21. 11. 2021
Jak už jejich název napovídá, marokánky jsou sladkosti arabského původu. Jestli ale pocházejí skutečně přímo z Maroka, o tom se už zdroje nezmiňují. K nám se každopádně dostaly v notně pozměněné podobě. Originální recept na sladkou placičku totiž kromě jiného obsahuje i hašiš, který je u nás nelegální.
V arabském světě je ale běžnou součástí dortíků, koláčků i dalších sladkostí a pokrmů. Původní receptura obsahovala kromě výše zmíněného hašiše i med, oříšky, datle, cukr, kakao a vanilku.
Průmyslově vyráběné marokánky obvykle místo datlí obsahují levnější citronovou nebo pomerančovou kůru naloženou v cukru, rozinky a místo oříšků arašídy. Často bývají též z jedné strany potřené čokoládou nebo čokoládovou polevou.
Všichni se ale určitě shodneme na tom, že nejlepší marokánky jsou ty domácí. Jak je připravit, abyste si na nich nevylámali zuby a zároveň si pochutnala celá rodina? Máme pro vás několik originálních receptů s kandovaným ovocem, mandlovou moukou i složením vhodným pro vegany. Kterému z nich dáte přednost?
Smetanové marokánky s pravou vanilkou
Ingredience na tenhle recept sice asi nemáte doma, jedna výprava do obchodu se vám ale příjemně vyplatí. Chuť a vůně následujících marokánek totiž přesvědčí i ty největší odpůrce sladkých pochoutek.
Potřebovat budete:
- 250 mililitrů 30–40% smetany
- 4 lžíce hladké mouky
- 5 lžic cukru krupice
- Semínka z jednoho vanilkového lusku
- 50 gramů másla
- Ořechy, mandle, rozinky, kandované ovoce
- Kvalitní hořkou čokoládu
Jak na to:
Připravte si větší hrnec, ve kterém smícháte smetanu, mouku a cukr. Směs zahřejte na středním plamenu a míchejte do zhoustnutí. Jakmile směs zhoustne, začněte pomalu přidávat změklé máslo a míchejte až do té doby, dokud bude směs homogenní. Přidejte nasekané ořechy a kandované ovoce. Směs na marokánky by měla být hustá asi tak, aby držela na lžičce a nestékala.
Troubu si rozehřejte na 180 °C, plech vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Směs na něj klaďte lžičkou a mezi každou hrudkou nechte asi 3 centimetry místa. Následně pečte asi 15 minut.
Že jsou marokánky hotové, poznáte podle zlátnoucích oříšků. Marokánky vyndejte z trouby, nechte zchladnout a sundejte z plechu. Jakmile placičky zchladnou, namáčejte je z jedné strany v čokoládě. Před zatuhnutím je můžete posypat nadrcenými pistáciemi.
Veganské marokánky
Tahle varianta určitě potěší ty, kteří dávají přednost rostlinné stravě před tou živočišnou. Na Vánoce se ale zároveň nechtějí vzdávat oblíbených druhů cukroví.
Potřebovat budete:
- 35 g nakrájených mandlí
- 65 g nakrájených a opražených lískových oříšků
- 20 g nahrubo nadrcených pistácií
- 300 ml rostlinného mléka nebo smetany
- 70 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 60 g třtinového cukru
- kůru z jednoho malého pomeranče
- 120 g vysokoprocentní vegan čokolády
Jak na to:
Jako první si předehřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Připravte si menší hrnec, do kterého nalijete veganské mléko a přisypete (ideálně přes sítko) mouku. Vše důkladně rozmíchejte, aby ve směsi nezůstaly hrudky. Přisypejte třtinový cukr a za stálého míchání vařte. Jakmile směs zhoustne, vysypejte do ní všechny oříšky a pomerančovou kůru.
Směs nanášejte malou lžičkou na plech a mezi každou hrudkou nechte asi 3 centimetry místa. Pečte zhruba 25 minut. Marokánky nechte vychladnout a pak je namáčejte v čokoládě. Zdobit je můžete zbytky nadrcených oříšků nebo sušenými jedlými květy.
Marokánky z mandlové mouky
Tahle netradiční varianta je vhodná i pro celiaky nebo ty, kteří dávají přednost jiným alternativám klasické mouky. Příprava je i v tomhle případě jednoduchá a výsledek dokonalý!
Potřebovat budete:
- 40 g mandlové mouky
- 30 g špaldové mouky
- 150 g cukru krupice
- 250 ml smetany ke šlehání (31%)
- 170 g nesolených arašídů
- 150 g kandovaného ovoce
- 120 g bezlepkové čokolády
- 2-3 lžíce másla
Jak na to:
V menší misce si smíchejte mandlovou a špaldovou mouku společně s cukrem. Do hrnce nalijte smetanu a přidejte k ní umíchanou směs. Na mírném plamenu vařte asi pět minut. Vznikne hustá kaše, kterou nechte vychladnout. Mezitím si nasekejte kandované ovoce a arašídy.
Připravte si plech vyložený pečicím papírem a troubu předehřejte na 165°C. Jakmile kaše vychladne, přimíchejte do ní zbývající ingredience a na plechu tvarujte lžičkou malé hrudky, které k papíru připlácnete. Pečte asi patnáct minut a po vychladnutí namáčejte v čokoládě rozpuštěné ve vodní lázni.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Marok%C3%A1nka
- https://www.jaktak.cz/jak-upect-mekke-marokanky-recept.html
- https://hungrypanda.cz/zdrave-marokanky/
- http://www.peknevypecenyblog.cz/marokanky/