19. 11. 2021
Smažené bramborové lupínky rozhodně nepatří ke zdravým pochutinám. Kromě velkého množství tuku a přemíry soli, obsahují i nebezpečný akrylamid, který může způsobit rakovinu. Navíc jejich nadměrná konzumace zvyšuje i riziko vzniku obezity, cukrovky a onemocnění srdce. Tak zkuste příště nahradit nezdravé bramborové chipsy mnohem zdravější alternativou.
Zeleninové lupínky jsou pro všechny, kterým není jejich zdraví lhostejné
Domácí zeleninové lupínky představují mnohem zdravější variantu mlsání. Neobsahují nadměrné množství tuku ani soli a při šetrném způsobu přípravy si zachovají většinu vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Navíc jejich příprava je velmi jednoduchá a nezabere vám spoustu času.
Do jídelníčku snadno propašujete i neoblíbené druhy zeleniny
Křupavé zeleninové lupínky si můžete připravit z nejrůznějších druhů zeleniny, takže se jich jen tak nepřejíte. Kromě mrkve, petržele a jiných běžných druhů zeleniny můžete použít i méně tradiční a mnohdy neoblíbenou zeleninu jako například červenou řepu, celer, ředkev, pastinák, listový špenát a růžičkovou kapustu.
Své oblíbené lupínky si najde opravdu každý! Při samotném pečení si ale dejte pozor, abyste společně pekli pouze zeleninu podobného charakteru a tvrdosti, která vyžaduje podobný čas pečení.
Zeleninové lupínky jsou skvělé nejen naslano, ale i nasladko
Přestože slané zeleninové lupínky patří mezi nejoblíbenější, rozhodně se nebojte experimentovat. Přidáním různých druhů koření a bylinek můžete objevovat stále nové chutě. Na své si přijdou milovníci sladkého i slaného.
K přípravě zeleninových lupínků je nejlepší olivový olej. Vyzkoušet však můžete i olej dýňový nebo sezamový.
Zeleninové lupínky tak můžete dochutit chilli, sladkou paprikou, sušeným česnekem, oreganem, rozmarýnem, římským kmínem nebo dokonce skořicí, která spolu s mrkví a kokosovým olejem tvoří neodolatelnou kombinaci.
Pozor na prsty!
Přípravu chipsů zvládne opravdu každý. Jediné úskalí může nastat v krájení plátků, které musí být pouze cca 2 mm tenké. Na pomoc si proto vezměte ostrý nůž, struhadlo, škrabku nebo speciální struhadlo zvané mandolína.
Tip: Křupavé zeleninové lupínky můžete použít do zeleninových salátů i do polévky místo krutonů z bílého pečiva. Výborné jsou však i s nejrůznějšími dipy.
Hotové plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, okořeňte je a za pomoci mašlovačky je potřete olejem. Chipsy pečte vždy v jedné vrstvě v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů Celsia zhruba 10 až 20 minut. Jakmile chipsy zezlátnou a začnou křupat máte hotovo.
Nejlepší chipsy jsou ještě teplé. Bez problémů je však můžete skladovat i v dobře uzavřené sklenici. V takovém případě je však nesolte během přípravy, ale až těsně před jejich konzumací, aby zůstaly křupavé.
Zdroje:
- https://www.coopclub.cz/recepty/domaci-zeleninove-chipsy/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zdrave-zeleninove-chipsy-20200313.html
- https://blog.mall.cz/lifestyle/domaci-zeleninove-chipsy-4x-jinak-435.html
- https://fresh.iprima.cz/recepty/domaci-zeleninove-chipsy-s-citronovym-dipem
- https://tchiboblog.cz/domaci-zeleninove-chipsy/
- https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/test-bramburky-pod-drobnohledem-kolik-je-v-nich-toxickeho-akrylamidu-294310