9. 6. 2023
Utopenci patří mezi oblíbené české hospodské pochoutky, které si můžete velice jednoduše připravit sami doma. Bez konzervantů i bez zbytečných éček a přesně podle vaší chuti. A navíc vás vyjdou mnohem levněji než kupované.
Utopenci mohou mít stovky různých podob
Pro utopence neexistuje univerzální recept, který by přišel vhod všem strávníkům. My vám však dnes dáme několik tipů a triků, které klasický recept pozvednou do nebeských výšin a zajistí, že vaši utopenci budou dokonalí.
Kvalitní uzenina je základ!
Utopenci jsou v podstatě naložené špekáčky ve sladkokyselém nálevu. A když říkáme špekáčky, tak opravdu myslíme špekáčky! Nikoliv vuřty nebo buřty, které nemají přesně stanovené suroviny. Respektive neobsahují dostatek masa ani tuku, což se negativně odrazí na výsledné chuti.
Na zalití špekáčků si připravte výrazný lák z vody, octa, cukru a ze směsi koření. Konkrétně z bobkového listu, z několika kuliček celého černého pepře a nového koření, soli a případně z chilli, ať vaši utopenci mají říz. Pokud chcete trochu experimentovat, můžete přidat i černé pivo, kterým chuť utopenců skvěle ozvláštníte.
Tip: Aby špekáčky nasály chuť láku, propíchněte je na několika místech vidličkou.
Popusťte uzdu své chuti a ke špekáčkům přidejte i méně tradiční suroviny. Vyzkoušet můžete například kysané zelí, čalamádu, nakládané okurky, cibulky, beraní rohy, řapíkatý celer i sušená rajčata. Chybět by rozhodně neměla ani cibule, česnek, paprika nebo jiná čerstvá zelenina.
Před uzavřením se sklenicí lehce bouchněte!
Sklenici zalijte až po okraj lákem, aby špekáčky byly zcela ponořené, a před uzavřením s ní lehce bouchněte, abyste vyhnali případné bublinky.
Utopence skladujte v lednici a nechte je minimálně 7 dní odležet, aby se všechny chutě propojily.
Jak na utopence?
Co budete potřebovat: 1 kg špekáčků, 2 cibule, plnotučná hořčice, mletá sladká paprika, feferonka, 20 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžička soli, 300 ml octa, 600 ml vody
Jak na ně? Špekáčky oloupejte a podélně rozřízněte. Nikoliv však úplně, ale pouze tak, aby šly rozevřít. Vnitřek každého špekáčku potřete hořčicí a posypte mletou paprikou. Dovnitř přidejte i plátek cibule a špekáček propíchněte párátkem, aby držel pohromadě.
Naplněné špekáčky naskládejte spolu se zbylými kolečky cibule a feferonkami do sklenice a vše zalijte vychladlým lákem, který jste si připravili vedle v hrnci z vody, octa, nového koření, pepře a soli. Sklenici prohlédněte, jestli v ní nejsou vzduchové bubliny a zavíčkujte ji. Utopence skladujte v lednici a podávejte je s krajícem chleba.
Zdroje:
- https://www.ctidoma.cz/zivotni-styl/jak-na-domaci-utopence-zakladem-je-kvalitni-spekacek-trik-v-propichnuti-vidlickou-63180
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-udelat-lak-na-utopence.html
- https://primanapady.cz/clanek-30193-kazdy-je-zna-a-snad-kazdy-je-uz-ochutnal-ale-vite-jak-si-utopence-udelat-doma
- https://regiony.rozhlas.cz/dokonali-utopenci-podle-receptu-michelinskeho-sefkuchare-pavla-pospisila-vas-7686423
- https://prodejny.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.domaci-utopenci.r_id=CZ_151.html
- https://www.prozeny.cz/clanek/nekupujeme-vyrabime-hospodska-klasika-po-domacku-utopenci-11559