Jste zde

Noční můra kuchařů: Kuřízek s broskví. Jak připravit tuhle perlu socialistické gastronomie?

kuřízek s broskví a hranolky Zdroj: Shutterstock
Dřív se tahle specialita objevovala na menu i těch nejvyhlášenějších gastro podniků. Dnes nad ní většinou ohrneme nos. Pravdou ale zůstává, že na kombinaci kuřecího plátku, broskve a sýru řada z nás čas od času s nostalgií zavzpomíná.

10. 1. 2023

Kuřecí plátek s broskví, sýrem a hranolky, ze kterých přepálený olej čpěl přes celou restauraci, je dnes pro naprostou většinu kuchařů pravou a nefalšovanou noční můrou. Ale ruku na srdce – copak se vám vážně po sladko-slané kombinaci nikdy nezasteskne? 

Své největší dny slávy zažívala tahle socialistická specialitka hlavně v devadesátých letech, kdy si ji mnozí pravidelně připravovali k nedělnímu obědu. Poté bylo snadné na ni narazit hlavně v závodních jídelnách a v bufetech. V průběhu let se kuře s broskví z jídelníčků prakticky zcela vytratilo. Co takhle na něj ale znovu zavzpomínat a dát mu ještě jednu šanci? Třeba se znovu zamilujete!

shutterstock_40901071.jpg

kuřecí řízek s broskví a UHO
Zdroj: 
Shutterstock
Řízek s broskví byl často také zalitý podezřelou "UHO", obvykle z pytlíku.

Socialistická inovace

Podávat masové jídlo s ovocem, to zavánělo v dobách dávno minulých těžkou inovací. Samotné provedení samozřejmě z pochopitelných důvodů pokulhávalo, byly ovšem doby, kdy se kuřecí plátek s broskví a poctivou „eidam třicítkou“ objevoval prakticky ve všech restauracích.

Příprava tohohle nenáviděného i milovaného devadesátkového pokrmu nebyla nikterak složitá. Stačilo paličkou na maso utlouct tenký plátek z kuřecího prsa k smrti, opéct ho na přepáleném oleji a pokrm „dozdobit“ půlkou broskví z plechovky, která dostala sýrovou čepici. 

shutterstock_1985271740.jpg

kuřízek s broskví
Zdroj: 
Shutterstock
Kuřecí řízek byl obvykle rozklepaný "do mrtva". A broskev? Jedině kompotovaná!

Ti zkušenější kuchaři následně talíř umístili do konvektomatu nebo trouby, kde sýr krásně roztál. Odtud to už bylo jen kousek ke hladovějícímu hostovi, který se nad netradiční pochoutkou oblizoval až za ušima. Pokud si chcete retro pochoutku připravit doma, nechte se inspirovat následujícím receptem.

Na kuřecí plátek s broskví budete potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 4 půlky loupané kompotované broskve
  • 200 gramů másla
  • 4 plátky sýru eidam
  • Čerstvě mletou sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • slunečnicový nebo řepkový olej

Jak na to? 

Kuřecí maso opláchněte, osušte papírovou utěrkou, posypejte solí a pepřem a zakapejte trochou oleje. Nechte přikryté v chladu marinovat asi hodinu. Půlené broskve vyndejte z plechovky a nechte okapat. 

Maso prudčeji opečte v silnostěnné nebo grilovací pánvi s trochou oleje a másla. Položte na něj broskev, na kterou umístíte plátek sýra. Pánev buď zakryjte, aby se sýr roztavil, nebo na závěr vložte na chvilku pod gril v troubě.

Podávejte horké a jako přílohu volte buď smažené „ameriky“, hranolky nebo poctivou bramborovou kaši posypanou smaženou cibulkou nebo čerstvě nasekanými bylinkami. 

Použité zdroje:

  • https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/554-kureci-steak-s-broskvi-a-syrem/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/kureci-platek-s-broskvi.html
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/legendarni-kureci-steak-se-syrem-a-broskvi