Jste zde

Jak na dokonalý salát Coleslaw: Chce to co nejtenčí nudličky a noc strávenou v lednici

coleslaw v misce Zdroj: Shutterstock
Proslavil ho u nás nejmenovaný americký fastfood, ale za jeho původem bychom se museli vydat do Nizozemí. Je jednoduchý na přípravu, kterou ale stejně nesmíte podcenit. Kde se tedy vzal a jak na něj?

27. 6. 2023

Traduje se, že vůbec poprvé se objevil recept na Coleslaw v roce 1794 v amerických novinách – svůj původ má ale údajně v Holandsku, odkud ho přivezli přistěhovalci. Ti mu říkali koolsla, tedy v překladu zelný salát (překvapení se nekoná).

Někde se dokonce název ještě upravuje na cold slaw, což poukazuje na to, že patří do studené kuchyně. Aby to ale nebylo tak jednoduché, v Holandsku se zpočátku servíroval spíš teplý… Coleslaw si můžeme spojit i s teplým irským pokrmem, který vznikal ze zelí a další zeleniny.

shutterstock_2186812103.jpg

příprava coleslawu
Zdroj: 
Shutterstock
Coleslaw prý pochází z Holandska a původně se servíroval teplý.

Coleslaw není jen jeden

Zatímco pro někoho je to jen zelí, jiný si rád do salátu přidá mrkev i další ingredience. Variant existuje víc a je jen na vás, které z nich dáte přednost. Coleslaw může být zeleninovou oblohou ke kompletnímu jídlu nebo skvělou přílohou k masu – proto boduje třeba na tolik oblíbených grilovačkách. 

shutterstock_1935583276.jpg

domácí hamburger s coleslawem
Zdroj: 
Shutterstock
Coleslaw je výborná "plňka" třeba i do domácích burgerů.

Dva recepty na salát Coleslaw, se kterým ohromíte

Svůj salát si můžete upravovat podle sebe. Pojďme se ale nejdřív podívat na to, v jaké podobě je všeobecně rozšířený. 

Co potřebujete: menší hlávku bílého zelí, cibuli, velkou mrkev, ¼ celeru, 200 ml majonézy, 100 ml smetany, lžíci soli, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru a pepř (podle chuti)

Jak na to?

  • Zelí nakrájejte na nudličky, zasypte solí a nechte ho chvíli odstát.
  • Tekutinu, která se pustí, vymačkejte. Tu v salátu nechceme.
  • Na nudličky nastrouhejte taky mrkev a celer. Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  • Zeleninu smíchejte dohromady.
  • V jiné misce promíchejte zbylé ingredience. Tak vytvoříte zálivku, kterou vlijete k zelenině.
  • Jakmile se všechno spojí dohromady, uložte salát do lednice. Stačí mu pár hodin, ale vůbec není od věci, když tam zůstane přes noc.

Kromě bílého Coleslawu, který je pravděpodobně rozšířenější a populárnější, existuje ještě „červená verze“, tedy ta z červeného zelí

Co potřebujete: červené zelí, cibuli, 2 mrkve, 60 g zakysané smetany, 120 g majonézy, lžíci medu, 2 lžíce octa, sůl a pepř podle chuti

Postupujte stejně jako u předchozího receptu. Do salátu můžete pro ozvláštnění chuti přidat třeba i kyselejší jablko. Tahle kombinace chutí vás dostane.

Použité zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/jak-na/coleslaw-nejoblibenejsi-americky-salat-z-ceskych-surovin
  • https://aktin.cz/salat-coleslaw-z-cerveneho-zeli
  • http://www.mlsanicko.cz/coleslaw/