Jste zde

Jak na luxusní domácí popcorn: Trik je v přepuštěném másle a skleněné pokličce

popcorn v pánvičce Zdroj: Shutterstock
Věděli jste, že jedna běžná porce popcornu má asi 31 kalorií? Tahle nesmírně chutná a přesto poměrně dietní dobrota je levná a velmi jednoduchá na přípravu.

6. 7. 2024

A to i za předpokladu, že si nechcete ušetřit práci a hodláte připravovat popcorn poctivě a bez pomocí mikrovlnky. Jak vyrobit luxusní kukuřici, která bude mít neskutečnou chuť? Máme pro vás praktický návod na slané i sladké varianty domácího popcornu.

Základem je správné nádobí

Aby se vám popcorn zbytečně nepřipaloval a nemuseli jste na něj čekat půl dne, připravte si větší hrnec nebo pánev s nepřilnavým dnem. Pokud máte v ledničce přepuštěné máslo, vyndejte na linku i jej (v opačném případě si ho připravte).

shutterstock_2418440493.jpg

popcorn v misce
Zdroj: 
Shutterstock
Popcorn je méně kalorická alternativa k chipsům k televizi.

Věděli jste, že: Pro pražení popcornu se používají dva typy kukuřičných zrn – jedny z nich mají název „butterfly“ (hvězdicovitý nebo motýlkovitý tvar) a druhé pak „mushroom“ (hříbkovitý tvar).

Pokud si vystačíte s klasickou slanou variantou nebo vás jednoduše tlačí čas a nechcete v kuchyni experimentovat, přidejte do hrnce nebo pánve lžíci přepuštěného másla, nechte pomalu rozehřát a nasypejte sem tolik zrn kukuřice, aby zvládla pokrýt dno v jedné vrstvě.

Plotýnku zapněte na polovinu výkonu, hrnec nebo pánev přiklopte (ideálně skleněnou) pokličkou a sledujte, jak se kukuřičná zrna mění v lahodnou dobrotu. S hrncem, či pánví neustále pohybujte. To pro to, aby se zrnka nepřichytila ke dnu a nezačala se připalovat.

Jak poznat, že je popcorn hotový? Jakmile alespoň pět sekund neuslyšíte další pukání, hrnec odstavte z ohně a opatrně odklopte pokličku (pára je horká, pozor, ať se nespálíte).

Popcorn posolte, promíchejte a přesuňte ještě horký do misky.

Přečtěte si také: Domácí máslo: Základ vyrobíte za 10 minut. A pak můžete experimentovat. Třeba s octem!

shutterstock_2344420731.jpg

popcorn v míse
Zdroj: 
Shutterstock
Popcorn si i v domácích podmínkách můžete ochutit naslano nebo nasladko.

Čím dochutit domácí popcorn?

U slané varianty můžete kromě klasické soli (klidně zkuste tu mořskou) přidat i oblíbené koření (provensálské, kari, uzenou papriku apod.). Použít můžete i česnekový prášek, najemno nasekané bylinky, sušenou cibuli i drobné kostičky šunky, či jiné uzeniny.

Sýrový popcorn vyrobíte z najemno namletého nebo nastrouhaného tvrdého sýra (např. parmazán nebo čedar). Pokud sýr na popcornu nedrží, můžete ho zakápnout několika kapkami olivového oleje. Jen dávejte pozor, ať to s „oliváčem“ příliš nepřeženete. V opačném případě bude popcorn vlhký a pozbyde křupavosti.

Sladké varianty popcornu připravíte z třtinového cukru (nejprve je potřeba v hrnci vyrobit karamel), nadrcených kokosových lupínků, skořice nebo vanilkového extraktu. Pokud chcete sladký popcorn dochutit už při pukání, přidejte do hrnce agávový sirup.

Plánujete-li popcorn obarvit, přizvěte si na pomoc pár kapek potravinářského barviva.

Mohlo by vás zajímat: Čím nahradit cukr? Stévie snižuje chuť na cigarety, kokosový cukr chrání před rakovinou

Praktický tip závěrem: Popcorn můžete ozvláštnit také přimícháním několika dalších surovin. Křupavost mu dodají například oříšky (kešú, arašídy apod.) nebo mandle.

Použité zdroje:

  • https://www.mall.cz/vypukana-dobrota-kompletni-navod-jak-na-domaci-popcorn
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/3603-jak-na-domaci-popcorn-priprava-zabere-par-minut-a-diky-prepustenemu-maslu-zustane-krupavy-i-po-ochuceni/
  • https://tchiboblog.cz/domaci-popcorn/