27. 6. 2023
Traduje se, že vůbec poprvé se objevil recept na Coleslaw v roce 1794 v amerických novinách – svůj původ má ale údajně v Holandsku, odkud ho přivezli přistěhovalci. Ti mu říkali koolsla, tedy v překladu zelný salát (překvapení se nekoná).
Někde se dokonce název ještě upravuje na cold slaw, což poukazuje na to, že patří do studené kuchyně. Aby to ale nebylo tak jednoduché, v Holandsku se zpočátku servíroval spíš teplý… Coleslaw si můžeme spojit i s teplým irským pokrmem, který vznikal ze zelí a další zeleniny.
Coleslaw není jen jeden
Zatímco pro někoho je to jen zelí, jiný si rád do salátu přidá mrkev i další ingredience. Variant existuje víc a je jen na vás, které z nich dáte přednost. Coleslaw může být zeleninovou oblohou ke kompletnímu jídlu nebo skvělou přílohou k masu – proto boduje třeba na tolik oblíbených grilovačkách.
Dva recepty na salát Coleslaw, se kterým ohromíte
Svůj salát si můžete upravovat podle sebe. Pojďme se ale nejdřív podívat na to, v jaké podobě je všeobecně rozšířený.
Co potřebujete: menší hlávku bílého zelí, cibuli, velkou mrkev, ¼ celeru, 200 ml majonézy, 100 ml smetany, lžíci soli, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru a pepř (podle chuti)
Jak na to?
- Zelí nakrájejte na nudličky, zasypte solí a nechte ho chvíli odstát.
- Tekutinu, která se pustí, vymačkejte. Tu v salátu nechceme.
- Na nudličky nastrouhejte taky mrkev a celer. Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
- Zeleninu smíchejte dohromady.
- V jiné misce promíchejte zbylé ingredience. Tak vytvoříte zálivku, kterou vlijete k zelenině.
- Jakmile se všechno spojí dohromady, uložte salát do lednice. Stačí mu pár hodin, ale vůbec není od věci, když tam zůstane přes noc.
Kromě bílého Coleslawu, který je pravděpodobně rozšířenější a populárnější, existuje ještě „červená verze“, tedy ta z červeného zelí.
Co potřebujete: červené zelí, cibuli, 2 mrkve, 60 g zakysané smetany, 120 g majonézy, lžíci medu, 2 lžíce octa, sůl a pepř podle chuti
Postupujte stejně jako u předchozího receptu. Do salátu můžete pro ozvláštnění chuti přidat třeba i kyselejší jablko. Tahle kombinace chutí vás dostane.
Použité zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/jak-na/coleslaw-nejoblibenejsi-americky-salat-z-ceskych-surovin
- https://aktin.cz/salat-coleslaw-z-cerveneho-zeli
- http://www.mlsanicko.cz/coleslaw/