27. 7. 2024
Pokud byste se chtěli dostat k originálnímu receptu přímo z KFC, oficiálně se vám to s největší pravděpodobností nepodaří. Recept je totiž přísně tajný a neznají ho ani sami zaměstnanci řetězce rychlého občerstvení. Ti předpřipravené maso obalují v namíchané směsi mouky a koření, takže prakticky nemají šanci zjistit, co všechno a v jakém množství obsahuje.
V minulosti z „dílny“ KFC unikl pouze recept na pikantní kuře. Stripsy jsou ovšem obalovány ve zcela jiné směsi koření a mouky.
Zajímavý je i způsob obalování jednotlivých stripsů, které kuchař opakovaně vkládá do speciálního koše a čisté vody, což na povrchu masa udělá typické lupínky. Vyzkoušet to můžete i doma, bez potřebného grifu a zkušeností ale výsledné struktury s největší pravděpodobností nedosáhnete.
Přečtěte si také: Jak rozmrazovat maso: Ideálně v chladu, ve vodě a nikdy ne "přes noc na lince"
Marináda je základ a kuře musí být mokré
Maso na stripsy se připravuje z očištěných kuřecích prsou (cca půl kila), které nakrájíte na cca 5 centimetrů dlouhé a dva centimetry široké plátky. Aby stripsy chutnaly pokud možno co nejpodobněji originálu, bude potřeba je nejprve naložit do speciální marinády, kterou připravíte ze 100 ml vody, 1 lžičky pálivé papriky, 1 lžičky uzené papriky, 1 lžíce soli, 1,5 lžíce Solamylu, 1 lžičky kari, 1 lžičky mletého pepře a 1 lžičky oregana.
Veškeré koření nasypejte do vody, důkladně promíchejte a do směsi naložte kuřecí maso. Takto vložte do lednice, kde ho necháte zhruba hodinu odpočívat (delší dobu nedoporučujeme, maso by bylo příliš ochucené).
Mezitím, co bude maso v lednici, si připravte směs, ve které budete kuřecí stripsy obalovat. Do téhle směsi patří 250 g hrubé mouky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička uzené papriky, 1 lžíce soli, 1 lžíce Solamylu, 1 lžička kari, 1 lžička mletého pepře a 1 lžička oregana.
Odpočinuté a mokré maso (ať vás ani nenapadne ho vysoušet papírovou utěrkou) několikrát prohazujte v důkladně promíchané směsi (mouka na něm musí ulpívat) a smažte ho v rozpáleném řepkového oleji (trvejte na oleji řepkovém, který zvládne i vysoké teploty). Hotové maso osušte papírovými utěrkami a konzumujte s domácím kečupem, či BBQ dipem nebo dipem ze zakysané smetany s čerstvými bylinkami.
Použité zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/tipy-redakce/usetrete-si-cestu-do-fastfoodu-tyto-autenticke-kureci-stripsy-nerozeznate-od-originalu
- https://www.extra.cz/udelejte-si-kure-jako-z-kfc-mame-pro-vas-recept
- https://www.toprecepty.cz/recept/62046-kureci-stripsy-z-kfc-bez-cornflaku/
- https://www.baren.cz/recept/kureci-stripsy-z-kfc/60/zobrazit