Jste zde

Dopřejte si ovčí mléko: Chutná nasládle, voní a jeho složení je ideální pro těhulky

ovčí mléko v bandasce Zdroj: Shutterstock
Ovčí mléko je méně populární, avšak nejvíce výživné živočišné mléko. Poznejte spolu s námi jeho blahodárné účinky a dejte šanci nejrůznějším ovčím pochoutkám.

15. 10. 2024

Ovčí mléko je živočišné mléko, kterým můžete obohatit svůj jídelníček. Tělu dodá spoustu cenných látek, je lehce stravitelné, mohou ho konzumovat i osoby s mírnou laktózovou intolerancí a je velmi vhodné k výrobě nejrůznějších ovčích pochoutek, které si určitě zamilujete. 

shutterstock_2377178205.jpg

ovčí sýry
Zdroj: 
Shutterstock
Konzumace produktů z ovčího mléka je velmi prospěšná. Vždy je však kupujte od ověřených prodejců. 

Nabité vitamíny a zdraví prospěšnými látkami

Ovčí mléko je lahodné a výživově vydatné. Oproti kravskému mléku obsahuje až o 70 % více vápníku, 4krát více zinku a také větší množství jódu, hořčíku a fosforu.

Dále je výborným zdrojem mnoha vitamínů, mastných kyselin i aminokyselin a má podstatně vyšší obsah bílkovin i tuku. Těhotné ženy jistě ocení vyšší obsah kyseliny listové, která pomáhá v prevenci vzniku vývojových vad a podporuje správný růst plodu. Vždy je však nutné sáhnout po pasterizovaném mléku, popřípadě pasterizovaných výrobcích, abyste měli jistotu, že neobsahují škodlivé bakterie. 

shutterstock_2479150453.jpg

ovce na pastvě
Zdroj: 
Shutterstock
Ovčí mléko je nejvíce výživné živočišné mléko. 

Pomáhá udržet zdravé kosti

Pití ovčího mléka a konzumace kvalitních ovčích produktů má spoustu zdravotních benefitů. Posiluje obranyschopnost, snižuje cholesterol a má silné antioxidační i protizánětlivé účinky. Oddaluje proces stárnutí a prospívá pleti i pokožce. Zpomaluje nástup osteoporózy a pomáhá udržet zdravé kosti. 

Ovčí mléko je základem mnoha vynikajících sýrů

Chuť ovčího mléka je mírně nasládlá a narozdíl od kozího mléka nemá nepříjemnou pachuť. V gastronomii má široké uplatnění a zejména na Slovensku slouží k výrobě nejrůznějších druhů sýrů. Například parenice, oštiepoku nebo slovenské brynzy, bez které si nedokážeme představit tradiční halušky. 

shutterstock_2152985947.jpg

pecorino
Zdroj: 
Shutterstock
Ovčí mléko je základem italského pecorina, slovenské brynzy a mnoha dalších velmi populárních sýrů. 

V Itálii slouží k výrobě pecorina, ve Španělsku k výrobě zrajícího tvrdého sýra manchego a ve Francii slouží k výrobě silně aromatického sýra s modrou plísní, který je znám pod názvem roquefort

Vynikající a velmi zdravé jsou také jogurty z ovčího mléka. Vždy je však kupujte od lokálních chovatelů nebo jiných ověřených prodejců! 

Zdroje:

  • https://biolekar.cz/zjistete-proc-pit-pravidelne-ovci-mleko/
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/ovci-kozi-syry-delikatesa-na-tisice-zpusobu
  • https://agrofortel.cz/jsou-ovci-a-kozi-syry-skutecne-tak-dobre-jak-se-traduje
  • https://www.dtest.cz/clanek-10392/nutricni-rozdily-mezi-kravskym-kozim-a-ovcim-mlekem
  • http://www.beskydskeovce.cz/?p=lacaune-mleko
  • https://www.bezhladoveni.cz/ovci-mleko-a-hubnuti-slozeni-ucinky-na-zdravi-a-tipy-na-dobre-produkty/