2. 2. 2022
Pečený čaj znaly a dělaly už naše prababičky. V posledních letech se však jeho výroba vrací opět do módy. Věřte, že když jednou ochutnáte, už nikdy nebudete chtít jiný čaj!
Levné čaje v sáčcích, které se tváří jako ovocné, obsahují jen malé množství ovoce. Za svou barvu a vůni vděčí zejména umělým barvivům a aromatům. Za čaje, jejichž ovocná složka je podstatně vyšší, si musíme v drtivé většině případů připlatit. Výroba domácího pečeného čaje je mnohem levnější. Navíc čaj, který si vyrobíte, bude zdravý, plný vitamínů, bez konzervantů, umělých barviv, aromat a přesně podle vaší chuti.
Vyrobit si doma svůj vlastní pečený čaj není nijak složité. Jde to snadno a rychle. Zužitkovat můžete téměř jakékoliv ovoce. Fantazii a vaší chutí se meze nekladou. Myslete však na to, že v jednoduchosti je krása. Nekombinujte proto zbytečně velké množství různých druhů ovoce.
Jaké ovoce vybrat?
K výrobě domácího pečeného čaje můžete použít hrušky, jablka, višně, švestky, meruňky, pomeranče, ale například i kiwi, mango či hroznové víno. Využít můžete zásoby mraženého ovoce, konzervovaného nebo i čerstvého. Nedoporučuje se banán. Po zavaření je mazlavý a nepěkně ztmavne. Svou barvou by mohl zkazit celou várku pečeného čaje.
Naopak pěknou barvu vám vykouzlí rybíz, ostružiny nebo švestky. Při výrobě čaje také myslete na to, že minimálně čtvrtina ovoce by měla být kyselejší chuti. Určitě by tak neměl chybět citron.
Jdeme na výrobu pečeného čaje
Ovoce očistěte, umyjte a nakrájejte na stejné kousky. Jablka zbavte jádřinců, peckoviny zbavte pecek, citrusy oloupejte a zbavte bílých vláken. Kůra a bílá vlákna by totiž čaji dodaly nežádoucí hořkou chuť. Ovoce zasypte cukrem. Čím více cukru, tím bude čaj sladší. Obecně se doporučuje minimálně půl kila cukru na jedno kilo ovoce. Použít můžete klasický bílý cukr krupice nebo hnědý třtinový. K dochucení můžete použít i vanilkový nebo skořicový cukr.
Z koření se hodí hřebíček, badyán, skořici nebo anýz. Přidat můžete i zázvor. S jeho množstvím však opatrně! Štiplavá chuť by vám čaj mohla pokazit. Na druhou stranu je však zázvor výborný prostředek na bacily.
Jako konzervant použijte rum, slivovici či griotku. Čaj vám déle vydrží. Je-li čaj pro děti, alkohol vynechejte, ale myslete na to, že jeho trvanlivost je kratší.
Vše smíchejte a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 až 200 stupňů Celsia. Doba pečení se liší v závislosti na použitém ovoci. Tu správnou chvíli poznáte podle oka. Třicet až čtyřicet minut by však mělo stačit. Během pečení směs alespoň dvakrát promíchejte. Ještě teplou směsí naplňte skleničky a otočte je víčkem dolů. Vhodnější jsou skleničky, které jsou menší. Po otevření je totiž nutné čaj rychle zkonzumovat. Uchovávejte ho v chladu!
Pečený čaj se může stát i originálním dárkem
Jak už název napovídá, zalitím směsi horkou vodou, vám vznikne lahodný čaj s chutným koncem na dně skleničky. Směs si však můžete zalít i obyčejnou nebo perlivou vodou, vznikne vám tak vynikající domácí limonáda. Pečený čaj však můžete využít i k dochucení palačinek, buchet, koláčů, jogurtů či pohárů. V dekorativní skleničce ovázané mašlí se může stát i pěkným dárkem.
Zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/peceny-caj-na-zahrati
- https://prima-receptar.cz/jak-na-nejlepsi-peceny-caj/
- https://www.vareni.cz/magazin/tip-na-podzimni-vecery-recept-na-peceny-caj-krok-za-krokem/
- https://www.cajova-zahrada.cz/blog/jak-udelat-peceny-caj--a-jak-dlouho-vydrzi-peceny-caj/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-udelat-peceny-caj-30000528.html