Jste zde

Jak na dokonalou smaženici: Zapomeňte na babky a připravujte ji na pánvi

houby na smaženici Zdroj: Shutterstock
Vratili jste se z lesa s košíkem plným hub? Připravte si spolu s námi smaženici! Máme pro vás recept i několik tipů a rad, aby vám po ní nebylo těžko.

27. 8. 2024

Smaženice, jinak také míchanice nebo praženice, je oblíbená česká klasika, která nechybí v jídelníčku snad žádného vášnivého houbaře. Její příprava je velmi snadná a rychlá. Pokud však nechcete, aby vám ze smaženice bylo špatně, nepodceňujte správnou délku tepelné úpravy

shutterstock_721430164.jpg

houby na talíři
Zdroj: 
Shutterstock
Z hub, které obsahují hodně vody, připravíte pouze sraženou směs čehosi. Nikoliv smaženici! 

K přípravě smaženice použijte jen houby, které dobře znáte!

Základem vynikající smaženice je pestrá směs zdravých a ideálně čerstvých hub. Vynikající jsou například křemenáče, kozáci a všechny druhy hřibů. Tu správnou chuť však udělají houby, které mají na spodní straně klobouku lupeny. Například ryzce, lišky či jedlé druhy holubinek. Naopak naprosto nevhodné jsou babky nebo jiné měkčí houby, které obsahují hodně vody.

shutterstock_2379696195.jpg

houby na pekáči
Zdroj: 
Shutterstock
Podle starých kuchařek by správná smaženice měla obsahovat minimálně 10 druhů hub. 

Nepodceňujte dobu vaření!

Přípravu smaženice neuspěchejte a houby duste alespoň 20 minut. Při kratší době přípravy zůstanou v houbách rizikové látky, které mohou u citlivějších osob vyvolat zažívací problémy

Tip: Pokud nemáte na přípravu smaženice dostatek hub, můžete je nahradit plátky nakrájené cukety nebo lilkem

A jak na ni? 

Na přípravu smaženice si připravte dostatečně velkou pánev, na kterou se houby vejdou v jedné vrstvě, a řepkový olej nebo dvě lžíce sádla či přepuštěného másla.

Tuk rozpalte a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli a nahrubo nasekaný česnek, případně můžete použít jemnější šalotku nebo zelenou jarní cibulku, která smaženici mimo jiné i barevně oživí. 

Tip: K cibuli a česneku přidejte na kostičky nakrájenou slaninu nebo špek. Vaše smaženice získá masovou chuť. 

Po chvíli přidejte očištěné houby nakrájené na větší kousky, drcený kmín, sůl a trochu vody, popřípadě bílého vína, které smaženici příjemně ovoní. Houby duste pod pokličkou na mírném plameni, dokud se neodpaří veškerá tekutina

Po 20 minutách přidejte rozšlehaná vejce se solí. Smaženici promíchejte a zhruba po 30 sekundách pánev odstavte z ohně a dál ji míchejte do krémové konzistence. Na závěr přidejte hrst nasekané čerstvé petržele, jarní cibulku, najemno nakrájenou pažitku nebo najemno nastrouhaný sýr, například parmazán, který ji ještě dosolí. 

shutterstock_2201244985.jpg

houbová smaženice
Zdroj: 
Shutterstock
Při delší tepelné úpravě houby nejen změknou, ale také je zbavíte nebezpečných látek. 

Smaženici podávejte s čerstvým chlebem nebo s česnekovou topinkou

Tip: Abyste podpořili houbovou chuť smaženice, pokapejte ji lanýžovým olejem. 

Zdroje:

  • https://bestrecepty.cz/recept/nejlepsi-houbova-smazenice-s-topinkami-staroceska-pohlreich/
  • https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/676-smazenice-s-kapustou/
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/3732-dokonala-houbova-smazenice-jaky-tuk-pouzit-cim-houby-dochutit-i-kdy-pridat-vajicka-aby-byl-vysledek-perfektni/
  • https://www.houbickavkuchyni.cz/houbova-smazenice-z-lesnich-hub/
  • https://www.apetitonline.cz/recept/klasicka-smazenice
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/houbova-smazenice-s-vejci-jednoduchy-recept-na-ceskou-klasiku