou, získají si intenzivnější chuť a tmavě hnědá slupka popraská.
- Lehce vychladlé oříšky vysypte do čisté utěrky a zlehka je promněte, abyste je zbavili tenké slupky.
- Za pomoci velmi výkonného mixéru rozmixujte oříšky do hladka spolu s kokosovým olejem.
- Přidejte 4 zarovnané polévkové lžíce kakaa, špetku soli a sladidlo podle vaší chuti. Použít můžete stévii, med, datlový i čekankový sirup, kokosový cukr a samozřejmě i bílý rafinovaný cukr. Myslete však na své zdraví!
- Všechny suroviny dokonale promíchejte a hotovou nutellu uchovávejte v chladničce, kde by vám měla vydržet až tři týdny. Pokud ji někdo rychleji nesní!
Domácí nutellu můžete vyladit extraktem z vanilky, zrníčky z vanilkového lusku, trochou chilli, skořicí i kardamomem. Vaší chuti se meze nekladou!