9. 4. 2023
Panna cotta je velmi oblíbený a jednoduchý dezert původem z Itálie, který lze přichystat během pár minut. Na jeho základní verzi potřebujete jen tři suroviny, ale dochutit ho můžete dle vlastní chuti a fantazie. Vyhrát si můžete nejen se smetanovým základem, ale i s přelivem.
Smetanový základ ochuťte podle vlastní fantazie
Panna cotta je v podstatě oslazená vařená smetana ztužená želatinou a ochucená pravou vanilkou. Přidat však můžete i ovocné pyré, skořici a jiné koření, nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, oblíbený likér, kávu, karamel, čokoládu i limetkovou šťávu, která vaší panna cottě dodá svěží nádech.
Povrch panna cotty můžete ozdobit čerstvým ovocem, dokonale vyšlehanou šlehačkou, bylinkami, jedlými květy nebo ovocným přelivem, který si můžete připravit i z mraženého ovoce.
Smetanu neustále míchejte, aby se vám nepřipálila
Příprava panna cotty je velmi jednoduchá a nejtěžší obvykle bývá nesníst ji, než dokonale ztuhne.
Potřebovat budete:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 200 ml smetany na vaření
- 60 g cukru moučka
- zrníčka z jednoho vanilkového lusku
- 5 plátků želatiny
Jak na ni:
Do hrnce nalijte smetanu a spolu s cukrem a zrníčky z vanilkového lusku ji za neustálého míchání zahřívejte. Jakmile smetana dosáhne těsně bodu varu, odstavte ji z plotny a přidejte předem připravenou nabobtnalou želatinu. Nikoliv však naráz, ale postupně, aby rozpuštění želatiny bylo rovnoměrné.
Tip: Aby vám panna cotta snáze vyklouzla, namočte formičky před plněním do studené vody a před samotným vyklepnutím je zase naopak na chvíli ponořte do vody horké.
Nabobtnalou želatinu proto nejprve v mističce smíchejte pouze s trochou ohřáté smetany a teprve poté ji nalijte ke zbytku horké smetany do kastrůlku.
Směs důkladně promíchejte metličkou a ještě teplou ji nalijte do připravených formiček. Panna cottu nechte minimálně 4 hodiny ztuhnout v lednici a poté ji vyklepněte na talířek a dolaďte podle své chuti.
Pro lepší výsledek doporučujeme při přípravě panna cotty použít plátkovou želatinu namísto želatiny práškové. Nechte ji dle návodu několik minut nabobtnat ve studené vodě nebo ve studeném mléce a před vložením do smetanového základu ji vymačkejte, abyste ji zbavili přebytečné vody.
Zdroje:
- https://tchiboblog.cz/recept-na-kavovou-panna-cottu/
- https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/smetana-na-vidlicku-to-je-panna-cotta-podle-romana-pauluse.A140108_093600_dobra-chut_mc
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/skola-vareni-panna-cotta
- https://www.kucharkaprodceru.cz/panna-cotta-recept/