Jste zde

Poctivá domácí bramboračka: Tady jsou tipy a triky, aby byla jako od babičky

poctivá bramboračka Zdroj: Shutterstock
Uvařte si spolu s námi poctivou bramboračku. Máme pro vás recept i několik tipů a triků, aby byla dokonalá.

15. 8. 2024

Bramboračka je klasická česká polévka, která rozhodně neurazí. Potěší vaše chuťové buňky, (nejen) v zimních měsících spolehlivě zahřeje a dostatečně zasytí. Může být skvělým předkrmem i hlavním chodem a připravit ji můžete v mnoha obměnách. Správně uvařené klasice se však nic nevyrovná!

shutterstock_1145371604.jpg

bramboračka a solnička
Zdroj: 
Shutterstock
Bramboračka je klasická a velmi vydatná česká polévka, která zahřeje nejen v chladných dnech. 

Stačí tak málo!

Základem bramborové polévky jsou brambory, houby, různé druhy kořenové zeleniny a koření, které přispívá k intenzivnější chuti. Její příprava je velmi snadná a hotová je v cuku letu. Pokud si však den předem připravíte vývar a namočíte si sušené houby, povýšíte ji ještě o level výš! 

Při přípravě vsaďte na sušené houby

K přípravě poctivé polévky použijte směs nejrůznějších druhů sušených hub. Mají výraznější chuť i aroma než houby čerstvé či mražené. Nezapomeňte je však namočit do studené vody! Ideálně na několik hodin, aby byly měkčí, houbovější a voňavější. 

shutterstock_2047290629.jpg

houby v bramboračce
Zdroj: 
Shutterstock
K přípravě bramboračky můžete použít i čerstvé nebo mražené houby. Výsledná chuť však nebude tak intenzivní. 

Vodu z hub nevylévejte, bude se vám hodit!

Vodu z namočených hub nevylévejte do odpadu, ale spolu s houbami ji nalijte do polévky. Nezapomeňte ji však přecedit přes velmi jemné sítko, abyste do polévky nenalili i drobné nečistoty z lesa, a nikdy nepřidávejte více než 100 ml, aby vám polévka nezhořkla

Tip: Aby bramboračka byla více sytá, přidejte k základním surovinám kousek uzeného masa nebo klobásu.

Čerstvá zelenina dodá polévce spoustu cenných látek

Chcete-li, aby polévka byla opravdu chutná, použijte čerstvou mrkev, petržel a celer. Má výraznější aroma a polévce navíc předá spoustu cenných látek. Aby zelenina získala lepší chuť, můžete ji krátce orestovat.

Brambory neopékejte a do polévky je přidejte až po nalití vývaru.

Jíšku si připravte zlatavou a aby vám v polévce nevznikly žmolky, zalijte ji studeným vývarem. 

A jak na ni? 

Na zpěněném másle orestujte najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zaprašte ji 2 lžícemi hladké mouky a vše dobře zarestujte. Postupně a za stálého míchání přilijte vývar. Poté přidejte namočené houby i s výluhem, brambory pokrájené na kostky, na kostičky nakrájenou mrkev, celer i petržel, bobkový list a kmín. Polévku osolte a opepřete. 

Polévku vařte, dokud všechny suroviny nezměknou, a na úplný závěr nezapomeňte přidat majoránku a česnek

shutterstock_2472086159.jpg

česnek v bramboračce
Zdroj: 
Shutterstock
Palčivost česneku je závislá na délce vaření. Čím déle jej budete v polévce vařit, tím méně bude pálit. 

Zdroje: 

  • https://www.pottenpannen.cz/recepty-a-rady/kremova-bramboracka-s-houbami
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/bramboracka/
  • https://www.akcniceny.cz/magazin/dokonala-bramboracka-s-houbami-snadny-recept-na-oblibenou-polevku/
  • https://www.akcniceny.cz/magazin/dokonala-bramboracka-s-houbami-snadny-recept-na-oblibenou-polevku/
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/sedlacka-bramboracka
  • https://www.apetitonline.cz/recept/bramboracka-1