Jste zde

Nakládání do oleje: Poradíme základní fígle a triky, aby byl výsledek famózní!

v oleji naložená zelenina Zdroj: Shutterstock
Nakládání do oleje není žádná věda! Prozradíme vám, co vše můžete naložit, a naučíme vás několik triků, které se vám do začátku budou náramně hodit.

24. 7. 2024

Nakládání do oleje není žádná novinka, ale naopak prastará metoda konzervace potravin, kterou prováděly už naše babičky a díky které dokázaly uchovat sklizenou úrodu třeba i na celou zimu. Pojďte si ji s námi připomenout a vyzkoušet! 

shutterstock_1739490335.jpg

nakládání do oleje
Zdroj: 
Shutterstock
Nakládání potravin do oleje je prastará metoda známá již tisíce let.  

Naložit můžete nejen zeleninu, ale i ovoce, ryby a houby

Samotná metoda je levná, rychlá a naložit můžete takřka každou zeleninu. Vždy ji však zkontroluje, aby nejevila známky plísně, a před naložením do oleje ji upravte, abyste zahubili veškeré nežádoucí mikroorganismy! Rajčata usušte, papriky, česnek, baklažán a cukety upečte, srdíčka artyčoku krátce povařte, brokolici, červenou řepu, zelené fazolky zblanšírujte. 

shutterstock_2163855103.jpg

nakládaný artyčok
Zdroj: 
Shutterstock
Potraviny, které budete nakládat do oleje, důkladně umyjte a osušte. Přítomnost vody zkracuje trvanlivost hotového výrobku.

Pokud konzervovaný produkt zavaříte klasickým způsobem, vydrží vám v chladu a temnu až 1 rok. 

Dále také můžete nakládat nejrůznější pesta, některé druhy ovoce, různé sýry a houby, mořské plody i bylinky. Ty však nezapomeňte před naložením do oleje mírně potlouct, aby uvolnili chuť i aroma. 

Na kvalitě oleje nešetřete

K nakládání použijte vysoce kvalitní za studena lisovaný olivový či slunečnicový olej. Vhodný je však také sezamový olej nebo olej z hroznových jader, který svou chutí nepřebije chuť nakládaných potravin

shutterstock_1547195657.jpg

rajčata v oleji
Zdroj: 
Shutterstock
Olej funguje jako přirozený konzervant. Potravinám prodlouží trvanlivost a zachová v nich velké množství vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. 

Suroviny, které chcete zavařit, zalijte olejem jen tak, aby byly ponořené, a sklenicí několikrát klepněte o kuchyňskou linku, aby unikly všechny vzduchové bublinky. Olej surovinu obalí, hermeticky ji uzavře a zabezpečí před množením mikroorganismů. 

Tip: Olej po konzumaci naložené suroviny nevylévejte, ale využijte ho k přípravě zálivky nebo pomazánek! Obsahuje spoustu cenných látek a chutí i svým aroma vás příjemně překvapí.

Dbejte na čistotu!

Víčka a sklenice, do kterých chcete nakládat, důkladně vymyjte a nechte je pořádně vyschnout. Naplněnou sklenici uzavřete a otočte ji dnem vzhůru, aby odešel zbylý vzduch. 

Výsledný produkt skladujte v lednici a maximálně do dvou týdnů jej zkonzumujte. Pokud chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho obvyklým způsobem. 

Tip: Naložené lahůdky v ozdobné skleněné dóze mohou posloužit i jako netradiční jedlý dárek

Zdroje:

  • https://www.franzjosefkaiser.com/cs/jak-nalozit-s-bylinkami-do-oleje-s-nimi/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/tradicni-reseni-pro-moderni-zivot-nakladani-do-octa-a-oleje.html
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/nalozte-se-do-oleje-s-oblibenou-zeleninou
  • https://zachranjidlo.cz/recepty/zelenina-nalozena-do-oleje-la-giardiniera/
  • https://www.jimejinak.cz/nakladani-zeleniny-do-oleje/