24. 7. 2024
Nakládání do oleje není žádná novinka, ale naopak prastará metoda konzervace potravin, kterou prováděly už naše babičky a díky které dokázaly uchovat sklizenou úrodu třeba i na celou zimu. Pojďte si ji s námi připomenout a vyzkoušet!
Naložit můžete nejen zeleninu, ale i ovoce, ryby a houby
Samotná metoda je levná, rychlá a naložit můžete takřka každou zeleninu. Vždy ji však zkontroluje, aby nejevila známky plísně, a před naložením do oleje ji upravte, abyste zahubili veškeré nežádoucí mikroorganismy! Rajčata usušte, papriky, česnek, baklažán a cukety upečte, srdíčka artyčoku krátce povařte, brokolici, červenou řepu, zelené fazolky zblanšírujte.
Pokud konzervovaný produkt zavaříte klasickým způsobem, vydrží vám v chladu a temnu až 1 rok.
Dále také můžete nakládat nejrůznější pesta, některé druhy ovoce, různé sýry a houby, mořské plody i bylinky. Ty však nezapomeňte před naložením do oleje mírně potlouct, aby uvolnili chuť i aroma.
Na kvalitě oleje nešetřete
K nakládání použijte vysoce kvalitní za studena lisovaný olivový či slunečnicový olej. Vhodný je však také sezamový olej nebo olej z hroznových jader, který svou chutí nepřebije chuť nakládaných potravin.
Suroviny, které chcete zavařit, zalijte olejem jen tak, aby byly ponořené, a sklenicí několikrát klepněte o kuchyňskou linku, aby unikly všechny vzduchové bublinky. Olej surovinu obalí, hermeticky ji uzavře a zabezpečí před množením mikroorganismů.
Tip: Olej po konzumaci naložené suroviny nevylévejte, ale využijte ho k přípravě zálivky nebo pomazánek! Obsahuje spoustu cenných látek a chutí i svým aroma vás příjemně překvapí.
Dbejte na čistotu!
Víčka a sklenice, do kterých chcete nakládat, důkladně vymyjte a nechte je pořádně vyschnout. Naplněnou sklenici uzavřete a otočte ji dnem vzhůru, aby odešel zbylý vzduch.
Výsledný produkt skladujte v lednici a maximálně do dvou týdnů jej zkonzumujte. Pokud chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho obvyklým způsobem.
Tip: Naložené lahůdky v ozdobné skleněné dóze mohou posloužit i jako netradiční jedlý dárek.
Zdroje:
- https://www.franzjosefkaiser.com/cs/jak-nalozit-s-bylinkami-do-oleje-s-nimi/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/tradicni-reseni-pro-moderni-zivot-nakladani-do-octa-a-oleje.html
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/nalozte-se-do-oleje-s-oblibenou-zeleninou
- https://zachranjidlo.cz/recepty/zelenina-nalozena-do-oleje-la-giardiniera/
- https://www.jimejinak.cz/nakladani-zeleniny-do-oleje/