Jste zde

Jak uskladnit cibuli: Ta správně usušená šustí

hnědá cibule Zdroj: Bigstockhphoto
Chcete mít po celou zimu zásobu cibule z vlastní zahrady nebo od českých pěstitelů? Pojďte s námi zjistit, jak ji nejlépe uskladnit, aby si zachovala nejen svou výraznou chuť.

28. 9. 2021

Cibule je pro českou kuchyni naprosto nezbytnou surovinou. Mnoha pokrmům dodá chuť i jedinečnou vůni. A ač jde o snadno dostupnou plodinu, je dobré si právě teď udělat její zásoby. Kvalita a chuť české cibule se totiž vůbec nedá srovnávat s cibulí, kterou po většinu roku seženete v obchodě. 

Vše začíná už při sklizni cibule 

U cibule, kterou chcete uskladnit, je velmi důležité vystihnout ideální okamžik, kdy ji sklidit, protože předčasně sklizená cibule se špatně dosouší, a naopak přezrálá cibule je náchylnější ke skladovým chorobám. Při sklizni se proto vždy řiďte cibulovou natí! Jakmile nať začne polehávat a žloutnout, nastává čas cibulové sklizně.

bigstock-onion-still-life-outdoors-bul-433448198.jpg

cibule s natí
Zdroj: 
Bigstockphoto
Základními ukazateli toho, že je cibule připravena ke sklizni, je téměř suchá nať a žlutohnědá cibulová slupka.

Při samotné sklizni buďte ohleduplní. Nať násilně neodlamujte a cibuli se snažte nepoškodit. Po vyjmutí cibule ze záhonu ji uložte do přepravky, ovšem pouze v jedné vrstvě, a nechte ji dokonale proschnout několik týdnů na suchém a dobře větraném místě. V případě slunečného počasí ji můžete nechat doschnout i na záhonu. 

Zhruba za tři až čtyři týdny odstraňte nať, cibuli zbavte nánosů hlíny i prvních špinavých slupek a pečlivě ji roztřiďte. Cibuli, která je poškozená, nemilosrdně vyhoďte! 

Správně usušená cibule šustí

K uskladnění je vhodná pouze cibule, která je dostatečně proschlá, tvrdá, pevná a nepoškozená. Poničené hlízy by totiž brzy začaly hnít a velmi rychle by znehodnotily i zbylou úrodu.

bigstock-yellow-onions-dry-in-a-field-u-429402812.jpg

uskladněná cibule
Zdroj: 
Bigstockphoto
Dokonale suchá a správně uskladněná cibule by vám měla vydržet minimálně do března. 

Cibuli skladujte na tmavém a suchém místě, kde je stabilní teplota ideálně kolem 10 stupňů Celsia. Cibuli však nevadí i nižší teplota okolo 1 až 2 stupňů Celsia a bez problémů zvládne i krátkodobě teploty pod bodem mrazu.

Vhodným místem je tak větraný sklep nebo chladná spíž. Pokud nemáte sklep ani spíž využijte nevytápěnou garáž nebo balkon. Cibuli ale nezapomeňte chránit před denní světlem a dlouhotrvajícím mrazem.

bigstock-fruits-and-vegetables-in-a-fri-382594808.jpg

cibule v lednici
Zdroj: 
Bigstockphoto
Lednice je nevhodným místem pro skladování cibule. Kvůli vysoké vlhkosti změní svou chuť, změkne a velmi rychle začne plesnivět. 

Cibuli uchovávejte v plastových nebo dřevěných bedýnkách, které umožňují přístup vzduchu, nebo ji nasypte do síťových pytlů a zavěste ji na vzdušné místo. Nejlepším způsobem skladování je však splétání cibule do copů nebo do věnce. V takovém případě ale ponechte na cibuli nať. 

Uskladněnou cibuli nezapomínejte pravidelně kontrolovat a cibuli, která je zkažená, okamžitě vyhoďte. 

Zdroje:

  • https://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-jak-na-to/413029/5-tipu-jak-sklizet-a-uskladnit-cibuli-aby-vydrzela-celou-zimu.html
  • http://skladnicka.cz/jak-skladovat-cibuli/
  • https://hobby.instory.cz/1654-chcete-aby-vam-cibule-vydrzela-celou-zimu-naucte-se-ji-spravne-skladovat.html
  • https://www.zahradkarem.cz/skladovani-cibule/
  • https://www.pestik.cz/module/csblog/post/548-10-skladovani-cibule-a-cesneku.html#gref
  • https://www.nasezahrada.com/jak-skladovat-cibuli/
  • https://www.aazdravi.cz/jak-spravne-skladovat-cibuli-a-cesnek-takto-vam-vydrzi-dlouhe-mesice/
  • https://www.ceskatelevize.cz/porady/11983389145-bozi-dar-pribehy-ceskych-potravin/219562220100005/
  • https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-28625-cibule-kuchynska-jak-kdy-ji-sklizet-abychom-nic-neuspechali