Jste zde

Domácí zeleninové chipsy: Aneb jak do jídelníčku propašovat i neoblíbenou zeleninu

miska se zeleninovými chipsy Zdroj: Bigstockphoto
Mlsejte bez výčitek a pojďte si s námi připravit chutné zeleninové lupínky, které jsou skvělou alternativou k nezdravým bramborovým chipsům.

19. 11. 2021

Smažené bramborové lupínky rozhodně nepatří ke zdravým pochutinám. Kromě velkého množství tuku a přemíry soli, obsahují i nebezpečný akrylamid, který může způsobit rakovinu. Navíc jejich nadměrná konzumace zvyšuje i riziko vzniku obezity, cukrovky a onemocnění srdce. Tak zkuste příště nahradit nezdravé bramborové chipsy mnohem zdravější alternativou. 

bigstock-dried-vegetables-dehydrated-s-432277559.jpg

zeleninové lupínky
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zeleninové lupínky si můžete připravit z nejrůznějších druhů zeleniny a vytvořit si tak pestrý mix chutí. 

Zeleninové lupínky jsou pro všechny, kterým není jejich zdraví lhostejné 

Domácí zeleninové lupínky představují mnohem zdravější variantu mlsání. Neobsahují nadměrné množství tuku ani soli a při šetrném způsobu přípravy si zachovají většinu vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Navíc jejich příprava je velmi jednoduchá a nezabere vám spoustu času. 

Do jídelníčku snadno propašujete i neoblíbené druhy zeleniny

Křupavé zeleninové lupínky si můžete připravit z nejrůznějších druhů zeleniny, takže se jich jen tak nepřejíte. Kromě mrkve, petržele a jiných běžných druhů zeleniny můžete použít i méně tradiční a mnohdy neoblíbenou zeleninu jako například červenou řepu, celer, ředkev, pastinák, listový špenát a růžičkovou kapustu.

Své oblíbené lupínky si najde opravdu každý! Při samotném pečení si ale dejte pozor, abyste společně pekli pouze zeleninu podobného charakteru a tvrdosti, která vyžaduje podobný čas pečení. 

bigstock-vegetable-beetroot-chips-on-a-432514427.jpg

lupínky z řepy
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zeleninové chipsy jsou skvělým způsobem, jak do dětského jídelníčku propašovat i mnohdy neoblíbené druhy zeleniny. 

Zeleninové lupínky jsou skvělé nejen naslano, ale i nasladko

Přestože slané zeleninové lupínky patří mezi nejoblíbenější, rozhodně se nebojte experimentovat. Přidáním různých druhů koření a bylinek můžete objevovat stále nové chutě. Na své si přijdou milovníci sladkého i slaného. 

K přípravě zeleninových lupínků je nejlepší olivový olej. Vyzkoušet však můžete i olej dýňový nebo sezamový.

Zeleninové lupínky tak můžete dochutit chilli, sladkou paprikou, sušeným česnekem, oreganem, rozmarýnem, římským kmínem nebo dokonce skořicí, která spolu s mrkví a kokosovým olejem tvoří neodolatelnou kombinaci. 

Pozor na prsty!

Přípravu chipsů zvládne opravdu každý. Jediné úskalí může nastat v krájení plátků, které musí být pouze cca 2 mm tenké. Na pomoc si proto vezměte ostrý nůž, struhadlo, škrabku nebo speciální struhadlo zvané mandolína. 

Tip: Křupavé zeleninové lupínky můžete použít do zeleninových salátů i do polévky místo krutonů z bílého pečiva. Výborné jsou však i s nejrůznějšími dipy. 

Hotové plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, okořeňte je a za pomoci mašlovačky je potřete olejem. Chipsy pečte vždy v jedné vrstvě v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů Celsia zhruba 10 až 20 minut. Jakmile chipsy zezlátnou a začnou křupat máte hotovo. 

Nejlepší chipsy jsou ještě teplé. Bez problémů je však můžete skladovat i v dobře uzavřené sklenici. V takovém případě je však nesolte během přípravy, ale až těsně před jejich konzumací, aby zůstaly křupavé. 

Zdroje:

  • https://www.coopclub.cz/recepty/domaci-zeleninove-chipsy/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zdrave-zeleninove-chipsy-20200313.html
  • https://blog.mall.cz/lifestyle/domaci-zeleninove-chipsy-4x-jinak-435.html
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/domaci-zeleninove-chipsy-s-citronovym-dipem
  • https://tchiboblog.cz/domaci-zeleninove-chipsy/
  • https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/test-bramburky-pod-drobnohledem-kolik-je-v-nich-toxickeho-akrylamidu-294310