14. 1. 2021
Způsobů, jak oloupat natvrdo uvařené vajíčko, je několik. Většina z nás však stále volí klasický způsob, při němž skořápku odlupuje kousek po kousku. Tento postup je však zdlouhavý, pracný a v případě čerstvého vejce takřka nemožný, protože s každým kouskem skořápky většinou odloupnete i kus bílku. Pojďte s námi vyzkoušet několik snadných způsobů, díky kterým oloupete vajíčko za několik vteřin!
Správně uvařená vejce se snáze loupají
Uvařit vejce natvrdo se může zdát jednoduché, ale opak je pravdou. K tomu, aby si vajíčko zachovalo krémový žloutek, nebylo převařené a snadno se loupalo, je nutné dodržet hned několik zásad.
Vejce, které chcete uvařit natvrdo vyndejte několik minut před přípravou z lednice, aby si získalo pokojovou teplotu, a vložte ho do vroucí a osolené vody. Přidat však můžete i lžičku jedlé sody, která zamezí tomu, aby se bílek přilepil na skořápku.
Vejce vařte maximálně 10 minut a ihned po uvaření ho přendejte do ledové vody, která způsobí, že se vajíčko uvnitř skořápky smrští.
Válejte!
Válení vejce je nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak vajíčko zbavit skořápky.
Vejce uvařené natvrdo naklepejte z obou stran a opatrně s ním válejte o tvrdou podložku. Tlak zvolte takový, abyste vajíčko nerozmáčkli, ale zároveň, abyste slyšeli praskání skořápky.
Zatřeste s ním ze strany na stranu
Loupání vajec za pomoci zavařovací sklenice je skvělý způsob, jak za několik vteřin oloupat více vajec.
Zavařovací sklenici naplňte do ⅓ vodou a vložte do ní vejce. Sklenici zašroubujte nebo na sklenici přiklopte svou dlaň a několikrát s ní opatrně zastřeste. Nárazy o stěnu se skořápka vajíčka naruší a po vyjmutí ze sklenice půjde velmi jednoduše sloupnout.
Vyfoukněte ho
Vyfouknutí vejce je náročnější způsob, který vyžaduje trochu praxe, ale jakmile si ho osvojíte, ohromíte každou návštěvu.
Vejce naklepejte z obou stran a na obou koncích vytvořte otvor ve skořápce. Vejce uchopte pevně do dlaně a velmi silně foukněte do užší části. Pokud budete mít štěstí a budete šikovní, vajíčko vám vyklouzne rovno do dlaně.
Oloupejte ho pomocí lžičky
Čajová lžička loupání vajíčka velmi usnadní. Její zaoblený tvar totiž velmi dobře vklouzne pod skořápku, ale samotný grif už vyžaduje trochu praxe. Lžičku stačí jen opatrně vsunout na boku vajíčka mezi skořápku a bílek a následně lžičkou opatrně objet celé vajíčko.