7. 4. 2024
Makronky patří mezi oblíbený, avšak velmi náročný dezert, na němž si mnohdy vylámou zuby i zkušení cukráři, neboť při jejich přípravě není prostor na improvizaci. Pokud chcete, aby vaše makronky byly hladké, z venku křehké a uvnitř vláčné, musíte vše pečlivě zvážit a dodržet postup i určitá pravidla.
Na dávkování od oka raději zapomeňte!
Základem makronek jsou vaječné bílky, cukr v podobě moučky i krupice, mandlová mouka, ganache, špetka soli a případně potravinářské barvivo, které makronkám dodá barvu.
Čím jemnější mandlová mouka, tím hezčí makronky
Při koupi mandlové mouky rozhodně nešetřete, popřípadě si ji vyrobte sami doma. Před samotným pečením ji vždy však ještě několikrát přesejte přes velmi jemné sítko a spolu s moučkovým cukrem ji krátce promixujte, abyste měli jistotu, že neobsahuje žádné hrubé kousky. Směs by měla svou konzistencí připomínat pudr!
Tip: Před přípravou makronek vložte mandlovou mouku na zhruba 10 minut do lehce vyhřáté trouby, abyste ji zbavili případné vlhkosti. Dbejte však na to, abyste mouku nespálili!
Se staršími bílky se vám bude lépe pracovat
Bílky od žloutků oddělte minimálně několik hodin před pečením a následně je uložte do lednice. Při šlehání však pamatujte na to, že by měly mít pokojovou teplotu. Z lednice je proto nezapomeňte vyndat s dostatečným předstihem.
Sníh zpočátku šlehejte velmi pomalu a na nízké otáčky. Po zhruba dvou minutách zvyšte otáčky a po částech přidejte cukr krupice, respektive cukrový rozvar. Správně ušlehaný sníh by měl být krásně lesklý a měl by mít měkké ohebné špičky.
Čím déle budete míchat, tím bude hmota řidší
Vyšlehané bílky opatrně a velmi zlehka promíchejte s mandlovou směsí tak, aby vám vznikla hmota, která svou konzistencí bude připomínat tekoucí lávu. Sníh proto nikdy nepřidávejte najednou, ale raději po částech. Pokud byste to s mícháním přehnali, směs by byla až moc řídká.
Z makronek vyžeňte vzduch
Po nastříkání makronek několikrát bouchněte s plechem o pracovní desku, aby se makronky správně rozlily a abyste vyhnali případné bublinky, které by jinak narušily povrch makronek, popřípadě malé bublinky můžete také propíchnout párátkem.
S vložením makronek do trouby nepospíchejte!
Než vložíte makronky do vyhřáté trouby, nechte je minimálně 20 minut odpočinout, aby jejich povrch zaschnul.
Tip: Makronky vložte do trouby, až když povrch makronek nebude při doteku lepit na prst.
Makronky pečte v předem vyhřáté troubě na 135 - 140 stupňů Celsia zhruba 13 minut. Vždy však pamatujte, že každá trouba peče jinak a doba i čas pečení mohou být naprosto odlišné.
Zdroje:
- https://www.youtube.com/watch?v=Y4EYQuEdVk4
- https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/barevne-umeni-jak-na-makronky-poradi-roman-paulus.A140915_134242_dobra-chut_ape
- https://www.pazitka.cz/food-drink-/jak-na-makronky/
- https://sugarlife.cz/co-jsou-to-vubec-makronky
- https://sweetflow.cz/7-vychytavek-od-francouzskeho-cukrare-na-dokonale-makronky/
- https://www.apetitonline.cz/recept/makronky
- https://kitchenette.cz/clanek/makronky