13. 10. 2020
Co je to vlastně kombucha?
Pokud jste tenhle podivný název nikdy neslyšeli, pak prozradíme, že jde o funkční potravinu (perlivý nápoj), jehož základem je symbiotická kolonie bakterií a kvasinek, nazývaná též zkratkou SCOBY.
Obecně se o kombuche hovoří jako o houbě, která vás svým vzhledem asi příliš neosloví. Na první pohled vám bude totiž připomínat něco mezi nevzhlednou želatinou a podivnou gumou. Její barva je bílošedá a tvar se odvíjí od nádoby, ve které budete kombuchu pěstovat.
Kde kombuchu sehnat? Třeba v obchodech se zdravou výživou nebo fb skupinách, kde si ji můžete pořídit spolu s kefírovými či tibi krystaly.
Kde se vzala, tu se vzala
„Houbový čaj“ znali už staří Číňané a Japonci zhruba před dvěma tisíci lety. Fermentovaný nápoj ale není žádnou neznámou také v našich končinách. Pití kombuchy se totiž stalo populární léčebnou metodou již ve dvacátých a třicátých letech minulého století v Rusku, Československu, Německu a v Rakousku.
Obliba pití fermentovaného nápoje poklesla mezi lety 1926 a 1928, kdy se začaly šířit fámy o tom, že houba roste dál i v lidském organizmu. Tyhle mýty byly naštěstí poměrně brzo vyvráceny.
Odborníci a mykologové se následně shodli na tom, že popíjení nápoje má na lidský organismus stejně pozitivní vliv, jako třeba konzumace jiných fermentovaných potravin (například oblíbeného kimči).
Jak si kombuchu připravit?
Fermentovaný nápoj si můžete koupit už hotový v nejrůznějších prodejnách se zdravou výživou i běžných hypermarketech. Většinou jde ale o pasterizovanou tekutinu, a z toho důvodu v ní zahynou veškeré prospěšné živé kultury. Proto je ideální připravit si kombuchu doma. Navíc nejde o nic složitého. Kombucha totiž pro své přežití potřebuje jenom cukr, vodu a trochu času.
Mohlo by vás zajímat: Pamatujte na to, že kombucha by neměla přijít do styku s žádným kovovým předmětem. Proto vsaďte na sklo, keramiku nebo třeba dřevo.
Na cca dva litry nápoje budeme potřebovat 2 litry vody, 150 g cukru, 10 gramů sypaného (ideálně cejlonského) čaje a kombuchovou kulturu.
Vodu přivedeme k varu, přidáme do ní 150 gramů cukru, pořádně zamícháme a přidáme sypaný čaj. Necháme louhovat cca 10 minut. Po vylouhování čaj přecedíme a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí nápoj přelijeme do sklenice (klidně té zavařovací) a přidáme kombuchovou kulturu.
Do sklenice kulturu vložte světlejší stranou nahoru na hladinu. Překryjte plátýnkem nebo ubrouskem (to kvůli otravným octomilkám) a přesuňte na místo, kam nedopadá přímé slunečné světlo. O nápoj se následně po dobu pěti až sedmi dnů nemusíte vůbec starat. Čím déle necháte houbu pracovat, tím bude nápoj perlivější a octovatější.
Proč kombuchu popíjet?
Kultura, která se živí nálevem čaje, cukrem a kyslíkem, vytváří řadu organických kyselin (včetně mléčné a listové), vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K, proteiny, ale také alkohol (cca 0,5 - 1 %) a oxid uhličitý. Navíc nápoj obsahuje nejen zmíněné látky, ale i většinu z látek z původního čajového nálevu včetně kofeinu. A popíjení nápoje se nemusí bát ani dietáři. Houba totiž cukr spotřebuje a přemění ho právě na zmíněné tělu prospěšné látky.
A proč kombuchu popíjet? Nejrůznější studie a průzkumy prokázaly, že nápoj navozuje hlubší spánek, posiluje imunitní systém, uklidňuje tělo i mysl, zlepšuje mozkovou činnost, působí pozitivně na náš trávicí systém, bojuje proti skleróze, potížím s prostatou, revmatu a především kožním chorobám.
Každá mince má dvě strany
Protože kombucha obsahuje kofein a malé množství alkoholu (zmíněných 0,5 - 1 %), měli by se jejímu popíjení vyhnout děti a řidiči, kteří v brzké době plánují cestu autem.
Při časté konzumaci nebo během prvních ochutnávek se mohou výjimečně objevit potíže jako nevolnost, střevní problémy anebo podráždění žaludku a pálení žáhy.
To může být způsobeno alergickou reakcí nebo octem, ale také může jít o důsledek pročišťování organismu. Pokud vám kombucha zachutná, je dobré ji v objemu 2 dcl popíjet vždycky ráno a večer.