1. 1. 2023
Hnědá čočka je oblíbená luštěnina, která nejenže zasytí, ale také obohatí tělo o vlákninu, rostlinné bílkoviny a spoustu dalších cenných látek, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví.
Její pravidelná konzumace zlepšuje trávení, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje krevní tlak, chrání srdce, zlepšuje náladu a má pozitivní vliv na funkci mozku. Dopřát byste si ji proto měli mnohem častěji než jen na Nový rok!
Mezi nejčastější kulinářské úpravy čočky rozhodně patří čočka uvařená do měkka, zahuštěná jíškou a okyselená octem, tedy. tzv. čočka na kyselo, jejíž přípravu zvládne opravdu každý. Jak to ale udělat, aby si zachovala svou barvu, nenadýmala a aby nebyla ani příliš tvrdá ani rozvařená? Nejen to se dozvíte v dnešním článku.
Pozor, ať vás kamínek v čočce nepřipraví o zub!
Než se pustíte do samotného vaření, je důležité čočku probrat a důkladně propláchnout v cedníku, abyste ji zbavili kamínků, zkažených semen, cizorodých obilek, jemného prachu a jiných nečistot.
Opláchnutou čočku následně namočte. Ideálně přes noc, aby se stihlo vyplavit co nejvíce oligosacharidů, které způsobují nadýmání. Během máčení vodu několikrát vyměňte a nikdy čočku nevařte v té samé vodě, ve které se máčela.
Nabobtnalou čočku naposledy propláchněte a zalijte ji čistou lehce osolenou vodou tak, aby sahala těsně nad okraj čočky. Čím více vody čočce dopřejete, tím spíše se vám "vysvlékne" ze slupky.
Společně s bobkovým listem přiveďte čočku na mírném plameni k varu a vařte ji pod pokličkou, dokud nezměkne. Pěnu, která se tvoří na povrchu, průběžně odstraňujte a čočku během vaření nemíchejte, aby vám zrníčka zůstala pevná. Hrncem maximálně trochu zahýbejte.
Jíšku přidávejte k čočce pozvolna, abyste správně trefili její konzistenci
Na závěr čočku osolte, okyselte octem nebo lákem z kyselých okurek a zahustěte cibulovou jíškou, kterou si velmi jednoduše připravíte tak, že najemno nakrájenou cibuli dozlatova osmažíte na sádle a zasypete hladkou moukou.
Pokud chcete zdravější variantu čočky na kyselo, zahustěte ji uvařenými a rozmixovanými bramborami nebo část uvařené čočky rozmixujte a vraťte ji zpět do hrnce.
Tip: K okyselení čočky použijte vinný ocet, který je méně agresivní.
Hotovou čočku dolaďte osmaženou cibulkou a podávejte ji s kyselou okurkou, volským okem, s párkem nebo s plátkem uzeného masa. Oblíbenou přílohou je také krajíc čerstvého chleba.
Dobrou chuť!
Zdroje:
- http://makova-panenka.cz/rady/jak-varit-cocku-tema-tisice-let-zive-recepty-na-cocku-jinak-nez-jen-na-kyselo/
- https://www.kucharkaprodceru.cz/cocka-na-kyselo/
- https://www.bajolafit.cz/recept/zdrava-cocka-na-kyselo/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/16519-jak-dlouho-se-vari-cocka-a-jak-si-pripravit-tu-nejlepsi-novorocni-na-kyselo
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/skola-vareni-cocka
- https://www.aazdravi.cz/nezapomente-si-pripravit-cocku-na-kyselo-mame-pro-vas-tipy-jak-ji-povznest-na-bozske-jidlo/