Jste zde

Jak na perfektně sypkou rýži: Zkuste jednoduchý asijský trik s článkem prstu!

rýže v hrnci Zdroj: Shutterstock
Uvařit dokonalou rýži, která se bude během servírování rozpadat, není jen tak. Vyzkoušet můžete řadu návodů, triků i rad našich babiček. Obecně ale platí, že ty nejjednodušší návody jsou zaručeně ty nejlepší. Jeden takový pro vás máme.

23. 12. 2024

V kuchařských knihách a receptářích našich babiček se poměry příliš neřeší. Jako odměrka stačil hrnek nebo ono magické zaklínadlo „od oka“. Co když ale nechcete riskovat a obsah hrnce neproměnit v něco blátivého a s nejasnou konzistencí?

Obecně byste se měli držet poměru 1:2. Vedle nešlápnete ani ve chvíli, kdy na jeden hrnek rýže použijete 1,5 hrnku vody. Příprava dokonalé rýže je ale často záhadou, do které vstupuje mnoho proměnných. Tomu ovšem bude konec, pokud vyzkoušíte osvědčenou asijskou metodu s článkem prstu.

Přečtěte si také: Jak na dokonalou rýži? Proplachujte, zkuste profi trik s octem a nemíchejte ji

shutterstock_1023690352.jpg

vařená rýže
Zdroj: 
Shutterstock
Na to, jestli bude rýže kyprá a sypká, má zasadní vliv množství vody, ale i typ rýže.

Jak na dokonalou rýži? 

Jako první je potřeba vybrat správnou rýži. Zatímco na rizoto budete potřebovat tu kulatozrnnou (ideálně odrůdu carnaroli), rýži, kterou budete servírovat jako přílohu, vybírejte z odrůd basmati nebo parboiled. Pokud hledáte rýži s vysokým obsahem vlákniny, volte neloupanou natural.

Jako první rýži v sítku několikrát důkladně propláchněte. Přebytečnou vodu nechte vykapat a připravte si větší hrnec s tlustým dnem. V hrnci rozpalte oříšek másla nebo polévkovou lžíci aromatického oleje (klidně toho sezamového, či avokádového).

Přidejte okapanou rýži a zprudka ji na oleji orestujte. Pak přichází na řadu voda. Ještě před tím, než jí začnete do hrnce lít, položte špičku ukazováčku na povrch rýže a přilívejte vodu do té doby, než dosáhne na úroveň prvního kloubu. Poté hrnec přiklopte a přiveďte rýži k varu. Do hrnce můžete přidat rozkrojenou cibuli a tři kousky hřebíčku

Jakmile obsah hrnce začne vřít, snižte plamen a nechte rýži probublávat 18 až 20 minut. Mezitím kontrolujte, jestli se voda úplně nevyvařila. Jakmile zmíněná doba uplyne, plamen vypněte a nechte rýži pod pokličkou dojít.

Praktický tip závěrem: Pokud se vám ani přes výše uvedený trik nepodaří správný poměr rýže a vody „trefit“, můžete po dovaření rýži nasypat do sítka a propláchnout ji studenou vodou. Z rýže se vyplaví zbytkový škrob a po okapání bude krásně kyprá a sypká.

Použité zdroje:

  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-varit-ryzi-asijsky-zpusob-s-prstem/
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-uvarit-ryzi/
  • https://www.nejrecept.cz/clanek/jak-uvarit-perfektni-ryzi-jaky-je-spravny-pomer-vody-a-ryze-a-co-k-vareni-pridat-r8292