14. 3. 2021
Před několika se začaly tradiční piškoty vyrábět podle pozměněné receptury a na jejich chuti se to bohužel znatelně podepsalo. Pokud jste si ani vy nezvykli nebo prostě chcete vyzkoušet něco nového, máme pro vás tři tipy, jak si skvělé piškoty připravit doma. A není to nijak složité!
Zkuste taky domácí termix. Máme 3 recepty, které vás vrátí do dětství
Stará dobrá klasika s bílou moukou a moučkovým cukrem
Chcete-li vsadit na tradiční složení a chuť, tohle je přímo pro vás.
Co potřebujete: 3 vejce, 100 g polohrubé mouky, lžíci horké vody a 80 g moučkového cukru
Jak na to?
- Žloutky oddělte od bílků a pak je vyšlehejte s 50 g cukru a lžící horké vody, dokud nevznikne pěna. Může to trvat i 10 minut.
- Do pěny pomalu a po troškách přisypávejte mouku a vždycky ji hned pořádně vmíchejte.
- Z bílků a zbylého cukru vytvořte sníh a vmíchejte ho do pěny směsi z bílků a mouky.
- Připravte si na plech pečicí papír a lžící na ně dávkujte těsto. Myslete na to, že nabyde a trochu se rozteče.
- Piškoty pečte asi 10 minut na 150 °C.
Alternativa se špaldovou moukou a cukrem krupicí
Snažíte se žít trochu zdravěji a neládovat se bílou moukou? Piškoty si v pohodě připravíte i z té špaldové. A pozor, místo cukru krupice můžete klidně použít kvalitní alternativní sladidlo, jako třeba xylitol nebo erythritol.
Co potřebujete: 5 vajec, 130 g špaldové mouky, 90 g cukru krupice nebo sladidla, vanilkový cukr a lžíci horké vody
Jak na to?
Postup je úplně stejný jako u klasického receptu, jen budou piškoty nejspíš o dvě tři minutky dříve upečené.
A co takhle domácí karamel? Poradíme vám, jak na tuhle pochoutku s nejasným původem
Domácí piškoty pro nejvděčnější strávníky
Ano, řeč je o psech! Nevěřili byste, kolik lidí doma svým zvířecím miláčkům peče piškoty. Na rozdíl od těch klasických do nich totiž vůbec nemusí přijít cukr, a stejně se konzumentům zavděčíte.
Co potřebujete: 150 g špaldové mouky, 2 vejce, 25 g škrobu, špetku soli a skořice, kypřicí prášek bez fosfátů, tři lžíce vlažné vody
Jak na to?
- Vyšlehejte žloutky s vlažnou vodou.
- V jiné misce ušlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh.
- Smíchejte mouku s práškem do pečiva a škrobem, tuhle sypkou směs pak po troškách vmíchejte do žloutků.
- Přidejte špetku skořice, aby piškoty lehce voněly, a zapracujte sníh z bílků.
- Na plech si připravte pečicí papír, lžící na něj klaďte těsto a pak ho pečte asi 10 minut na 170 °C.
Připravit si domácí piškoty je snadné, rychlé a levné. Navíc vždycky víte, co do nich dáváte a že jsou čerstvé. Dobrou chuť!