28. 7. 2022
Někteří strávníci poukazují na jejich obtížnou přípravu, jiní pak mají problém s „vedlejšími účinky“ jejich konzumace (=nadýmáním). Luštěniny lze ale ve skutečnosti pořídit levně, připravit chutně a rychle, a to v mnoha moderních variantách.
To vše samozřejmě při zachování maxima důležitých vitamínů, minerálních látek a dalších pro tělo důležitých živin. Zaujme vás následující recept se sušenými rajčaty, mrkví nebo dáte přednost luxusnímu hummusu?
Čočkovo-mrkvové kari a vůní Indie
Potřebovat budete:
- 150 ml červené čočky
- Rajčata v plechovce
- Rajčatovou passatu
- 1 lžíci másla
- Slunečnicový olej
- 2 velké cibule
- 1 červenou chilli papričku
- 2 lžíce mleté kurkumy
- 2 lžičky koření garam masala
- 2 lžíce kari
- Třtinový cukr
- 1 lžičku mletého nebo jednu hrst čerstvého koriandru
- Čerstvě mletou sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 2 stroužky českého česneku
Jak na to?
Čočku namočte do vody alespoň na jednu hodinu. V hrnci si rozehřejte máslo s olejem, přidejte najemno nakrájenou cibulku a orestujte. Po orestování přidejte nakrájenou chilli papričku, kurkumu, kari, koriandr.
Nechte společně rozvonět a přidejte plechovku loupaných rajčat, rajčatovou passatu, případně trochu třtinového cukru na doslazení a opékejte, dokud rajčata nezměknou.
Přilijte trochu vody a rozmixujeme ponorným mixérem. Do omáčky nasypejte přecezenou čočku a vařte zhruba hodinu. Průběžně míchejte a kontrolujte, jestli se čočka nepřipaluje. Dochuťte kořením garam masala, čerstvě mletým pepřem a solí a po vypnutí přidejte najemno nastrouhaný česnek. Podávat můžete s rýží, bulgurem nebo těstovinami.
Čočkový salát se sušenými rajčaty
Potřebovat budete:
- Hrníček červené čočky
- Bílou cibuli
- Sušená rajčata nakládaná v oleji
- Pažitku a další čerstvé bylinky
- Kvalitní vinný ocet
- Balkánský sýr nebo fetu
- Extra panenský olivový olej
Jak na to?
Červenou čočku uvařte dle návodu a sceďte. Vedle si nakrájejte cibuli najemno. Tu osmahněte v pánvi na oleji ze sušených rajčat. Jakmile bude cibulka hotová, přimíchejte k ní na kousky nakrájená sušená rajčata.
Vše nechte společně chvíli podusit a po vypnutí nechte základ salátu zchladnout. Jakmile salát vychladne, přidejte k němu jemně nasekané bylinky, zakápněte vinným octem, olivovým olejem, promíchejte a posypejte nastrouhaným balkánským sýrem nebo fetou.
Extra jemný hummus
Potřebovat budete:
- Hrnek uvařených luštěnin (černá čočka beluga, fazole, cizrna apod.)
- 3 lžíce sezamové pasty Tahini
- 2 lžíce zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 stroužek českého česneku
- šťávu z půlky bio citrónu
- hrst čerstvého koriandru
- sůl a čerstvě mletý pepř
Jak na to?
Luštěniny uvařte dle návodu a nechte důkladně vychladnout. Nasypejte je do mixéru nebo food procesoru, přidejte vývar (případně vodu), tahini pastu, oloupaný a překrojený česnek, čerstvý koriandr, sůl, pepř, římský kmín, olivový olej a šťávu z bio citronu.
Vše důkladně rozmixujte. Pokud bude směs hustá, přidejte ještě trochu vývaru, olivového oleje nebo vody. Podávat můžete s čerstvě opečeným pečivem, tortillou nebo indickou plackou nán.
Použité zdroje:
- https://kitchenette.cz/clanek/dip-ala-hummus
- https://www.zdravyzivot.com/blog/zaostreno-na-lusteniny-proc-je-jist
- https://www.bonduelle.cz/zajimavosti./clanek/10-duvodu-proc-bychom-meli-jist-lusteniny/2533/2533