Jste zde

Jak se zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou aviváž, skořice i obyčejný ocet

žena co si drží nos Zdroj: Shutterstock
Nebudeme debatovat o tom, jestli a jak moc je (ne)zdravé smažené jídlo. Pokud se mu ale jednou za čas neubráníte a smaženou pochutinu si připravíte doma, pravděpodobně budete řešit, jak z příbytku dostat nepříjemný zápach. Zkuste tyhle triky!

26. 8. 2022

Aviváž

Účinný, cenově dostupný a jednoduchý trik, jak se nepříjemného zápachu po smažení zbavit, je použití obyčejné aviváže. Plné víčko té, kterou doma běžně používáte, nalijte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a nechte vařit tak dlouho, dokud se celý obsah rendlíku nevypaří. Hrnec mějte po celou dobu vypařování pod dohledem! 

shutterstock_1009583866.jpg

jídlo na plotně
Zdroj: 
Shutterstock
Dobrou službu samozřejmě udělá i digestoř.

Citron

Osvědčenou radou je i obyčejný, ale nesmírně účinný citron. Ten stačí vymačkat, rozkrájet na menší kousky a nechat povařit v rendlíku s vodou. Do citronové lázně můžete přihodit i několik kousků bobkového listu, tymián, skořici, čerstvý rozmarýn nebo vanilku. Pokud jste smažili ryby nebo třeba tvarůžky, vodu smíchejte s jablečným octem.

Jablko

S ovocem můžete kouzlit už během samotného smažení. Třeba naše babičky nedaly dopustit na obyčejné jablko, které pokládaly do pánve ke smaženému pokrmu. Jedno jablko omyjte, zbavte stopky a jádřince, nakrájejte na tenké plátky a osušené vložte do pánvičky. Stejnou službu vám prokáže i chemicky neošetřený citron.

shutterstock_1925751260.jpg

pánvička na plotně
Zdroj: 
Shutterstock
Při smažení také používejte kvalitní olej s vysokou teplotou zakouření.

Petržel

Také bylinky mají v případě pohlcování pachů obrovský potenciál. Kromě jablka nebo citronu tak zkuste do pánve s olejem vhodit i několik snítek čerstvé petržele. Jakmile ale začne petržel hnědnout, je potřeba ji okamžitě z oleje vyjmout a nahradit čerstvým kouskem. Pokud byste nechali bylinku v oleji spálit, propůjčila by pokrmu nepříjemný zápach a nahořklou chuť. 

Ocet

Pokud se vám zápachu nedaří zbavit, nechte v místnosti, kde jste předtím pokrm smažili, mísu s jablečným octem smíchaným s jedlou sodou a kávovou sedlinou. Otevřete okna dokořán, nechte větrat a dělat zmíněné suroviny, které zápach účinně pohlcují, svou práci. 

Hřebíček

Pokud jste smažili hranolky, nepříjemného zápachu vás zbaví obyčejný hřebíček. I ten stačí nasypat do hrnce s vodou, přivést k varu a nechat tekutinu odpařovat. Během několika desítek minut by mělo být po problému. 

Praktické desatero, jak správně smažit

  1. Na smažení používejte správný tuk s vysokým stupněm zakouření
  2. Na množství tuku nešetřete
  3. Pokud se tuk přepálí, nahraďte ho novým
  4. Už během smažení intenzivně větrejte
  5. Při obalování řízků strouhanku důkladně oklepejte
  6. Maso před smažením pokapejte citronovou šťávou
  7. Do pěnícího oleje přidejte trochu soli
  8. Do rozpáleného oleje dejte kousek korku
  9. Do rozpáleného oleje přidejte trochu studeného oleje
  10. Smažte ideálně venku, na balkoně nebo si pořiďte horkovzdušnou fritézu

Použité zdroje:

  • https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/zapach-v-byte-avivaz-30000223.html
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/2413-jak-se-v-kuchyni-zbavit-zapachu-ze-smazeni-pomuzou-ocet-skorice-nebo-avivaz/
  • https://bydlenisnu.cz/proc-se-vyhybat-smazeni-zapach-z-jidla-lze-odstranit-jednoduchym-prirodnim-trikem/
  • https://primanapady.cz/clanek-29202-jak-na-odstraneni-zapachu-v-kuchyni-pomuze-citron-mrkev-i-ocet