26. 8. 2022
Aviváž
Účinný, cenově dostupný a jednoduchý trik, jak se nepříjemného zápachu po smažení zbavit, je použití obyčejné aviváže. Plné víčko té, kterou doma běžně používáte, nalijte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a nechte vařit tak dlouho, dokud se celý obsah rendlíku nevypaří. Hrnec mějte po celou dobu vypařování pod dohledem!
Citron
Osvědčenou radou je i obyčejný, ale nesmírně účinný citron. Ten stačí vymačkat, rozkrájet na menší kousky a nechat povařit v rendlíku s vodou. Do citronové lázně můžete přihodit i několik kousků bobkového listu, tymián, skořici, čerstvý rozmarýn nebo vanilku. Pokud jste smažili ryby nebo třeba tvarůžky, vodu smíchejte s jablečným octem.
Jablko
S ovocem můžete kouzlit už během samotného smažení. Třeba naše babičky nedaly dopustit na obyčejné jablko, které pokládaly do pánve ke smaženému pokrmu. Jedno jablko omyjte, zbavte stopky a jádřince, nakrájejte na tenké plátky a osušené vložte do pánvičky. Stejnou službu vám prokáže i chemicky neošetřený citron.
Petržel
Také bylinky mají v případě pohlcování pachů obrovský potenciál. Kromě jablka nebo citronu tak zkuste do pánve s olejem vhodit i několik snítek čerstvé petržele. Jakmile ale začne petržel hnědnout, je potřeba ji okamžitě z oleje vyjmout a nahradit čerstvým kouskem. Pokud byste nechali bylinku v oleji spálit, propůjčila by pokrmu nepříjemný zápach a nahořklou chuť.
Ocet
Pokud se vám zápachu nedaří zbavit, nechte v místnosti, kde jste předtím pokrm smažili, mísu s jablečným octem smíchaným s jedlou sodou a kávovou sedlinou. Otevřete okna dokořán, nechte větrat a dělat zmíněné suroviny, které zápach účinně pohlcují, svou práci.
Hřebíček
Pokud jste smažili hranolky, nepříjemného zápachu vás zbaví obyčejný hřebíček. I ten stačí nasypat do hrnce s vodou, přivést k varu a nechat tekutinu odpařovat. Během několika desítek minut by mělo být po problému.
Praktické desatero, jak správně smažit
- Na smažení používejte správný tuk s vysokým stupněm zakouření
- Na množství tuku nešetřete
- Pokud se tuk přepálí, nahraďte ho novým
- Už během smažení intenzivně větrejte
- Při obalování řízků strouhanku důkladně oklepejte
- Maso před smažením pokapejte citronovou šťávou
- Do pěnícího oleje přidejte trochu soli
- Do rozpáleného oleje dejte kousek korku
- Do rozpáleného oleje přidejte trochu studeného oleje
- Smažte ideálně venku, na balkoně nebo si pořiďte horkovzdušnou fritézu
Použité zdroje:
- https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/zapach-v-byte-avivaz-30000223.html
- https://www.toprecepty.cz/clanky/2413-jak-se-v-kuchyni-zbavit-zapachu-ze-smazeni-pomuzou-ocet-skorice-nebo-avivaz/
- https://bydlenisnu.cz/proc-se-vyhybat-smazeni-zapach-z-jidla-lze-odstranit-jednoduchym-prirodnim-trikem/
- https://primanapady.cz/clanek-29202-jak-na-odstraneni-zapachu-v-kuchyni-pomuze-citron-mrkev-i-ocet