23. 4. 2022
Aby měl guláš sílu, je nezbytné, abyste do základu použili kvalitní hovězí vývar. S přípravou guláše proto začněte už den předem. Maso (ideálně kližku, krk nebo líčka) očistěte a pokrájejte na cca 2,5 centimetru velké kostičky, které si nasolíte, opepříte, okmínujete a uložíte do druhého dne do ledničky.
Odkrojky nevyhazujte a společně s kostmi, kořením a zeleninou je nechte nejprve v troubě zatáhnout a pak z nich uvařte pomalu tažený hovězí vývar.
Jaké suroviny budete na poctivý guláš potřebovat?
Aby byl guláš opravdu dobrý a poctivý, na surovinách nešetřete. K přípravě je opravdu potřeba máslo, nikoli margarín a chuti silného českého česneku se ten čínský nepřiblíží ani z dálky. To samé platí pro kvalitu grilovacího koření, které si klidně snadno připravíte doma. Ale dost řečí! Bez jakých surovin se neobejdete?
- 500 g hovězího masa
- 250 g bílé cibule bílé
- 5 ks českého česneku
- Olej a máslo
- Hladkou mouku
- Grilovací koření
- Pepř
- Kmín celý a drcený
- Sladkou a pálivou papriku (ideálně tu maďarskou)
- Hovězí vývar
- Zhruba 250 ml rajčatové passaty
Jak na to?
Naložené hovězí kostky nasypejte do pekáčku a zalijte je rajčatovou passatou. Dobře promíchejte a nechte péct zhruba 15 – 20 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Průběžně maso promíchávejte a kontrolujte, jestli se nepřipaluje.
Mezitím si připravte očištěnou cibuli, kterou nakrájíte na větší kostky. Vhoďte je do tlakového hrnce s olejem a oříškem másla (olej můžete nahradit sádlem) a restujte zhruba 20 minut. Cibule se nesmí spálit, zhořkla by. Před koncem restování k ní přimíchejte nasekaný nebo nastrouhaný stroužek česneku a maso.
Společně restujte dalších dvacet minut. Po orestování zalijte zhruba do ½ tlakového hrnce teplým vývarem (zhruba hrníček si nechte bokem), přidejte půl balíčku sladké papriky, drcený kmín a pepř. Tlakový hrnec zavřete a nechte asi 40 minut dusit.
Před koncem dušení si připravte světlou jíšku. Do hrnce nasypejte hladkou mouku, kterou orestujte (nespalte ji) do světle hněda. Přidejte k ní oříšek másla, vychladlý vývar důkladně rozmíchejte. Po otevření tlakového hrnce jíšku nalijte přes sítko k masu a vařte zhruba ještě dvacet minut.
Během vaření do „tlakáče“ přisypejte půl balíčku sladké papriky, pálivou papriku dle chuti, grilovací koření a ke konci majoránku. Přidat můžete i trošku domácí vegety. Po vypnutí guláše a odstavení z plotny, ke guláši přidejte zbytek česneku, který nastrouháte na jemném struhadle nebo utřete nožem.
Náš tip: Tenhle poctivý guláš můžete podávat s čerstvým chlebem a cibulkou nebo domácím knedlíkem.
Zdroj: Archiv autorky