20. 4. 2023
A platí to pro většinu z nás. Lněné semínko má totiž spoustu pozitivních dopadů, a tak si důvod, proč si ho občas dát, určitě vybere každý (zdravý člověk).
Len pěstovali už v Mezopotámii
Len setý už se pěstuje pořádně dlouho. Existují poznatky o tom, že ho měli v oblibě už obyvatelé dávné Mezopotámie, tedy v době asi 6 tisíc let př. n. l. Egypťané mu pak dali přízvisko, které v latině zní usitatissimum, tedy nejužitečnější. Len nejužitečnější.
Lidi měli len rádi a hojně ho pěstovali hlavně proto, že jeho stonek obsahuje vlákno, z něhož se dá skvěle stavět v textilním průmyslu. Jeho semínko je ale neméně obdivuhodné.
Lněné semínko a zdraví: proč ho mít ve stravě?
Pokud chcete hravě a nenásilně obohatit svůj jídelníček o zdraví prospěšné látky, lněné semínko je skvělou surovinou, která vám v tom pomůže. Jak může jeho pravidelná konzumace pomoct?
- Zlepší vaše trávení.
- Sníží hladinu cholesterolu v krvi, a tedy i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
- Podpoří mozkovou a srdeční činnost.
- Preventivně bude působit proti rozvoji cukrovky a onemocnění ledvin.
- Zvýší kvalitu vašich vlasů a nehtů.
- Díky obsaženým antioxidantům bude bojovat proti volným radikálům a zabraňovat předčasnému stárnutí vaší pleti a pokožky.
- Díky vláknině a omega-3 mastným kyselinám podpoří vaše snahy o hubnutí.
- Obecně bude působit protizánětlivě.
A jak je to vůbec možné? To proto, že lněné semínko obsahuje spoustu vitamínu B a E, z minerálů pak nabízejí fosfor, mangan, hořčík, vápník, železo, draslík, selen nebo zinek. Celou třetinu lněného semínka tvoří zmíněné omega-3 mastné kyseliny a zanedbatelný není ani obsah vlákniny (39 g) a bílkovin (18 g) ve 100 g (pro srovnání – tolik bílkovin obsahuje například losos nebo krůtí šunka).
Jak si lněné semínko vychutnat
Teď už máte hned několik důvodů, proč si lněné semínko pravidelně (nebo aspoň občas) dopřát. Jenže jak s ním v kuchyni naložit?
Lněné semínko si můžete dát syrové, bez úpravy. Tak je nejhodnotnější, co se prospěšných látek týče. Bezpečnější a stravitelnější je ale po namočení (aspoň na 8 hodin do vody) nebo umletí. Od věci není vyzkoušet lněný olej, který se extra vyjímá třeba v pomazánkách nebo salátech.
Jen pozor na množství, stejně jako jiná semínka nebo třeba ořechy, i lněné semínko je dost kalorické. A aby i vzhledem k obsaženým látkám jen prospívalo, neměla by se překračovat denní dávka 60 g (dvě lžíce).
A kam konkrétně s ním? Mleté semínko se nebojte přidat do jogurtu nebo tvarohu, do smoothie, do těsta na muffiny nebo chleba, do snídaňových kaší nebo domácí granoly.
Super trik s lněným semínkem
Chcete péct, ale zapomněli jste koupit vajíčka? Bez obav. Pokud máte doma lněné semínko, vejce jím nahradíte. Stačí jednu lžíci namočit do tří lžic vody a nechat ho nabobtnat. Každá lžíce lněného semínka nahradí jedno vejce.
Jak lněné semínko skladovat, aby vám vydrželo
Tohle semínko se moc dlouho skladovat nedá. Máte-li ho už namleté, jednoduše ho zpracujte co nejdřív. Celé semínko uzavřete do vzduchotěsné nádoby a nechte ho v ledničce. Tam patří i lněný olej, který je třeba spotřebovat zhruba do 2 měsíců po otevření, protože je náchylný ke žluknutí.
Kdy si na něj dát pozor?
Lněné semínko je sice bezva surovinou, jenže ne úplně pro všechny bez rozdílu. Vhodné není pro těhotné a kojící ženy, pro ženy s hormonálními poruchami, stejně tak pro osoby s poruchami trávení a krvácení, rakovinou prostaty, cukrovkou nebo bipolární afektivní poruchou.
Pokud do některé z těchhle skupin patříte, radši se o konzumaci lněných semínek poraďte se svým lékařem.
Použité zdroje:
- https://www.proalergiky.cz/poradna-5922
- https://dr.frej.cz/zdravi/potraviny-ktere-jsou-vhodne-u-potravinovych-alergii
- https://www.bajolafit.cz/jak-jist-lnene-seminko/
- https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-jak-zhubnout-hubnuti/661189/lnene-seminko-pomaha-pri-hubnuti-i-nemoci-jak-ho-jist-aby-opravdu-fungovalo.html
- https://www.vero.cz/blog/bilkoviny-cast-2/
- https://www.lekarna.cz/clanek/lnene-seminko-a-jeho-vyhody/