4. 4. 2023
Víno z medvědího česneku
O medvědím víně se traduje, že v malých dávkách působí jako lék. Tohle tvrzení jsme zatím ještě neměli šanci ověřit, nicméně kombinace medvědího česneku a oblíbeného vína je určitě něco, co stojí za vyzkoušení.
Budete potřebovat:
- 1 l bílého vína
- 2 hrsti nasekaného medvědího česneku
- 3 lžíce medu
Jak na to:
Víno nalijte do hrnce a zahřívejte (nesmí dojít k varu). Do teplého vína nasypejte nasekaný medvědí česnek, přiklopte, sundejte z plamene a nechejte takto zhruba dva dny macerovat. Za 48 hodin směs slijte přes cedník a víno oslaďte medem. Víno s medvědím česnekem přelijte do lahve a uskladněte na tmavé a chladné místo.
Falešné kapary z medvědího česneku
Klasické kapary jsou vlastně nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, které můžeme variabilně naložit do soli nebo nálevu s vinným octem. Pokud na „opravdové“ kapary nechcete čekat, připravte si ty „falešné“ právě z poupat medvědího česneku!
Budete potřebovat:
- 500 g poupat medvědího česneku
- 50 g soli
Na lák:
- 0,5 l vody
- 2 dl octa
- 1 lžíce cukru
- 1/2 ks sušené feferonky
Jak na to:
Poupata medvědího česneku opláchněte a v cedníku nechejte vykapat. Okapaná poupata promíchejte se solí a na 12 hodin nechte v lednici uležet. Nasolená poupata nasypejte do skleniček a zalijte ještě teplým lákem z vody, octa, cukru a sušené feferonky. Sterilujte 10 minut při 90 °C.
Tinktura z medvědího česneku
Tinkturu z medvědího česneku můžete užívat pro posílení imunitního systému a organismu jako celku. Pravidelné užívání může snížit i krevní tlak a je ideální třeba při jarním detoxu.
Budete potřebovat:
- čerstvé listy medvědího česneku
- minimálně 40% alkohol
- lahev s víčkem
- menší tmavé lahvičky s uzávěrem
Jak na to:
Mladé lístky medvědího česneku dobře omyjte, nechte okapat a oschnout, a poté je nakrájejte nadrobno. Lahev naplňte až po okraj a pak lístky zalijte alkoholem tak, aby byly zcela ponořené.
Nechte macerovat minimálně 3 týdny na suchém a tmavém místě a občas láhev během té to doby protřepejte. Následně tekutinu sceďte přes plátýnko do tmavých uzavíratelných lahviček.
Vajíčkový salát s medvědím česnekem a kokosovým mlékem
Milujete vajíčkový salát, ale klasický recept vás už tak trošku nudí? Zkuste ho oživit čerstvými lístky medvědího česneku! Výsledek bude dokonalý a ještě uděláte maximum pro své zdraví.
Budete potřebovat:
- několik vajec uvařených natvrdo
- 2 ks jarní cibulky
- 1 svazek medvědího česneku
- 1 lžičku hořčice
- extra panenský olivový olej
- pepř
- sůl
- jablečný ocet
- avokádo
- trochu jogurtu nebo kokosového mléka
Jak na to:
Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout a oloupejte. Pokrájejte na menší kostičky. Česnek omyjte a překrájejte na malé kousky. Smíchejte s vejci, přidejte sůl, pokrájené jarní cibulky, čerstvě mletý pepř, lžičku až dvě hořčice, avokádo a směs spojte jogurtem nebo kokosovým mlékem. Dochutit můžete kapkou jablečného octa.
Domácí „vegeta“ s medvědím česnekem
Kupované kořenící směsi jsou obvykle plné látek, které bychom tam rozhodně nehledali. Pokud si chcete doma připravit koření, u kterého budete bezpečně vědět, co obsahuje, a skvěle s ním dochutíte saláty, polévky, omáčky i hlavní jídla, zkuste tenhle recept
Budete potřebovat:
- 100 g listů sušeného medvědího česneku
- 100 g mořské soli
- 20 g sušené celerové nati
- 20 g sušeného koriandru
- 20 g mletého barevného pepře
- 4 g sušené drcené chilli papričky
- 2 g římského kmínu
Jak na to:
Medvědí česnek (i ostatní bylinky) můžete sušit v troubě při nízkých teplotách nebo přímo v sušičce. Nasušenou bylinku namelte najemno a promíchejte s ostatními surovinami. Plňte do skleněných nádob s těsnými víčky, aby směs neztratila aroma. Uchovávejte na suchém, tmavém a chladnějším místě.
Použité zdroje:
- https://www.receptyonline.cz/12-nejlepsich-receptu-z-medvediho-cesneku/
- https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/medvedi-cesnek-konecne-na-scene-tentokrat-v-italske-kuchyni.A170316_114433_dobra-chut_ape
- https://www.idnes.cz/hobby/domov/vylepsete-recepty-ceske-kuchyne-vynikajicim-medvedim-cesnekem.A090504_114336_hobby-domov_mc