16. 4. 2022
Mungo klíčky, naklíčená semena vigny zlaté, představují skutečný poklad. Vynikají nejen svou chutí, ale hlavně vysokým obsahem minerálů, vitamínů a dalších cenných látek, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví. A navíc je docela snadné vypěstovat si je doma!
Naklíčit mungo fazolky můžete různými způsoby
Klíčení mungo fazolí není nijak složité a pustit se do toho můžete kdykoliv. Před klíčením je však velmi důležité nechat fazolky nejprve přes noc nabobtnat ve vodě, druhý den propláchnout a teprve poté umístit do vhodné nádoby.
Ať už do nakličovací misky, speciální sklenice na klíčení nebo do obyčejné zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem, do kterého prorazíte šídlem nebo silnějším hřebíkem několik desítek děr.
Semena nechte klíčit při běžné pokojové teplotě maximálně 5-7 dní a minimálně 3krát za den je nezapomeňte propláchnout čistou vodou, aby klíčky nezahnívaly, neplesnivěly a zůstaly neustále vlhké. Klíčky konzumujte, když dosáhnou délky cca 1- 2 cm. Pokud je necháte přerůst, ztratí svou sílu a zhořknou!
Tip: Mungo fazole seženete ve zdravé výživě, ale i v docela běžných potravinách. Vždy se však snažte vybrat si na klíčení mungo fazolky v BIO kvalitě.
Zdravé, ale zároveň záludné
Klíčky jsou plné vitamínů, minerálů, vlákniny, kvalitních bílkovin a dalších cenných látek, které mají fantastický vliv na zdraví. Navíc jsou lehce stravitelné a obsahují minimum kalorií.
Jejich pravidelná konzumace posiluje imunitu a pomáhají v boji s civilizačními chorobami. Snižují krevní tlak, hladinu cukru v krvi i hladinu špatného cholesterolu, mají pozitivní vliv na činnost srdce, udržují zdravé kosti, zlepší trávení a pomohou zhubnout.
Kupované mungo klíčky, které se pěstují v nevyhovujících podmínkách, však mohou být také velice nebezpečné, neboť mohou obsahovat nebezpečné bakterie, například rodu Salmonella nebo E.coli. Před konzumací je proto raději na několik sekund ponořte do vroucí vody nebo je tepelně upravte!
Možností, jak konzumovat mungo klíčky, existuje spousta
Mungo klíčky svým vzhledem i chutí připomínají hrášek a nejvíce cenných látek si zachovávají v syrovém stavu.
TIP: S konzumací mungo klíčků začínejte pozvolna a denně jich konzumujte maximálně hrst.
Naklíčené mungo fazolky můžete jíst samotné nebo je můžete použít na přípravu nejrůznějších asijských pokrmů, salátů a pomazánek. Skvěle však chutnají i v polévce nebo jen tak na chlebu s máslem.
Zdroje:
- https://www.rehabilitace.info/zdravotni/klicky-vyhonky-mungo-a-jejich-ucinky-na-zdravi/
- https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/4-zpusoby-jak-naklicit-mungo-ktery-si-vyberete
- https://www.womanonly.cz/klicky-mungo-proc-jsou-tak-zdrave-a-jak-si-je-pripravit/
- https://www.vegmania.cz/clanky/fazole-mungo/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/14482-mungo-klicky-jedna-z-nejzdravejsich-potravin-ktera-vas-muze-i-zabit