Jste zde

Filo těsto: Neplést s těstem listovým! Je výzvou pro zručné cukrářky

řecké filo těsto Zdroj: Shutterstock
Pokud už jste někdy měli čest se slaďoučkou baklavou, pak jste se setkali i s filo těstem. Na první pohled vám možná připomene listové těsto, zaměnit je by ale znamenalo gastronomické faux-pas gigantických rozměrů.

11. 2. 2023

Filo těsto je tradiční řecké těsto, které se hodí k přípravě sladkých i slaných dobrot. Je tenké jako list papíru a neobyčejně křehké – ještě křehčí než naše listové těsto (a abychom vám hlavu zamotali ještě víc – filo je výraz pro list).

shutterstock_268014590.jpg

dezert z filo těsta
Zdroj: 
Shutterstock
Filo těsto má svůj původ v Řecku. A určitě si ho nepleťte s těstem listovým.

Tou pravděpodobně nejznámější lahůdkou, která se z filo těsta vyrábí a která už je často k dostání i u nás, je baklava. Můžete z něj ale vykouzlit klidně i nejrůznější jednohubky nebo sladké a slané koláče, třeba špenátový, kopřivový nebo houbový, jak to dělají Řekové.

Domácí filo těsto zvládnete i vy

Bezva zpráva je, že filo těsto si dneska koupíte hotové ve specializovaných obchodech, ale občas už i v běžných marketech. Jakmile ho ulovíte, můžete jít domů péct lahůdky, které si osazenstvo domácnosti určitě zamiluje. 

Pokud si ale potrpíte na domácí verzi, ani ta není vyloučená. Pojďme to zkusit!

shutterstock_2123765222.jpg

příprava filo těsta
Zdroj: 
Shutterstock
Filo těsto není na přípravu úplně jednoduché. Dobrou zprávou ale je, že nepotřebujete žádné speciální suroviny. Jen čas a zručnost.

Co potřebujete: 470 g hladké mouky, 250 ml vlažné vody, 4 lžíce olivového oleje, špetku soli a lžičku octa, kukuřičný škrob na posypávání pracovní desky

Jak na to?

  • Mouku se špetkou soli dejte do mísy a přilijte olivový olej a ocet.
  • Promíchejte a po troškách přilévejte vodu. Stále míchejte. Těsto se nesmí lepit a musí být pružné a vláčné (pokud není, přidejte mouku nebo vodu podle potřeby).
  • Těsto zabalte do mikrotenového sáčku a nechte ho 2 hodiny uležet při pokojové teplotě.
  • Pracovní desku si posypte kukuřičným škrobem, díky němuž se jednotlivé vrstvy těsta nebudou lepit k sobě.
  • Těsto rozdělte na čtvrtiny a každou čtvrtinu zase na čtvrtiny. 
  • Všech 16 dílů rozválejte na tak tenký plát, jak jen to půjde.
  • Postupně na sebe pláty vrstvěte, ale nezapomeňte je důkladně prosypávat škrobem. Nesmí se slepit.
  • Jakmile budete mít všech 16 plátů navrstvených na sobě, vyválejte těsto do tvaru, který si přejete (kruhový, obdélníkový, čtvercový).
  • Dejte filo těsto do formy, ve které budete péct. 
  • Postupně prokládejte pláty těsta náplní podle svého gusta. 
  • Pláty těsta k tomu ještě pokapávejte olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem.

Pečení vám zabere zhruba 35–45 minut v případě jednoho kusu. Pokud se rozhodnete dělat jednohubky, bude stačit i necelá čtvrthodinka. 

Pustíte se do toho?

Použité zdroje:

  • https://www.jaktak.cz/jak-si-poradit-s-filo-testem.html
  • https://www.reckonasbavi.cz/testo-filo-%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF/
  • https://www.apetitonline.cz/jak-na/poklad-recke-kuchyne-u-vas-doma-jak-na-pripravu-tradicniho-filo-testa