20. 2. 2022
Cibuli zkaramelizujete rychleji
Potřebujete zkaramelizovat cibuli třeba do základu dušeného zelí? Abyste na ni nemuseli čekat déle, než je to doopravdy nutné, přidejte k cukru a máslu špetku jedlé sody. Cibulka zkaramelizuje rychleji a ve finále bude taky chutnější.
Bleskově oloupané brambory
Připravujete brambory ve slupce, ale nesnášíte jejich nekonečné loupání? Abyste si ulehčili práci, stačí horkou vodu po uvaření slít a do hrnce napustit vodu studenou. Pak přidejte několik hrstí ledu a slupky půjdou dolů úplně samy.
Skvělé omáčky
Nedaří se vám připravit omáčku, která by svou jedinečnou, silnou a plnou chutí uchvátila všechny strávníky u stolu? Pokud s vámi nebudou stolovat vegetariáni nebo vegani, přidejte do základu omáčky nadrobno pokrájenou kůži ze slaniny nebo šunky.
Všemocná smetana
Podařilo se vám přesolit jídlo, nebo potřebujete jeho chuť zjemnit? Sáhněte po obyčejné zakysané smetaně. Vmíchejte jednu polévkovou lžíci do horkého pokrmu a už dále nevařte. Samotnou smetanu můžete vyšperkovat i čerstvě nasekanými bylinkami, utřeným česnekem, hrubozrnnou hořčicí nebo křenem.
Dochucujte zeleninovým pyré
Nedaří se vám dochutit polévku nebo omáčku? Namísto polévkového koření nebo směsí s glutamátem a solí zkuste pokrm dochutit obyčejným zeleninovým pyré. Stačí si v hlubším hrnci připravit základ ze smažené cibulky, česneku, petržele, mrkve a celeru a ten následně v pokrmu rozmixovat.
Už žádná popraskaná vajíčka
Aby vám vejce během vaření nepraskala, vybírejte pouze ta čerstvá (ve vodě nesmí plavat vzhůru) a vkládejte je opatrně polévkovou lžící přímo do vařící vody, do které přidáte špetku soli nebo malou kávovou lžičku octa. Pokud by vejce přece jen praskla, můžete být v klidu, protože bílek zůstane stále pohromadě.
Vyklápění bábovky bez trápení
Nedaří se vám vyklopit čerstvě upečenou bábovku? Na spodní stranu formy přiložte talířek a postup zkuste zopakovat. Pokud ani v tomhle případě nebudete úspěšní, přehoďte přes povrch formy utěrku namočenou ve studené vodě.
Snadné loupání česneku
Česnek můžete snadno oloupat rovnou několika způsoby. Buďto si ho maličko podrťte na prkénku pomocí čepele nože nebo ho vložte do uzavíratelné nádoby a několik minut s ním důkladně třeste. Snáze půjde česnek loupat i ve chvíli, kdy ho na pár sekund ponoříte do vroucí vody. Pomoci může i mikrovlnka nebo opražení česneku na pánvi. Po pár vteřinách nahřívání se slupka odloupne sama.
Už žádná chuť spáleniny
Podařilo se vám přismahnout cibulku nebo připálit hrnec s omáčkou či luštěninami? Abyste jídlo zbavili pachuti spáleniny, před servírováním v něm povařte kus brambory. Brambora do sebe natáhne nepříjemnou pachuť a dokonce pomůže od přesoleného pokrmu.
Zbavte se cucků v omáčce
Objevily se během zahušťování v omáčce hrudky? Snadno je rozpustíte pomocí prášku do pečiva. Pamatujte ale, že prášek je potřeba do pokrmu rozmíchat okamžitě a během varu. Omáčku můžete na závěr také rozmixovat a tím se zbavit zbývajících nevzhledných cucků.
Už žádné brečení při loupání cibule
Čeká vás loupání většího množství cibule a už teď se hrozíte slzavého údolí, které tuhle aktivitu obecně doprovází? Na potápěčské brýle nebo skousnutou kůrku chleba zapomeňte. Tyhle triky totiž nefungují. Zkuste ale cibuli namočit na 20 až 30 minut do studené vody a až pak ji oloupat.
Použité zdroje:
- https://magazin.recepty.cz/clanky/12-praktickych-rad-do-kuchyne-triky-co-usetri-cas-i-namahu-265.html
- https://www.kucharidodomu.cz/tipy-a-triky/tipy-a-triky-v-kuchyni-ktere-jeste-neznate.html
- https://www.vareni.cz/magazin/rady-a-triky-v-kuchyni/
- https://www.ekucharka.cz/clanek/232-triky-v-kuchyni-ktere-vam-usetri-cas-i-stres