15. 3. 2024
Ještě před tím, než se vrhneme na konkrétní potraviny, u kterých je datum spotřeby čistě orientační, pojďme si vysvětlit, na jaká data můžete na potravinách prodávaných v obchodech narazit.
Zatímco datum minimální trvanlivosti je datem, dokdy by potravina měla zůstat kvalitní, a zpravidla se uvádí na sušených, zmrazených, konzervovaných a jiných trvanlivých potravinách, datum spotřeby uvádí, dokdy je bezpečné potravinu jíst.
U první zmíněné kategorie můžete potravinu sníst i po datu minimální trvanlivosti. To ovšem za předpokladu, že jste ji skladovali i tak, jak je uvedeno na obalu, a obal není poškozen.
U potravin označených datem spotřeby pak není vhodné jídlo po uplynutí této lhůty konzumovat. A to ani za předpokladu, kdy jste dodrželi podmínky skladování. Jakých „prošlých“ potravin se ale není třeba bát?
Hořčice
Hořčice, stejně jako některé další výrobky, vydrží celý jeden rok poté, co „projde“ datum napsané na víčku u formulky „minimální trvanlivost do...“. Vždy samozřejmě překontrolujte, zda je obal nepoškozený, případně i to, zda obsah skleničky nebo kelímku nezměnil svoje senzorické vlastnosti (typicky barvu, chuť, vůni apod.).
Přečtěte si také: Domácí hořčice, kterou už nedáte z ruky. Stačí 3 suroviny
Sušené luštěniny
Obávat se nemusíte ani sušených luštěnin, které jste skladovali na suchém a chladném místě, kde vydrží klidně i několik let. Tajemství spočívá v jejich sušení, během kterého se výrazně sníží množství vody v luštěninách, díky čemuž se v nich nedaří nejrůznějším bakteriím.
Sůl a cukr
V dobře těsnící nádobě vám zásoby bílého cukru a soli vydrží neuvěřitelně dlouho. Problémem může být pouze situace, kdy jste si v obchodě koupili sůl s přídavkem jódu. Ten totiž trvanlivost soli zásadním způsobem zkracuje. Jak cukr, tak sůl byste měli po přinesení z obchodu přesypat do dóz, které nepropouští vlhkost.
Tmavá čokoláda
Kvalitní tmavou čokoládu můžete bez obav sníst i po datu trvanlivosti. To ovšem za předpokladu, že jste ji skladovali při správné teplotě a na místě, kam se nedostala vlhkost. Pokud není teplota konstantní, začnou se tuky v čokoládě obsažené přesouvat na povrch, což poznáte podle typického našedlého vzhledu.
Mohlo by vás zajímat: Jak nakoupit levné potraviny, ale nezhuntovat si zažívání? Tipy na super suroviny za pár kaček
Med
Med obsahuje málo vody, zato se v něm nachází vysoké množství cukru. Za přispění zmíněného cukru a po naředění vzniká v medu nepatrné množství peroxidu vodíku, který tuhle superpotravinu chrání před bakteriemi a dalšími nebezpečnými mikroby.
Zajímavost: Nejstaršímu nalezenému medu bylo více než 5 000 let! Keramické nádoby s medem našli vědci při vykopávkách v Gruzii a med byl paradoxně stále jedlý a chutný.
Rýže a těstoviny
Podobně jako sušené luštěniny i rýži a těstoviny můžete bez obav jíst i několik let poté, co jste si je přinesli z obchodu. Obojí ovšem potřebuje ke skladování chladnější místo a vzduchotěsnou nádobu. U rýže se držte raději bílých odrůd. Ty tmavší se totiž kazí mnohem rychleji.
Mohlo by vás zajímat: Co se zbytky rýže? Vyčarujte smažené kuličky, lívance nebo plněné papriky
Ocet
Je nám jasné, že samotný ocet asi popíjet nebudete, jako dochucovadlo, v krajním případě i desinfekci, ho ale můžete používat i několik let po datu trvanlivosti. Ocet je nezávadný i ve chvíli, kdy v něm zpozorujete sedlinu, což je jeho typická vlastnost.
Sterilované potraviny
Je úplně jedno, jestli jste při vyklízení spížky nebo komory narazili na sklenici zavařených okurek nebo marmeládu z předminulého roku. Pokud byly sklenice správně vymyté a zavařené, jejich obsah bude i nadále jedlý. Problémem jsou pouze zavařeniny, které po otevření „nesyknou“. Těch se raději zbavte.
Mouka a káva
Minimálně jeden rok po uplynutí minimální trvanlivosti vydrží například i mouky, nebo káva. Před konzumací ale vždy výrobek zkontrolujte nejdříve svými smysly. Vypadá, voní a chutná dobře? Neobjevili se v něm škůdci nebo plíseň? Pak je bezpečné jej pozřít.
Použité zdroje:
- https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/potraviny-expirace-datum-spotreby.A190413_105656_zdravi_abr
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/6779-prosle-potraviny-konzumace
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/384-prosle-potraviny-nemusite-vyhazovat
- https://www.zdravestravovani.eu/potraviny-po-expiraci/