29. 5. 2024
Chřest si strávníky podmanil svou jemnou vůní i širokým spektrem využití nejen v kuchyni. Připravit z něj můžete třeba krémové polévky a omáčky, ale taky ho jednoduše ogrilovat a přikusovat k domácím hamburgerům nebo steakům.
Chřest je díky vysokému obsahu vody řazen mezi dietní potraviny. Rozhodně tak nemusíte mít výčitky, pokud ho do jídelníčku zařadíte. Důvodem, proč o tom uvažovat je i to, že snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu, působí jako diuretikum a udržuje zdravé cévy i naše srdce.
Chřest je také skvělým zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat zejména těhotné a ženy, které plánují otěhotnět. Zelenina je také bohatou zásobárnou vitamínu E, který podporuje náš imunitní systém.
Pravidelná konzumace chřestu působí v těle protizánětlivě, bojuje s nadýmáním a podporuje trávení. Chřest navíc platí za účinné přírodní afrodisiakum, které stimuluje tvorbu estrogenu u žen a testosteronu u mužů. Co z něj připravit, když s ním v kuchyni teprve experimentujete?
Přečtěte si také: Sezóna chřestu je tu: Jak poznat čerstvý a jak ho správně připravit?
Chřestové taštičky se sýrem
Na tuhle dobrotu, kterou můžete připravit jako předkrm nebo menší pohoštění pro návštěvu budete potřebovat:
- 1 balení listového těsta
- 1 svazek zeleného chřestu
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 gramů plátkového sýra (eidam, gouda apod.)
- 1 vejce
- Sezamová semínka
- Sůl a čerstvě namletý pepř
Začněte přípravou chřestu, který důkladně omyjte a odstraňte jeho dřevnaté konce. Pokud jsou stonky chřestu tenké, můžete je nechat bez dalších úprav. V opačném případě je podélně rozpulte. Takto připravený chřest přesuňte do misky, kde ho promícháte s olivovým olejem, opepříte a osolíte.
Vedle si připravte listové těsto, které rozkrojte na osm dílů. Na každý jednotlivý dílek těsta položte plátek sýra, který nebude těsto překrývat. Na sýr úhlopříčně položte stonky chřestu a protilehlé cípy zabalte.
Spojte vajíčkem, kterým taštičky také na závěr potřete. Posypejte sezamem. Taštičky vyrovnejte na pečicí papír a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut, až bude povrch těsta krásně zlatavý.
Mohlo by vám zachutnat: Grilparáda: Osvědčené triky na grilování sýrů a zeleniny
Jarní koláč s chřestem a zakysanou smetanou
Dalším způsobem, jak chřest využít, nebo ho nenápadně propašovat do jarního koláče. Na přípravu téhle dobroty budete potřebovat:
- 500 gramů zeleného chřestu
- 270 gramů listového těsta
- 2 kusy vajec
- 500 g zakysané smetany
- Nastrouhaný tvrdý sýr (např. gouda, parmazán, ementál apod.)
- 500 gramů fazolí (nebo hrách na zatížení těsta)
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Opět začněte úpravou chřestu, který operte a zbavte dřevnatého konce. Nakrájejte ho na větší kousky a zhruba tři minuty vařte v osolené vroucí vodě. Poté chřest zchlaďte ve studené vodě a osušte ubrouskem.
Vedle si připravte listové těsto, které rozválíte na tenký plát. Vložte ho do dortové formy vyložené pečicím papírem. Spodek těsta propíchejte vidličkou, přidejte suché fazole nebo hrách, čímž těsto zatížíte. Předpečte v troubě na 180 °C po dobu cca 12 minut a poté vyjměte fazole.
Vedle si připravte mísu, ve které smícháte zakysanou smetanu, vejce, sůl a pepř. Hladkou směs vlijte do formy na listové těsto. Na vrch koláče rozložte chřest, posypte ho sýrem a zapečte v troubě na 180 °C po dobu cca 25 minut. Servírujte po vychladnutí.
Grilovaný chřest s omáčkou bagna cauda
Tenhle recept sice bude maličko náročnější. Výsledek ale stojí za to. Pro úpravu chřestu (cca 500 gramů) si připravte slunečnicový a olivový olej, sůl a čerstvě namletý pepř.
Na omáčku bagna cauda budete potřebovat 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 60 gramů ančoviček nakládaných v oleji, ½ lžičky nastrouhané citronové kůry, čerstvě mletý pepř a rostlinný olej na potření roštu.
Chřest omyjte a ve spodní části odlomte. Dřevnaté konce použijte třeba do vývaru nebo základu chřestové omáčky. Párátky k sobě spíchněte čtyři stonky chřestu a ty potřete olivovým olejem. Následně osolte a opepřete.
Vedle si připravte rendlík, ve kterém připravíte bagna cauda omáčku. Nejprve zahřejte olivový olej, do kterého vhoďte očištěné a na drobno nakrájené česnekové stroužky. Za stálého míchání česnek smažte tak, aby lehce zhnědl.
Sardelky slijte, nakrájejte nadrobno a vmíchejte do horkého oleje. Přidejte citronovou kůru, podle chuti opepřete a za občasného míchání vařte 5 minut, až se sardelky začnou rozpadat. Omáčku udržujte teplou.
Gril rozehřejte na vysokou teplotu a rošt potřete olejem. Nachystaný chřest položte na rošt a grilujte do tmavohněda z obou stran. Z chřestu vyjměte párátka a podávejte ho s horkou sardelovou omáčkou.
Použité zdroje:
- https://www.nzip.cz/clanek/1031-chrest
- https://fresh.iprima.cz/uzijte-si-sezonu-naplno-vyzkousejte-nejlepsi-recepty-ze-zeleneho-chrestu
- https://fresh.iprima.cz/magazin/jaro-na-taliri-neodolatelne-recepty-z-bileho-a-zeleneho-chrestu-230301