9. 6. 2023
Zavařit neboli sterilovat se dá mimo jiné například maso, uzeniny i hotová jídla. Zní vám to neuvěřitelně? Podívejte se, jak na to. Při náhlém přebytku masa či uzenin se do toho můžete pustit.
Jak zavařit maso
Maso se dá zavařit syrové i tepelně zpracované a třeba i polovařené. Podle druhu masa trvá sterilace 1,5-2 hodiny, a to při 100 °C, kdy se i syrové nebo polovařené maso „dodělá“.
K zavařování je nejvhodnější krůtí, kuřecí a vepřové maso. Nakonec se dají zavařit a uchovat ryby, uzeniny i veškeré produkty ze zabijačky. Tak jaképak jednorázové přejídání škvarky, jitrnicemi, ovarem nebo zabijačkovou polévkou.
Pokud milujete třeba vepřové konzervy, ale ty kupované se vám nezdají být úplně ono, vyrobte si vlastní. Stačí k tomu poctivé vepřové maso. Když si z něj ihned odstraníte nechtěné části, nebudete je muset řešit později. Vybírejte si libové maso, protože tuk není tak snadné sterilovat a může způsobit nežádoucí příchuť.
Před naplněním polosyrovým masem sklenice předehřejte v teplé vodě, dejte do nich maso, dokud je teplé, a zalijte ho teplou šťávou. U masa je nejlepší sterilovat ve dvou fázích. Ta první by měla trvat 1,5-2 hodiny, potom by mělo maso 24 až 36 hodin stydnout, následně pak ještě pokračujte hodinou zavařování. Voda musí stále jemně vřít, tak poznáme, že dosahuje teploty 100 °C a sterilace se jistojistě povede.
Pozor, chcete-li maso uchovávat v plechových nádobách, vymyjte je nejprve 3% roztokem sody (dejte tedy 3 dkg sody do 1 litru vody a rozmíchejte) a vydrhněte je kartáčem, péči věnujte i víčkům. Potom je opláchněte, neutírejte, jen nechte oschnout.
Jak zavařit uzeniny
Pořídíte si pořádné množství klobás a jiných podobných produktů, abyste si je následně sami vyudili? Zřejmě už víte, že je nemusíte sníst na posezení nebo je rozdat příbuzným a známým. Můžete si je jednoduše zavařit a pochutnat si na nich později.
Je to snadné. Klobásy vložte do sklenic, přidejte do třetiny sklenice studenou vodu a velkou lžíci vepřového sádla. Potom zavařujte asi 60 minut při teplotě 80 °C. Dalším způsobem je zalití vodou a vývarem (zavařujeme 1,5 hodiny) nebo jen sádlem, případně použijeme rostlinný olej (60 minut při 100 °C).
Jak zavařit hotovky
Říkáte si, proč zavařovat hotová jídla? Představte si třeba, že jedete na dovolenou na vlastní pěst, kde budete i několik dní mimo civilizaci. To je jeden důvod. Další může být prostě jen ten, že teď máte chuť a příležitost vařit a jindy ji mít nebudete. Pak prostě jen otevřete sklenici a bude hotovo.
Nejčastěji se zavařují polévky, omáčky nebo pomazánky. U všech těchto pokrmů platí, že tekutina, která je ve sklenici, by měla dosahovat maximálně do jejích dvou třetin, nikdy by neměla sahat až po okraj.
Polévky zavařujeme asi 60 minut při 100 °C, následující den zavařujeme ještě jednou, a to asi 45 minut. Na paštiky a pomazánky stačí 40 minut při 90 °C, následující den pak ještě 30 minut. Omáčky zavařujeme 60 minut na 90 °C, ale nezahuštěné – ideální je zahustit ji před konzumací strouhanou bramborou.
Zavařte si, co je libo
Zavařování je ohromně vděčný způsob uchovávání potravin. Nejenže je snadný, ale také se jím dá uchovat spousta pokrmů – ovoce, zelenina, maso, uzeniny i hotová jídla. Potom jen stačí otevřít sklenici či plechovku a dobrota je na světě.
Zdroje:
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/domaci-masove-konzervy-20200417.html
- https://receptypanicuby.cz/maso/zavarovani-masa/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-zavarit-vyuzene-klobasy.html
- http://www.milujizavarovani.cz/cs/temata/show/suroviny/11-zavarovani-masa-uzenin-ryb-a-hotovych-jidel/
- https://makova-panenka.cz/recepty/zavarovani-hotovych-jidel-zavarujete-jidlo-na-dovolenou-velky-test-domacich-konzerv-recepty-tipy-triky/
- https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/tipy-na-zavarovani-hotovych-jidel-se-vam-budou-hodit-treba-na-dovolene-mimo-civilizaci