27. 2. 2020
Plýtvání potravinami je velmi populární nešvar. Každý z nás ročně vyhodí přes 24 kilogramů potravin! Důvodem je nelibý vzhled, uplynutí data spotřeby nebo data minimální trvanlivosti. Ne všechny takové potraviny ale patří do odpadkového koše.
Nevyhazujte potraviny, kterým nic není. Řiďte se smysly
Datum minimální trvanlivosti je spíše orientační. Datum udává pouze dobu, po kterou si potravina zachovává všechny své kvality. Svou vůni, barvu, chuť, obsah minerálů i vitamínů. Konzumace potraviny po uplynutí data minimální trvanlivosti nepředstavuje pro lidské tělo po určitou dobu žádné zdravotní riziko. Trvanlivost potraviny je tak obvykle delší, než uvádí výrobce.
Datem minimální trvanlivosti se označují potraviny, které se nekazí tak rychle. Příkladem mohou být těstoviny, nápoje, konzervy, čokoláda, rostlinný olej, čaj, sušenky nebo zavařeniny. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Před konzumací potravin po uplynutí data minimální trvanlivosti však zkontrolujte neporušenost obalu a dejte na své smysly. Zkažené vejce poznáte po silné zápachu, u sýru se řiďte vůní a vzhledem a například u mouky zapojte zrak.
A pamatujte na to, že na dobu minimální trvanlivosti má podstatný vliv i skladování. Mnohem déle vydrží potraviny, které skladujete v podmínkách, které doporučuje výrobce.
Téměř polovina z nás zbytečně vyhodí nezkažené výrobky jen proto, že vypršelo datum minimální spotřeby.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Ročně se v Evropské unii vyhodí až 8,5 milionů tun výrobků kvůli uplynutí data minimální trvanlivosti.
Znáte potraviny, které se zkazit nemohou?
Datem minimální trvanlivosti výrobci označují i potraviny, které se zkazit nikdy nemůžou. Třeba takový med, který sice časem zcukernatí, ale své kvality si zachová i přes 100 let. A podobně je na tom i sůl, cukr, škrob, těstoviny, ocet a silné alkoholické nápoje. Správně skladované vám vydrží až do smrti.
Výrobky s prošlou minimální trvanlivostí můžete zakoupit ve speciálních obchodech se zlevněnými potravinami. Za případné zdravotní problémy nesete ale odpovědnost jen vy sami.
Čerstvé ovoce, zelenina nebo pekařské výrobky nemusejí mít na sobě žádné označení trvanlivosti. Jejich zkáza je totiž patrná na první pohled. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Jinak je to s datem spotřeby
Potraviny, které podléhají rychlé zkáze, nesou označení datum spotřeby. V případě, že doba expirace vyprší, byste výrobek měli bez debat vyhodit! Zahráváte si totiž s vlastním zdravím. Mimořádně poctivě byste toto datum měli sledovat u chlazeného masa a masných výrobků, ryb a mléčných výrobků.
Konzumace prošlých potravin může vyvolat žaludeční potíže a průjem!