Jste zde

Jak vyrobit kvásek: Se špetkou trpělivosti i na celé měsíce

kvásek ve skleničce Zdroj: Bigstockphoto
Chcete si doma upéct vlastní chleba nebo kynuté buchty? Pak si nejdřív budete muset obstarat kvásek. Když o něj pak budete pečovat, uchováte si ho dlouho a upečete z něj postupně jídla jako pro armádu.

20. 5. 2021

Kvásek je vlastně zkvašená směs mouky a vody. Ano, v tomhle případě je kvašení opravdu tím potřebným procesem. Jakmile směs udržíte v teplotě okolo 30 °C, spustí se proces kvašení, a to díky přirozenému výskytu bakterií a kvasinek na povrchu obilných zrn.

K výrobě kvásku se většinou uchylujeme, když potřebujeme droždí. A ono není k dostání. Kynuté těsto si ale připravíte i bez něj. V dřívějších dobách to lidé dělali úplně běžně a kvásek rozdávali po okolí. Pak vonělo slané i sladké pečivo úplně všude…

bigstock-the-leaven-for-bread-is-active-366958930.jpg

kvásek na prkénku
Zdroj: 
Bigstockphoto
Příprava kvásku je jednoduchá. Chce ale čas.

Tohle je kvásek, seznamte se

Kvas neboli kvásek si můžeme představit jako kulturu mikroorganismů, které se živí škrobem z mouky. Tyhle mikroorganismy vznikají a zanikají, čímž vytvářejí oxid uhličitý potřebný pro to, aby bylo těsto kypré. Svou roli tu hrají i laktobacily, ty se starají o výrobu kyseliny mléčné. Díky ní pečivo pár dní vydrží a čerstvé je absolutně… Inu, k sežrání!

Přijde vám vyprávění o živých mikroorganismech nechutné? Nemusí. Všechny jsou totiž velmi přátelské k našemu zažívání. Prospívají nám.

bigstock-the-rye-and-wheat-leaven-for-b-415967560.jpg

kvásek
Zdroj: 
Bigstockphoto
O kvásek se musíte starat a musíte ho živit.

Krmte kvásek a budete ho mít vždycky dost

Kvásek jednoduše vznikne smícháním mouky a vody v poměru 1:1. Když ho pak dáte do tepla (jak už bylo řečeno, okolo 30 °C), začne pracovat. Jak přesně to udělat?

  • Připravte si sklenici se širokým hrdlem, abyste v ní mohli kvas míchat a taky ho z ní odebírat.
  • Místo víčka pak budete potřebovat potravinářskou fólii, do které uděláte pár dírek, aby mohl kvásek dýchat.
  • Převařte si vodu a nechte ji vychladnout, aby byla vlažná. Smíchejte 100 ml se 100 g mouky. 
  • Jakmile obojí vymícháte do směsi, zakryjte sklenici fólií a dejte ji na teplé místo.
  • Druhý den ke směsi přidejte dalších 100 ml vody a 100 g mouky, ať mají mikroorganismy co baštit. Když ji ochutnáte, měla by být nakyslá.
  • Třetí den zase přidejte 100 ml vody a 100 g mouky, a pokud už směs trošku nabyla, raději ji přendejte do větší nádoby, abyste ji nakonec neměli i tam, kde nechcete.
  • Během čtvrtého dne by měl být kvásek hotový – poznáte to podle kyselé vůně a chuti i podle bublinek. 
  • Než začnete péct (teď už můžete!), trošku kvásku si znovu dejte do sklenice, kde ho můžete „vypěstovat“ znovu do kýženého množství – ale pozor, až tehdy, když budete chtít zase péct.

Hodně štěstí a dobrou chuť, ať už si z kvásku připravíte cokoli!