1. 7. 2023
Kandované květy povýší každé jídlo na vyšší úroveň. Dodají mu nejen nádech jedinečnosti a elegance, ale také mu dodají zcela nový chuťový rozměr. Jejich výroba však není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Krásné kandované květy vyžadují spoustu času a titěrné práce. Výsledek však stojí za to!
Sbírejte jen květy, které dobře znáte!
Ke kandování můžete použít jakékoliv jedlé květy, které jsou čisté, neporušené a zdravé. Krásně vypadají fialky, sedmikrásky, macešky, hluchavky, mochny i květy šeříku, nejrůznějších ovocných stromů a černého bezu. Naservírovat však také můžete kopretiny, květy měsíčku lékařského nebo květy růže. Nikdy však nepoužívejte květy z květinářství, které jsou obvykle plné pesticidů!
Květy ke kandování sbírejte ve volné přírodě na rozkvetlé louce nebo na své zahrádce. Daleko od civilizace, od průmyslových oblastí a od míst, kde pobíhají psi, abyste měli jistotu, že jsou čisté.
Tip: Kandovat nemusíte jen květy. Fantasticky vypadají i lístky máty peprné, mateřídoušky nebo tymiánu.
Kandování chce čas a šikovnost
Výroba kandovaných květů je maličko pracnější. K jejich výrobě vám však bude stačit jen vaječný bílek a jemný bílý krupicový cukr, popřípadě cukr práškový. A jak na to?
Květy lehce osprchujte, opatrně osušte a za pomoci jemného štětečku je ze všech stran natřete směsí, kterou si připravíte ze dvou vaječných bílků a 1 čajové lžičky vody. Pak květy obalte v cukru, opatrně je přeneste na silikonovou podložku a za pomoci párátka je upravte do požadovaného tvaru.
Květy ponechte na suchém místě při pokojové teplotě minimálně 4 dny, aby důkladně uschly. Pomoci vám může i pootevřené trouba nebo sušička. Teplotu v ní však nastavte maximálně do 50 stupňů Celsia, aby květy neztratily svou barvu a vůni.
Kandované květy uchovávejte ideálně ve vzduchotěsné nádobě na suchém místě. Nezapomeňte je však prosypat cukrem, aby se vám neslepily. Správně uskladněné vám vydrží několik týdnů.
Zdroje:
- https://hanahorakova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=675600
- https://www.ireceptar.cz/zahrada/serikove-mameni-pripravte-sirup-vonavy-cukr-ci-kandovane-kvety.html
- https://www.toprecepty.cz/recept/42952-kandovane-jedle-kvety-serik/
- https://www.jaktak.cz/jak-udelat-kandovane-jedle-kvety-recept.html
- https://primanapady.cz/clanek-28449-kandovane-kvetiny-netradicni-lahudka-a-jedla-dekorace
- https://www.toprecepty.cz/recept/12026-kandovane-kvety/