12. 7. 2021
Jedlý hmyz je naprosto běžnou součástí jídelníčku více než dvou miliard lidí. Běžně se konzumuje v některých asijských zemích, v Latinské Americe i Africe. Severní Amerika a Evropa však v konzumaci hmyzu zaostávají. Přitom existuje hned několik důvodů, proč jedlý hmyz zařadit do svého jídelníčku.
Konzumace hmyzu je zdravá!
Možná se tomu dát jen těžko uvěřit, ale konzumace hmyzu je zdraví prospěšná. Většina druhů hmyzu může svým obsahem cenných látek konkurovat ovoci, zelenině, obilninám i ostatním druhům masa.
Hmyz je plný vysoce kvalitních bílkovin, minerálních látek, vitamínů, vlákniny a zdravých tuků, které se svým složením podobají tukům rybím. Má vysokou výživovou hodnotu a obávat se nemusíte ani přenosu nějaké závažné nemoci na člověka a ani žádných antibiotik, růstových hormonů nebo jiných léků, které se mohou ojediněle vyskytnout v mase.
Chuť hmyzu vás velmi příjemně překvapí!
Od konzumace hmyzu zpravidla odrazuje jeho nevábný vzhled, nikoliv jeho chuť, která je většinou milým překvapením. Chuť hmyzu bývá přirovnávána nejčastěji k oříškům, k mořským plodům nebo k chuti kuřecího či rybího masa.
Hodně záleží ale na tom, jaký zvolíte způsob přípravy a na druhu hmyzu, který zrovna ochutnáte, a to ve všech stádiích jeho vývoje. Konzumovat totiž můžete nejen dospělé jedince, ale i larvy nebo kukly. A v neposlední řadě záleží i na tom, čím je hmyz v posledních dnech krmen.
Věděli jste, že na světě existuje až 1900 druhů hmyzu, které můžete konzumovat v různých vývojových stádiích?
Budoucí řešení potravinové krize
Lidská populace se rozrůstá nevídaným tempem a podle mnoha vědeckých studií není možné při současné produkci potravin takové množství lidí do budoucna uživit. Záchranu však může přinést právě konzumace kobylek, červů, brouků, pavouků, housenek a jiného jedlého hmyzu!
Hmyz je všude a z hlediska chovu je nenáročný. Chovat ho můžete ve všech zeměpisných šířkách i ve vyšších polohách. Zabere mnohem méně místa než chov skotu a nároky na množství vody i krmiva jsou minimální. Navíc má mnohem vyšší rozmnožovací schopnost a sníst se dá v podstatě celý. Nevzniká žádný odpad v podobě kostí, vnitřností, šlach, kopyt či rohů.
Zdroje:
- https://staymedik.cz/clanky/hmyz-jidlo/
- https://www.coopclub.cz/zdravy_zivotni_styl/hmyz-jako-jidlo-budoucnosti/
- https://www.healthjam.cz/potraviny/hmyz-jako-strava-budoucnosti
- https://www.onlymen.cz/zajimavosti/hmyz-jako-jidlo-budoucnosti-brouci-pry-chutnaji-jako-jablka-a-cvrcci-jako-slanina/
- https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/nejzdravejsi-jidlo-brouci-cervi-a-kobylky.A131017_153438_zdravi_pet
- https://zoommagazin.iprima.cz/priroda/budeme-jist-vsichni-hmyz-vypada-to-tak
- https://www.investicniweb.cz/ekonomika-politika/5-duvodu-proc-bychom-meli-vsichni-jist-hmyz
- https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/marie-borkovcova-budoucnost-je-ve-hmyzu.A160504_153318_zdravi_jup
- http://www.jaknahmyz.cz/entomofagie