23. 9. 2023
Když si je koupíte a přijdete jim na chuť, můžete si je klidně se zjednodušeným postupem připravit i sami doma. A že ostatní strávníky překvapíte, o tom nemůže být sporu! Jen pozor na děti a starší osoby – koláčky jsou opravdu lepkavé a konkrétně v Japonsku není ničím mimořádným, když se těsto nalepí na krk. Nezřídka už došlo i k udušení.
Co jsou mochi koláčky?
Mochi koláčky jsou naprosto jedinečné. Vyrábějí se z mochigome, což je lepkavá rýžová mouka. A přesně takový je i výsledek. Koláčky jsou lepkavé, měkké a pěkně žvýkavé. Právě proto, že jsou tak specifické, jim nepřijde na chuť každý. Ale za zkoušku to rozhodně stojí!
Rýžová mouka je základem „obalu“ koláčků. Do něj ale musí přijít ještě náplň. Ta se zpravidla vyrábí z pasty zvané anko – ta je z červených fazolí a může na sebe vzít tolik ovocných příchutí, že se nebudete stačit divit. Vynikající je i náplň z arašídové nebo sezamové pasty. Tenhle dezertík je prostě neuvěřitelně variabilní.
Aby toho nebylo málo, mochi koláčky se dají plnit i zmrzlinou! Pak je to absolutní delikatesa zvlášť pro ty, kteří se zmrzliny nebojí ani uprostřed února.
Mimochodem – tradiční mochi koláčky se servírují hlavně u příležitosti příchodu Nového roku, ale často se připravují i na svatby a další rodinné události.
Jak mochi koláčky přicházejí na svět a jak si je vykouzlit doma?
Jejich tradiční výroba je stále ještě poměrně rozšířená, i když spíš ve venkovských oblastech Japonska. Většinou jde o kulturní událost, jíž se účastní i celé rodiny.
Lepkavou rýži je potřeba nechat přes noc máčet a pak ji uvařit v páře. Jakmile je uvařená, musí se pořádně promačkat a rozšlehat dřevěnými palicemi v hmoždíři – jeden člověk musí tlouct a druhý obracet a namáčet mochi. Všechno probíhá v přesném rytmu, jinak by mohlo dojít ke zranění palicemi. Nakonec se vzniklá hmota tvaruje a plní.
Když si ale budete chtít přípravu mochi koláčků zkusit doma, můžete na to jít mnohem jednodušeji.
Co potřebujete: rýžovou mouku, kukuřičný škrob a šálek vody
Jak na to?
- Mouku s vodou smíchejte v nádobě.
- Tu pak zakryjte a dejte ji na vysoký výkon do mikrovlnky. Stačí 1–2 minuty, případně dokud těsto nezačne pěkně houstnout.
- Pak těsto vyjměte, dejte na pracovní desku posypanou kukuřičným škrobem a rozkrájejte ho na menší kousky. Ty pak tvarujte podle libosti.
- Prakticky z čehokoli si můžete vyrobit i náplň. Stačí pak těsto pořádně přilepit, aby nic nevyteklo.
- Hotové koláčky pak ještě posypejte troškou škrobu, aby se nelepily. A můžete servírovat!
Mochi: Pořádně starý japonský poklad
Ačkoli nám se můžou mochi koláčky zdát jako novodobý výmysl, opak je pravdou. K jejich servírování údajně docházelo už v období Heian, tedy mezi 8. a 12. stoletím. Připravují se ale prý dokonce už od 6. století! A ke všemu se traduje, že se do Japonska dostaly z Číny, kde místní přišli na to, jak lepkavou rýži zpracovat v tvárnou pastu.
Ve starém Japonsku lidi věřili, že mochi jsou symbolem štěstí, dlouhého života a blahobytu. Samurajové se k mochi modlívali za prosperitu svých rodin v následujícím roce. Uschlé a popraskané se pak koláčky nekrájely, nýbrž rozbíjely dřevěnými kladívky.
Už jste tenhle „kousek Japonska“ ochutnali, nebo mu ještě stále odoláváte?
Použité zdroje:
- https://sugoimart.com/blogs/sugoi-mart-blog/what-is-mochi-a-beginner-s-guide-to-japanese-rice-cakes
- https://www.toprecepty.cz/clanky/2538-japonske-kolacky-mochi-jsou-symbolem-stesti-zkuste-si-je-udelat-doma-podle-naseho-receptu/
- https://zena-in.cz/clanek/mochi-jako-kulturni-klenot-japonska-naducana-pochoutka-i-potencialni-nebezpeci