20. 9. 2023
Kozí vs. beraní rohy
Nakládané pikantní papriky ve sladkokyselém nálevu můžete znát nejen pod označením „kozí“, ale také „beraní“ rohy. Existuje vůbec mezi oběma zmíněnými názvy nějaký rozdíl? A v čem vlastně spočívá?
Zatímco kozí rohy se vyznačují dlouhým úzce trojúhelníkovitým tvarem, silnější stěnou a hladkým nebo jen velmi lehce zvrásněným povrchem plodu s mírným zahnutím, beraní rohy jsou na povrchu zvrásněné, typicky zkřivené až zatočené.
Beraní rohy navíc po konzervaci změknou, kozí zůstávají poměrně pevné. Ve finále je tak jenom na vás, jakým papričkám dáte během letošní sezóny přednost.
Přečtěte si také: Papriky nad zlato: V čem se od sebe liší jednotlivé barvy a proč je mít v jídelníčku?
Jak připravit nakládané kozí rohy?
Na nálev potřebujete 2 litry vody, půl litru bílého osmiprocentního octa, 75 gramů soli, sklenici medu. Do každé sklenice pak vhoďte 2 kolečka křenu, 3 kusy černého pepře, 2 kusy nového koření, 1 bobkový list, čtvrt lžičky hořčičného semínka, 1 malý stroužek česneku a sklenici dolijte lžící olivového oleje.
Oblíbené papriky (tvarem i pálivostí) omyjte, zkraťte jim stopky a vyrovnejte je do čisté sklenice. Ingredience na zálivku smíchejte, přiveďte k varu a ještě horkým lákem papričky zalijte.
Pamatujte, že lák by měl být až po okraj skleniček, protože ho papriky částečně vstřebají. Sklenice zavíčkujte a 20 minut sterilujte ponořené v hrnci s mírně vroucí vodou. Poté je vyndejte, převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uložte na tmavé a chladné místo.
Podobně jako pečení nebo fermentace dokáže i sterilizace uchovat pokrmy dlouho chutné a čerstvé. Navíc může jejich trvanlivost prodloužit klidně až do další sezóny. To samozřejmě za předpokladu, že se na naložené papričky nevrhnete dřív.
Použité zdroje:
- https://izahradkar.cz/zahrada/zelenina-byliny/plodova-zelenina/papriky-jak-se-lisi-kozi-rohy-od-beranich/
- https://www.prozeny.cz/clanek/nekupujeme-vyrabime-nakladane-kozi-rohy-jedine-ty-domaci-9169
- https://www.uzdravtesejidlem.cz/lak-na-kozi-rohy/