Jste zde

Netradiční recepty z luštěnin: Zkuste čočkové kari, luxusní hummus nebo salát se sušenými rajčaty

čočkový salát Zdroj: Shutterstock
Luštěniny se na talířích našich předků objevovaly poměrně často. Bohužel v průběhu let je začalo vytlačovat maso a na jejich přínosy jsme proto začali zcela zbytečně zapomínat.

28. 7. 2022

Někteří strávníci poukazují na jejich obtížnou přípravu, jiní pak mají problém s „vedlejšími účinky“ jejich konzumace (=nadýmáním). Luštěniny lze ale ve skutečnosti pořídit levně, připravit chutně a rychle, a to v mnoha moderních variantách.

To vše samozřejmě při zachování maxima důležitých vitamínů, minerálních látek a dalších pro tělo důležitých živin. Zaujme vás následující recept se sušenými rajčaty, mrkví nebo dáte přednost luxusnímu hummusu?

Čočkovo-mrkvové kari a vůní Indie

Potřebovat budete:

  • 150 ml červené čočky
  • Rajčata v plechovce
  • Rajčatovou passatu
  • 1 lžíci másla
  • Slunečnicový olej
  • 2 velké cibule
  • 1 červenou chilli papričku
  • 2 lžíce mleté kurkumy
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 2 lžíce kari
  • Třtinový cukr
  • 1 lžičku mletého nebo jednu hrst čerstvého koriandru
  • Čerstvě mletou sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky českého česneku

Jak na to?

Čočku namočte do vody alespoň na jednu hodinu. V hrnci si rozehřejte máslo s olejem, přidejte najemno nakrájenou cibulku a orestujte. Po orestování přidejte nakrájenou chilli papričku, kurkumu, kari, koriandr.

shutterstock_1035546505.jpg

červená čočka
Zdroj: 
Shutterstock
Červená čočka zasytí, chutná a za tenhle oběd neutratíte majlant.

Nechte společně rozvonět a přidejte plechovku loupaných rajčat, rajčatovou passatu, případně trochu třtinového cukru na doslazení a opékejte, dokud rajčata nezměknou.

Přilijte trochu vody a rozmixujeme ponorným mixérem. Do omáčky nasypejte přecezenou čočku a vařte zhruba hodinu. Průběžně míchejte a kontrolujte, jestli se čočka nepřipaluje. Dochuťte kořením garam masala, čerstvě mletým pepřem a solí a po vypnutí přidejte najemno nastrouhaný česnek. Podávat můžete s rýží, bulgurem nebo těstovinami. 

Čočkový salát se sušenými rajčaty

Potřebovat budete:

Jak na to?

Červenou čočku uvařte dle návodu a sceďte. Vedle si nakrájejte cibuli najemno. Tu osmahněte v pánvi na oleji ze sušených rajčat. Jakmile bude cibulka hotová, přimíchejte k ní na kousky nakrájená sušená rajčata.

Vše nechte společně chvíli podusit a po vypnutí nechte základ salátu zchladnout. Jakmile salát vychladne, přidejte k němu jemně nasekané bylinky, zakápněte vinným octem, olivovým olejem, promíchejte a posypejte nastrouhaným balkánským sýrem nebo fetou.

Extra jemný hummus

Potřebovat budete:

  • Hrnek uvařených luštěnin (černá čočka beluga, fazole, cizrna apod.)
  • 3 lžíce sezamové pasty Tahini
  • 2 lžíce zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 stroužek českého česneku
  • šťávu z půlky bio citrónu
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

shutterstock_697143832.jpg

hummus
Zdroj: 
Shutterstock
Základní recept na hummus můžete dochutit podle svého. Kořením, nebo třeba sušenými rajčaty.

Jak na to?

Luštěniny uvařte dle návodu a nechte důkladně vychladnout. Nasypejte je do mixéru nebo food procesoru, přidejte vývar (případně vodu), tahini pastu, oloupaný a překrojený česnek, čerstvý koriandr, sůl, pepř, římský kmín, olivový olej a šťávu z bio citronu.

Vše důkladně rozmixujte. Pokud bude směs hustá, přidejte ještě trochu vývaru, olivového oleje nebo vody. Podávat můžete s čerstvě opečeným pečivem, tortillou nebo indickou plackou nán.

Použité zdroje:

  • https://kitchenette.cz/clanek/dip-ala-hummus
  • https://www.zdravyzivot.com/blog/zaostreno-na-lusteniny-proc-je-jist
  • https://www.bonduelle.cz/zajimavosti./clanek/10-duvodu-proc-bychom-meli-jist-lusteniny/2533/2533