6. 7. 2024
A to i za předpokladu, že si nechcete ušetřit práci a hodláte připravovat popcorn poctivě a bez pomocí mikrovlnky. Jak vyrobit luxusní kukuřici, která bude mít neskutečnou chuť? Máme pro vás praktický návod na slané i sladké varianty domácího popcornu.
Základem je správné nádobí
Aby se vám popcorn zbytečně nepřipaloval a nemuseli jste na něj čekat půl dne, připravte si větší hrnec nebo pánev s nepřilnavým dnem. Pokud máte v ledničce přepuštěné máslo, vyndejte na linku i jej (v opačném případě si ho připravte).
Věděli jste, že: Pro pražení popcornu se používají dva typy kukuřičných zrn – jedny z nich mají název „butterfly“ (hvězdicovitý nebo motýlkovitý tvar) a druhé pak „mushroom“ (hříbkovitý tvar).
Pokud si vystačíte s klasickou slanou variantou nebo vás jednoduše tlačí čas a nechcete v kuchyni experimentovat, přidejte do hrnce nebo pánve lžíci přepuštěného másla, nechte pomalu rozehřát a nasypejte sem tolik zrn kukuřice, aby zvládla pokrýt dno v jedné vrstvě.
Plotýnku zapněte na polovinu výkonu, hrnec nebo pánev přiklopte (ideálně skleněnou) pokličkou a sledujte, jak se kukuřičná zrna mění v lahodnou dobrotu. S hrncem, či pánví neustále pohybujte. To pro to, aby se zrnka nepřichytila ke dnu a nezačala se připalovat.
Jak poznat, že je popcorn hotový? Jakmile alespoň pět sekund neuslyšíte další pukání, hrnec odstavte z ohně a opatrně odklopte pokličku (pára je horká, pozor, ať se nespálíte).
Popcorn posolte, promíchejte a přesuňte ještě horký do misky.
Přečtěte si také: Domácí máslo: Základ vyrobíte za 10 minut. A pak můžete experimentovat. Třeba s octem!
Čím dochutit domácí popcorn?
U slané varianty můžete kromě klasické soli (klidně zkuste tu mořskou) přidat i oblíbené koření (provensálské, kari, uzenou papriku apod.). Použít můžete i česnekový prášek, najemno nasekané bylinky, sušenou cibuli i drobné kostičky šunky, či jiné uzeniny.
Sýrový popcorn vyrobíte z najemno namletého nebo nastrouhaného tvrdého sýra (např. parmazán nebo čedar). Pokud sýr na popcornu nedrží, můžete ho zakápnout několika kapkami olivového oleje. Jen dávejte pozor, ať to s „oliváčem“ příliš nepřeženete. V opačném případě bude popcorn vlhký a pozbyde křupavosti.
Sladké varianty popcornu připravíte z třtinového cukru (nejprve je potřeba v hrnci vyrobit karamel), nadrcených kokosových lupínků, skořice nebo vanilkového extraktu. Pokud chcete sladký popcorn dochutit už při pukání, přidejte do hrnce agávový sirup.
Plánujete-li popcorn obarvit, přizvěte si na pomoc pár kapek potravinářského barviva.
Mohlo by vás zajímat: Čím nahradit cukr? Stévie snižuje chuť na cigarety, kokosový cukr chrání před rakovinou
Praktický tip závěrem: Popcorn můžete ozvláštnit také přimícháním několika dalších surovin. Křupavost mu dodají například oříšky (kešú, arašídy apod.) nebo mandle.
Použité zdroje:
- https://www.mall.cz/vypukana-dobrota-kompletni-navod-jak-na-domaci-popcorn
- https://www.toprecepty.cz/clanky/3603-jak-na-domaci-popcorn-priprava-zabere-par-minut-a-diky-prepustenemu-maslu-zustane-krupavy-i-po-ochuceni/
- https://tchiboblog.cz/domaci-popcorn/