15. 8. 2024
Bramboračka je klasická česká polévka, která rozhodně neurazí. Potěší vaše chuťové buňky, (nejen) v zimních měsících spolehlivě zahřeje a dostatečně zasytí. Může být skvělým předkrmem i hlavním chodem a připravit ji můžete v mnoha obměnách. Správně uvařené klasice se však nic nevyrovná!
Stačí tak málo!
Základem bramborové polévky jsou brambory, houby, různé druhy kořenové zeleniny a koření, které přispívá k intenzivnější chuti. Její příprava je velmi snadná a hotová je v cuku letu. Pokud si však den předem připravíte vývar a namočíte si sušené houby, povýšíte ji ještě o level výš!
Při přípravě vsaďte na sušené houby
K přípravě poctivé polévky použijte směs nejrůznějších druhů sušených hub. Mají výraznější chuť i aroma než houby čerstvé či mražené. Nezapomeňte je však namočit do studené vody! Ideálně na několik hodin, aby byly měkčí, houbovější a voňavější.
Vodu z hub nevylévejte, bude se vám hodit!
Vodu z namočených hub nevylévejte do odpadu, ale spolu s houbami ji nalijte do polévky. Nezapomeňte ji však přecedit přes velmi jemné sítko, abyste do polévky nenalili i drobné nečistoty z lesa, a nikdy nepřidávejte více než 100 ml, aby vám polévka nezhořkla.
Tip: Aby bramboračka byla více sytá, přidejte k základním surovinám kousek uzeného masa nebo klobásu.
Čerstvá zelenina dodá polévce spoustu cenných látek
Chcete-li, aby polévka byla opravdu chutná, použijte čerstvou mrkev, petržel a celer. Má výraznější aroma a polévce navíc předá spoustu cenných látek. Aby zelenina získala lepší chuť, můžete ji krátce orestovat.
Brambory neopékejte a do polévky je přidejte až po nalití vývaru.
Jíšku si připravte zlatavou a aby vám v polévce nevznikly žmolky, zalijte ji studeným vývarem.
A jak na ni?
Na zpěněném másle orestujte najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zaprašte ji 2 lžícemi hladké mouky a vše dobře zarestujte. Postupně a za stálého míchání přilijte vývar. Poté přidejte namočené houby i s výluhem, brambory pokrájené na kostky, na kostičky nakrájenou mrkev, celer i petržel, bobkový list a kmín. Polévku osolte a opepřete.
Polévku vařte, dokud všechny suroviny nezměknou, a na úplný závěr nezapomeňte přidat majoránku a česnek.
Zdroje:
- https://www.pottenpannen.cz/recepty-a-rady/kremova-bramboracka-s-houbami
- https://www.kucharkaprodceru.cz/bramboracka/
- https://www.akcniceny.cz/magazin/dokonala-bramboracka-s-houbami-snadny-recept-na-oblibenou-polevku/
- https://www.akcniceny.cz/magazin/dokonala-bramboracka-s-houbami-snadny-recept-na-oblibenou-polevku/
- https://fresh.iprima.cz/recepty/sedlacka-bramboracka
- https://www.apetitonline.cz/recept/bramboracka-1