17. 8. 2022
Ještě před tím, než objevíte taje a kouzla „zero waste“ kuchyně, pamatujte, že ke konzumaci jsou krajně nevhodné listy a výhony rajčat, paprik, fazolí, lilků, brambor a dalších lilkovitých rostlin.
Ostatní listy můžete po důkladném oprání zpracovat v syrové variantě, podusit je jako špenát, nasekat a zamrazit, nebo z nich vyrobit domácí dochucovadlo, které nebude plné „éček“ a zbytečně přidané soli. Které listy stojí za povšimnutí?
Listy ředkvičky a ředkve
Čerstvé listy ředkviček a ředkví nevyhazujte. Obsahují totiž plno vitamínu C, A, E i vitamínů skupiny B a jsou rovněž zdrojem hořčičných silic, které skvěle detoxikují a dezinfikují náš organismus. Přidat je můžete do salátů nebo z nich vytvořit designovou oblohu.
Skvělé budou i v nejrůznějších pestech, krémových polévkách nebo rajčatové salse. Pokud jsou lístky hrubší a starší, bude potřeba je spařit na pánvi nebo podusit. Přidat je můžete i do nejrůznějších kari omáček, k těstovinám, či do smažené rýže.
Mrkvová nať
Má svoji specifickou a maličko natrpklou chuť. Přesto by byla věčná škoda ji vyhazovat do koše. Přidat ji totiž můžete všude tam, kde běžně používáte nať z petržele. Obsahuje vitamín A, C a K, dále vápník, železo i fenolové sloučeniny, karotenoidy a další antioxidanty. Díky tomu pomáhá podporovat imunitu, čistit ledviny i regulovat krevní tlak. Přidejte ji do pesta, falafelu nebo třeba slavnostní nádivky.
Náš tip: Mrkvová nať vám skvěle poslouží jako přírodní barvivo. Stačí ji spařit, zchladit v ledové vodě a společně s extra panenským olivovým olejem rozmixovat do hladka. Směs můžete použít při přípravě palačinek, rizota, těstovin nebo ji uložit na delší dobu do mrazničky.
Kedlubnové listy
Tyhle šťavnaté a pevné listy jsou plné vlákniny, která upravuje naše zažívání a příjemně zasytí. Mladé kedlubnové lístky můžete přidat do salátů, do stir-fry, do polévky, do smažené rýže, do omelety nebo tortilly.
Vyrobit si z nich můžete i domácí chipsy, kdy lístky spaříte, rozmixujete s olivovým olejem a oblíbeným kořením a lžičkou kladete na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů dokřupava.
Listy červené řepy
Ani lístky červené řepy nevyhazujte. Jsou totiž napěchované řadou cenných minerálů, křehké, voňavé a přírodně zbarvené. Řepné listy jsou bohatým zdrojem chlorofylu, který pročišťuje naši krev, vitamínu C, beta-karotenu i železa a vápníku.
Orestujte je narychlo do salátu, použijte je obdobně jako mangold či špenát a skvělé jsou taky syrové. Obdobně jako kedlubnové listy je můžete promíchat s olejem, osolit, ochutit oblíbeným kořením a upéct v troubě jako chipsy.
Fenyklová nať
Je skvělá za syrova, takže se perfektně hodí do nejrůznějších salátů nebo jako pesto, které připravíte z hrsti zelených lístků, kešu oříšků, soli a extra panenského olivového oleje. Fenyklovou nať s jemnou a přesto vyváženou chutí, můžete používat obdobně jako kopr nebo do pomazánek. Skvělá je třeba s uzeným nebo pečeným lososem.
Květákové listy
Jsou na vlákninu mnohem bohatší, než samotný květák. Zpracovat je můžete obdobným způsobem nebo je opět přidat do pomazánek, salátů i polévek. Uvařené listy i košťál můžete rozmixovat do zeleninového pyré, kaše nebo omáčky. Tepelně zpracované listy se skvěle hodí do různých placiček, karbanátků, těstovin, kari i zapečených masových pokrmů.
Tajný tip závěrem
Z nezpracovaných zbytků mrkve, celeru a petržele můžete vyrobit domácí vegetu. Stačí listy a kořeny nastrouhat na hrubém struhadle, rozložit na plech, který vyložíte pečicím papírem a dát sušit do trouby při teplotě 50 °C.
Jakmile budou zbytky důkladně vysušené, nechte je vychladnout, nasypejte do mixéru a rozmixujte na prášek. Ten vám ve vzduchotěsné sklenici vydrží několik dlouhých měsíců.
Použité zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/15013-nat-a-zeleninove-listy-nevyhazujte-pripravite-z-nich-zdrave-lahudky-ktere-prekvapi-svou-chuti
- https://tchiboblog.cz/jak-vyuzit-listy-zeleniny/
- https://tchiboblog.cz/moderni-je-nevyhazovat-zpracujte-i-to-co-bezne-vyhazujete/