18. 4. 2021
Spousta receptů pracuje s mlékem a vajíčkem. Co si budeme povídat – takové pečivo je samozřejmě křehké a lahodné, konzistencí a chutí vám ale bude spíš připomínat buchty. A ty si klidně můžete upéct někdy jindy.
Pečivo, u kterého použijete vajíčka a mléko navíc rychle ztrácí na vynikající chuti, kyprosti a nadýchanosti klasického tukového rohlíku. Proto jsme hledali tak dlouho, až jsme objevili recept, kde tyhle suroviny nepotřebujete.
Domácí pečivo není tak pracné, jak se zdá
Spousta z nás se mylně domnívá, že příprava těsta a samotná výroba domácích housek nebo rohlíků je zbytečně pracná. Ve skutečnosti tomu tak není. Za pravdu nám ostatně dáte hned, jak níže uvedený recept vyzkoušíte. Pokud navíc chytnete do prstů „grif“, za malou chviličku budete motat rohlíky a housky skoro jako v profi pekárně.
Nejvíce času zabere kynutí
Příprava těsta je sice zdlouhavá, nejvíce času ale zabere samotné kynutí. Vy se mezitím můžete vrhnout na úklid nebo přípravu nedělního oběda. Kynoucí těsto můžete nechat svému osudu. O všechno se totiž postará správná teplota a droždí.
Mimochodem – víte, že si droždí můžete vyrobit doma z jablek, brambor nebo piva?
Od domácího pečiva vás dělí hodina a půl
Samotná příprava pečiva včetně kynutí zabere přibližně hodinu a půl a výsledkem bude asi dvacet kousků rohlíků, které určitě spořádáte do druhého dne. S těmi kupovanými (a často gumovými) rohlíky se totiž ty domácí nedají vůbec srovnat. A kromě rohlíků můžete z těsta tvarovat i nejrůznější druhy housek, preclíků nebo banketek.
Na domácí housky a rohlíky budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 500 ml vlažné vody
- 130 g rozpuštěného sádla nebo oleje
- 30 g droždí
- 20 g soli
- 25 g cukru
- mák, sezam či kmín na posypání
Postup přípravy domácího pečiva
Jako první se zaměřte na kvásek. Připravte si menší čistou a suchou mísu, do které rozdrobíte kvasnice, přidáte k nim lžičku cukru a rozmícháte v troše vlažné vody. Směs poprašte lžící mouky, zakryjte a nechte v teple vzejít. V téhle fázi bude stačit kvásku asi deset minut.
Do další, tentokrát větší mísy, nasypejte všechny suroviny z receptu. Přidejte k nim kvásek a důkladně prohněťte. Použít můžete kuchyňský robot, každá babička vám nicméně řekne, že nejlepším „robotem“ jsou obyčejné lidské ruce.
Zpracované těsto vložte do mísy, poprašte moukou, aby neosychalo a nechte kynout na teplém místě nebo v troubě vyhřáté na 30 °C. V téhle fázi kynutí těsta vyčleňte asi dvacet minut. Nakynuté těsto zpracujte do požadovaných tvarů a klaďte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech.
Tady nechte pečivo kynout dalších dvacet minut. Domácí rohlíky a housky pak potřete slanou vodou a posypejte třeba kmínem. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C asi deset minut. Pak pečivo znovu potřete vodou, plechy otočte a vyměňte i jejich umístění v troubě. Dopřejte jim dalších deset minut, dokud se nezbarví do světle hnědé barvy.